Skocz do zawartości
caseih4230

Problem z napędem - Case 4230

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Case

jaco512    39

Ustawiasz koło tak aby korek w piaście był w najniższym położeniu (godzina 6 na zegarze). Do uzupełnienia oleju ustawiasz koło tak aby linia która jest na piaście była poziomo, (a korek był w pozycji godziny 3 lub 9 na zegarze). Wysłałem ci to na pocztę.

@ komand - napęd można włączać w czasie jazdy (do 16km/h, powyżej nie zaleca się używać przedniego napędu), blokadę również można w czasie jazdy, tylko koła powinny mieć podobną prędkość (nie włączaj np. gdy jedno nie kręci się, a drugie wiruje).

Edytowano przez jaco512

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

komand19    0

Jaco512 dzięki za info w sprawie załączania napędu, tak własnie myślałem że muszą być spełnione jakieś warunki aby mozna było załączać napę i blokadę.

 

Poglądowy rysunek wymiany oleju, nalewania nowego + sprawdzenie poziomu w piastach kół przednich

piasta.jpg

 

ImageShack.us

 

Co do elektrozaworu od załączania napedu to nie ma sensu kupowanie za 1000zł oryginału. Głównym problemem tych elektrozaworów jest zacinanie się z powodu dolewania oleju o niewłasciwej lepkosci niż dedykowany do tego ciagnika oraz wypadanie uszczelnień które blokują tłoczek elektrozzaworu. Najlepiej dać elektrozawór do regeneracji bądź samemu rozebrać, wyczyścic, dopasować i wymienić uszczelnienia i powinno być ok. Jesli chodzi o samą cewke elektrozaworu to rzadko, ale czasami się po prostu przepala, wystarczy dopasować inną cewkę na 12V DC o mocy podobnej do oryginału ( około 20-30W)o średnicy otworu zgodnym z oryginałem. W sklepie z cześciami do samochodów cięzarowych mozna dostać taką.

Edytowano przez komand19

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mat500    0

Witam Panowie. Ja również jestem z Pomorskiego (okolice Wejherowa) macie, może namiary na jakiegoś dobrego mechanika mam problem z przednim napędem a sam nie znam się na tyle, żeby usunąć usterkę bo awaria jest bardziej skomplikowana. Serwisu nie mam zamiar zamawiać bo u sąsiada za wymianę błotników zażądali 4 tyś, więc za napęd pewnie bym się nie wypłacił... . Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


case4230lp    0

Co ci nie działa powiedz dokładnie .To ci wytłumaczymy

 

A gdzie regenerują te elektrozaworu daj namiary do jestem z żukowa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mat500    0

Mam problem z napędem (po prostu się nie włącza) zimą udało mi się go uruchomić wiec odrzuciłem usterkę mechaniczną ... podejrzewałem elektrozawór wczoraj go wymontowałem i ku mojemu zdziwieniu wszystko na moje oko działa jak powinno ;/ nie wiem gdzie teraz szukać usterki... Ciągnik mam od niedawna, wiec nie jestem w stanie zweryfikować jaki olej jest w układzie ( tu pyt czy zawór od napędu działa na olej z skrzyni czy hydrauliki ) chce go wymienić i wtedy się zobaczy a i jest spora różnica w bieżniku opon, ale nie wydaje mi się, żeby to miało istotny wpływ .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

case4230lp    0

ehM ciężko powiedzieć. Zawór napewno działa ale próbowałeś jak że go wyjełeś i przełączyłeś normalnie i sie przestawił ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mat500    0

Pod wpływem napięcia wysunął się i mocno trzymał jak włączyłem to się cofnął, wiec jest ok ;/ chyba... może macie jakiś sposób, żeby zauważyć zmianę ciśnienia w przewodzie prowadzącym do układu bez wykręcania go ? Miałbym wtedy pewność, że powinienem szukać dalej...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

komand19    0

Mat500 musisz dokładnie sprawdzić elektrozawór, może być kilka przyczyn:

1. Może być spalona cewka elektrozaworu, wymontuj go i podłącz na stałe 12V z akumulatora i zobaczysz czy reaguje wogóle, jezeli nie to musisz sprawdzić miernikiem jaką ma oporność cewka elektrozaworu, jeżeli nic nie pokazuje to znaczy ze jest przepalona cewka

2. Cewka może działać prawidłowo, ale elektrozawór w środku może byc zasyfiony i wtedy tłoczek nie przerzuca, elektrozawór nie ma siły przerzucić położenia tłoczka. Tym bardziej ze nie wiesz jaki olej był wlewany, najlepiej jest wymienic cały olej i filtr wtedy masz spokój bo olejem zalany jest cały i=układ hydrauliczny i sterowanie jest tym olejem.

