Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie zmiekczałem wody i odpukać jeszcze nie zdażyło mi się zrobić kisielu a wczoraj na rzepak jechałem mieszaniną 5-ciu produktów. Dodaję tylko nie raz antypiane.

Jaki adiuwant polecasz do zmiękczania wody?

Edytowane przez Kula07
Opublikowano (edytowane)

Panowie co robić  mam pole 20 ha na jednym i na drógim końcu pola  jrst rzepak obsada jakieś 15 ,20 roślin a na środku pola tak jest piach i tam jak znajdzie się 5 roślin na  m3 to dobrze co zrobić a jeszcze do tego te rośliny co miały być zmarznięte odbijają i jest duża różnica roślin , może ktoś coś doradzi ??

Edytowane przez mario504
Opublikowano

Znajomemu wczoraj zrobila sie kicha w opryskiwaczu po zmieszaniu tebukonazolu, chloropiryfosu i boru. Nie dopytalem jakiego produktu z borem uzyl, ale twierdzil ze w ubieglym roku stosowal to samo, tyle ze jako insektycyd szedl Nurelle. W tym roku dostawca skusil go na sam chloropiryfos pod nazwą Insodex. Twierdzi ze to bylo przyczyną.

może chodzić o kolejność jak się wlewa środek  do zbiornika co powinno być pierwszym środkiem a co jako ostatni trzeba dodać ,

Opublikowano

Nigdy nie zmiekczałem wody i odpukać jeszcze nie zdażyło mi się zrobić kisielu a wczoraj na rzepak jechałem mieszaniną 5-ciu produktów. Dodaję tylko nie raz antypiane.

Jaki adiuwant polecasz do zmiękczania wody?

To że nic się nie wytrącą to nie oznaka że wszystko jest ok. Tylko herbicydy sulfonylomocznikowe lubią wodę o wyższym pH, pozostałe herbicydy, fungicydy i insektycy zdecydowanie lepiej działają w wodzie kwaśnej.

Dobrze się sprawdza selekt pekacid, technophyt pH słabiej.

Opublikowano

To że nic się nie wytrącą to nie oznaka że wszystko jest ok. Tylko herbicydy sulfonylomocznikowe lubią wodę o wyższym pH, pozostałe herbicydy, fungicydy i insektycy zdecydowanie lepiej działają w wodzie kwaśnej.

Dobrze się sprawdza selekt pekacid, technophyt pH słabiej.

Możesz napisać do jakich oprysków przydatne jest obniżanie ph wody oraz jej zmiękczanie? selekt pekacid tylko zakwasza czy też obniża twardość wody? Nie wychodzi ogólnie drogo z tego co widze bo ok 5 zł na ha tj. 0,5 kg a wnosimy 590 g fosforu oraz 200 g potasu dobrze to zczytałem? Robiłeś jakieś doświadczenia z tymi środkami masz jakies spostrzeżenia? 

Opublikowano

witam mam przemarznięty bardzo rzepak mała obsada doradca odradził go skracać bo chciałem dać toprex i poleca mi dać lepiej 1,2l topsin m +0,6l asahi sl jak myślicie które rozwiązanie lepsze ?

Opublikowano

niskiego ph wody wymagają przede wszystkim insektycydy (poza Plenum), ale również fungicydy i nawozy dolistne, nie obniżamy ph przy sulfonylomocznikach i glifosacie

Opublikowano

Koledzy ma ktoś doświadczenie z laniem RSM na rzepak ( 2 dawka) na mokre rośliny podczas deszczu albo przed deszczem? Nie ma większych jak normalnie poparzeń? Myślę wykorzystać spory deszcz jaki na jutro podają  własnie do tego celu ale nie chcę czegoś zepsuć?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v