Skocz do zawartości
Danny12334

Cykl otwarty czy zamknięty

Polecane posty

Raczej chyba w zamkniętym, bo nie musisz kupować prosiąt tylko swoje masz. Ale w cyklu zamkniętym jest więcej pracy, potrzeba więcej paszy i trzeba mieć budynki do utrzymania loch, odchowalnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

erni0402    10

My mamy na ściółce i jesteśmy zadowoleni :)nie wiem jak na rusztach

Przy dzisiejszych cenach prosiaków lepiej się opłaca otwarty

może duńskie warchlaki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Danny12334    0

Koncentratu 100 zł na szt. prosiak teraz po 155zł HL lekarstwo zależy czy chorują...70zł jak chorują

Ale 155zł za wieprzki???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszs88    3

Z lekarstwem to się stuknołem... 5-10zł na szt. prosiaczki 23kg jeśli poniżej albo po wyżej 23 to plus minus euro czyli jak wyjdzie 25 kg średnia to doliczasz 8zł jeśli euro jest po 4zł

 

A Polskie ponad 30kg 210zł.

 

Wyprodukowanie własnego prosiaka kosztuje 100zł z resztą niech powie ten co ma maciory plus kupa roboty i polecał bym cykl otwarty...chodzisz i zastanawiasz się co robić...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Avendrion    39

tomasz88

Polski wychodzi po 7 zł a zagraniczny 8 więc gdzie tu opłacalność ściągania prosiaka z zagranicy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elemer    9

@Avendrion może ludzie wolą bardziej wyrównane lepsze jakościowo partie z zagranicy. Mało jest gospodarstw produkujących naprawdę dużo prosiąt odpowiedniej jakości. Poza tym temu narodowi wpajano tyle lat że zagraniczne znaczy dobrze i ludzie nadal w to wierzą. Ciężko wytępić propagandowe myśli. A jak się odnosisz do kosztu wychowania prosiaka do 30kg za 100 zeta?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
erni0402    10

Coś czuje że za 100 nie wyjdzie ci policz koszty paszy dla macior i wql wszystkiego nie licząc roboty(coś o tym wiem)raczej w 100 się nie zmieścisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tomaszs88    3

Napisałem że niech powie ktoś kto ma maciory jaki jest koszt wyprodukowania prosiaka...100zł na 30kg prosiaka to za mało...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elemer    9

Primo moim zdaniem uważam że maciora wcale nie wchłania jakieś ogromne ilości pasz, przynajmniej z teoretycznych dawek. Przy 25 sztukach odchowanych w roku daję nam 2500zł rocznie na utrzymanie maciory. To nie taka mała suma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
erni0402    10

a szczepienia prąd prosiaki po odsadzeniu przecież też jedzą:lol:

nikt nie liczy np słoma i takie inne duperele jeszcze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Avendrion    39

Nie są. Ludzie przedtem od nas kupowali prosiaki, przywieźli którąś partie z Niemiec czy Dani i wrócili do nas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    26

Zależy co i jak, najbardziej mnie wpieniają ludzie, co bez mrugnięcia okiem kupują zagraniczne po ponad 200zł, a jak krajowych mają dokupić, a miałem ładne "kabany" trójrasowe jeszcze wtedy, lochy pbz inseminowane pietXdur. To się po 150 dużo widziało,

 

W sumie teraz wróciliśmy do pbz, bo jednak więcej zachodu, część na remont trzeba kryć pbz, a po drugie, po co płacić za coś czego nikt nie chce więcej zapłacić, teraz to krajowe jakie by nie były za 80-100 kupić, ale importowane to po 200, bo jak by inaczej

 

Z 2 strony jeśli chodzi o ilość, na pewno partia kilkaset sztuk jest wygodniejsza dla dużych hodowli niż takie po 40-60 szt. Od kilku hodowców

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
elemer    9

Ja się z Tobą kolegą nie zgodzę. Jeśli wybierzesz odpowiednie rasy do krzyżowanie uzyskach podobne wartości w hodowli. Dobrze odchowane prosię z Polski, dobra jakościowo pasza, profilaktyka i nie ma bata muszą być odpowiednie wyniki. To że ludzie mają słabą mięsność wiąże się z tym że ludzie tuczą polskie świnki na odwal. Człowiek kupujący prosiaka za 200 zł z reguły bardziej przykłada się do tuczu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafff24    26

pbz na pewno nie, ale te trójrasowce to były niezłe "pudziany", tyle, że nie hodujemy tuczników to nie było jak sprawdzić, choć kilka zrobiliśmy dla siebie u okolicznego rzeźnika, to kotlety się na patelnię nie mieściły, i słoniny nic z nich nie było, szkoda ale nie były klasowane, byłby konkretny wynik i porównanie

 

Co do cyklu, to u mnie przejdzie tylko cykl otwarty, po prostu tuczników nie byłoby gdzie upchnąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×