Zaloguj się, aby obserwować  
pawelek98

Problem z bydłem mięsnym

Polecane posty

pawelek98    1179

Gdy urodzi się cielę odsadzam mamkę do kojca na tydzień, potem wypuszczam i zaczyna się walka o hirarchię, czy ktoś może się spotkał z czymś takim i wie jak temu zaradzić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
andrzej2110    535

Nie odsadzaj na tak długo.


Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym.
ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny :D

bullet_black.png

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stasiek84    2

Po co w ogóle odsadzać, ja odsadzam tylko jeśli z cielakiem są większe problemy, ale po powrocie do stada nie ma problemów z walką, żądzą niepodzielnie 4 najstarsze mamki a w stado nikt obcy nie wejdzie bo go na rogach poniosą.

Po pierwsze nie wprowadzaj stresu do stada bo wtedy bydło robi się agresywne i walczy.

Zostaje jeszcze sprawa obserwacji i eliminowania najbardziej agresywnych sztuk w stadzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miras258    0

Widocznie zbyt długo odsadzasz ją od stada. My po porodzie odsadzamy ciele do oddzielnego pomieszczenia dla cieląt krowa zostaje ze stadem i nie ma problemu z krowami jest tylko problem bo trzeba poić ciele ;)


nie ma opierdala... sie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Stasiek84    2

Od dojenia są cielaki, bywa że do jednej trzy na raz się podepną, ale na to pozwalają tylko te których cielaki nie dadzą rady do końca wydoić lub jak cielak trochę podrośnie i rzadko doi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Miras258    0

FarmerPawlos sory ze nie jasno się wyraziłem. Ja mam krowy mleczne od których odchowujemy byczki na sprzedaż natomiast jałówki zostają na chow :) Także u nas dojenie jest nie uniknione :lol:


nie ma opierdala... sie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez kiejdal1
      uciekł byczek. znana jest jego lokalizacja. pozwala do siebie podejść na pewną odległość. poszukuję kogoś ze strzelbą palmera aby można go było oszołomić i schwytać. wszelkie inne sposoby nie dają rezultatu. może ktoś da jakiś kontakt woj. lubelskie 781753154
    • Przez farmer1999
      dzień dobry. w tym roku kukurydza słaba a ceny na pniu powariowały. Czy ktoś tutaj żywił byki samymi kiszonymi wysłodkami + śruta min jęczmienna, rzepakowa i sojowa z dodatkamk + słoma i siano? Jak z przyrostami, czy w 2 lata da rade 800kg?
    • Przez 1kris1
      Jakie macie opinie o cieletach z Miradowa(pomorskie)? Jak z transportem?
    • Przez farmer1999
      Witam. Ilu z Was bawiło się w te słynne startery z holandii..? ja w maju zeszłego roku kupiłem 3 miesięczne odsadki w wadze od 140 do 170kg razem 12 sztuk i w sumie w wieku 21 miesięcy mają zaledwie 600kg a karmione są kukurydzą, śrutą i sianem. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz - niby miały być to simentale no i faktycznie białe łby ale na paszporcie jest napisane Europejskie Bydło czerwone co mnie zaciekawiło odrazu jak pocztą przyszły paszporty. Czy to mogą być ukryte byki z Włoch z podrobionym paszportem?
    • Gość
      Przez Gość
      Chciałbym dowiedzieć się czy ktoś miał bydło z Włoch i jak rośnie? Mam byki 8/9miesiecy i mają 200kg, czy to normalne? 
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj