Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale czego się bać,chyba,że azot to rozumiem ale sól,siarczany itp,to bym się cieszył,że mróz bo kolein nie porobisz,jeździsz jak po betonie,w tamtym roku było -6 w dzień a nocami -12 i leciałem z siarką ,potasem i magnezem też jakoś po 20-tym,a za 2tygodnie były ostatnie duże mrozy i leciałem z N1

Opublikowano (edytowane)

Bać się nie boję bo wiem że fajnie, ale jeszcze chyba nie siałem jak było koło -10 😄 z azotem jeszcze się z tym prześpię, dobrze byłoby na górach sypnąć bo później nie wiem kiedy da się wjechać a i jedna odmiana licho wygląda po zimie w porównaniu do kugi...

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Ja tam poczekam już do tego 1 marca. Tydzień mnie nie zbawi. Z racji tego że miałem już dawno zakupiony saletrosan to bede musial go wysiać w ilości 400kg/ha i tego samego dnia 100kg/ha saletry co by rzepak dalej nie musiał czekać nie wiadomo ile na azot z saltrosanu.

Opublikowano

jahooo ja się nie pytam o cenę bo ją znam ( niech będzie że dostałem od bezdomnego) a daję po to żeby uzupełnić niedobory. Pytanie dotyczy tego czy ktoś to stosował i czy są z tego nawozu dobre efekty.

Opublikowano (edytowane)

Znajomy kiedyś sypał lubofos na rzepak i stwierdził, że to nie ma sensu, efekty na polu znikome, a z kieszeni za dużo ubywa

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
2 godziny temu, piotr63a napisał:

witam

co sądzicie o nitrofosce  npk 27-7-10 (7,5 S ) na pierwszą dawkę około 400 kg/ ha

poprawka azotu 23

W tamtym roku stosowałem nitrofoskę pierwszy,  efektów nie widziałem ale może to wynikać z tego że była susza więc nie zadziałał ten nawóz tak jak powinien. Rozpuszczalność bardzo dobra. W tym roku tylko sól niedobory starałem się uzupełnić jesienią.

Opublikowano

Korci , ale nie wolno żadnych mineralnych i naturalnych więc poczekam u mnie też sąsiedzi sieją. Dam rade wytrzymać może jeszcze jakiś mrozik się trafi.

Opublikowano

U mnie tak samo sieją , kurcze co tu zrobić z tym fantem . Może wytrzymam ten tydzień jeszcze ale myśle że tak samo jak powyżej większość azotu wysieje czyli 400kg saletrosan + 100kg saletra i na drugą dawke zostanie ze 150kg saletry i dziękuje . A może wszystko to wywalić na raz ? 

Opublikowano
1 minutę temu, SawekBraczyk napisał:

400kg saletrosan + 100kg saletra

jednym przejeździe bd to mieszał ?

1 minutę temu, Mich9 napisał:

Jak sąsiedzi sieją to bym nie patrzył tylko też siał i niczym się nie przejmował.

trochę tak głupio patrzeć na innych ja sam robię co uważam 

Opublikowano
4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Nie osobno rozsieje bo nie mam dużo ha to nie problem

no własnie z mieszaniem to jest patologia bo pracochłonne lepiej jak ty ....

4 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

Nie wiem poczekam , wytrzymie te kilka dni .

azot czy coś innego 

Opublikowano

Ja dzisiaj prawie się utopiłem z kizerytem. Koleiny po kolana porobiłem. W nocy było -8 zmarzło może na 5 cm (ziemia nie drenowana) pod spodem bagno. Teraz trzeba czekać aż obeschnie bo mrozów już nie zapowiadają. Sąsiad na drenowanej ziemi bez problemu rozsiał wszystko.

Opublikowano
3 godziny temu, Mich9 napisał:

Jak sąsiedzi sieją to bym nie patrzył tylko też siał i niczym się nie przejmował.

Ja tak zrobiłem i rozsiałem siarczan magnezu 200kg/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v