 

3. Moze wogóle nie dochodzi zasilanie do elektrozaworu - wyjmij wtyczke zasilania cewki elektrozaworu i sprawdz miernikiem czy dochodzi wogóle 12V w pozycji załączonego przycisku napedu i w pozycji wyłaczonego napedu. Może masz przepalony bezpiecznik tylko w skrzynce bezpieczników które są koło szyby przedniej jak zdejmiesz obudowę plastikową od góry.

 

Jak coś to pisz to moze coś podpowiem.

 

Co do regeneracji elektrozaworu to musisz w necie szukać gdzie naprawiają, wiem tylko ze w Gdyni w Redłowie jest firma zajmująca sie hydrauliką w koparkach, jak znajde nazwę to się odezwę.

 

Namiary na firmę zajmującą się naprawą hydrauliki siłowej w gdyni, kiedyś tam regenerowałem pompę hydrauliki w ostrówku

 

KODAL, Centrum Hydraulika Siłowej Sp. z O.o.

81-506 Gdynia, ul. Halicka 7a

 

Tel: +48 58 662 49 00

Fax: +48 58 662 49 03

 

Mail: kodal@kodal.com.pl

 

 

 

 

No to faktycznie skoro tłoczek pracuje po podaniu zasilania to jest ok. Problem może być z olejem, a podnośnik i reszta działa prawidłowo?

Edytowano przez komand19

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mat500    0

Tak wszystko działa ;/ dlatego teraz nie za bardzo wiem, gdzie szukać usterki... zacznę od wymiany oleju to wtedy się zobaczy... A jak nie to go rozłożę na części pierwsze i zobaczymy :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

komand19    0

Od oleju niestety w tych ciagnikach duzo zależy, nie to co zetor czy ursus, tam zwykły hydrauliczny i chodzi. Wymień olej i filtr a potem się zobaczy czy wina leży po jego stronie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


mariusz(ZDUN)    167

Nie każdy kto się zajmuje hydrauliką siłową zrobi ciągnik to raz a dwa rozbieranie ciągnika na czesci i się zobaczy to niezłe podejście lepiej zaproś kogoś kto się na tym zna a nie kombinujecie w ten sposób , a po trzecie wymiana oleju bez szukania przyczyny to najleprze co możana zrobic, jak są opiłki to świerzy olej od razu będzie zanieczyszczony i kasa i olej i filtr psu w du....e. Najpierw trzeba znaleśc przyczynę żeby później usunąć skutek a nie na odwrót.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


komand19    0

Po co od razu rozbierać cały ciagnik? Kolego Mariusz nie doczytałeś chyba dokładnie wiadomości, mówimy o elektrozaworze a nie całym ciagniku, a elektrozawór naprawi każda firma zajmująca się hydrauliką siłową, tym bardziej że firma Kodal zajmuje sie własnie miedzy innymi koparko ładowarkami, regeneracją i ocena uszkodzeń elektrozaworów, rozdzielaczy i innych rzeczy temu podobnych.

 

A sprawdzałeś jaki masz wogóle poziom oleju? a reszta tj podnośnik, załaczanie blokady mostu, sterowanie wyjściami hydraulicznymi działa tak jak powinno? Jeżeli reszta działa tak jak powinna to mozesz wpiąć się jeszcze z manometrem i sprawdzic jakie masz cisnienia robocze na wyjsciu hydrauliki.

 

Może być też tak, że układ hydrauliczny załącza napęd poprzez przesterowanie elektrozaworem prawidłowo, lecz reszta nie współgra. Musiałbyś to sprawdzić najlepiej w dwie osoby:

1. Jedna załącza napęd a druga na zewnątrz wsłuchuje się w przesterowanie elektrozaworu. Przy załączonym ciągniku słychać charakterysyczne stukniecie po załączeniu napędu, świadczy to o przesterowaniu cisnienia oleju przez elektrozawór.

2. Zapierasz ciagnikiem o jakieś drzewo przodem i po załaczeniu napędu sprawdzacie czy faktycznie wał przedniego napedu sie kręci, może problem tkwi w przednim moście. Sprawdź też od razu blokadę mostu czy działa.

 

 

 

Nie jest sztuką wezwać serwis i płacić grube pieniądze, a niestety serwis Case słono sobie liczy.. Jest dużo rzeczy które można zdiagnozować samemu.

Edytowano przez komand19

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mat500    0

Spokojnie jestem pewien, że sobie z tym poradzę na razi nie mam czasu się tym zająć .Do kolegi Mariusza wystarczy mieć trochę ambicji , wiedzy i jesteśmy wstanie poradzić z każdą usterką a nie lecieć zaraz po kogoś innego... popytać innych zebrać informację i wykonać proste jak pier****** . Jak naprawię to napiszę w czym leżał problem. A co do wymiany oleju to naturalna sprawa, że raz na jakiś czas taki zabieg jest konieczny. Zacznę od pomiarów ciśnienia i wtedy się wyjaśni.

Edytowano przez mat500

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

case4230lp    0

Powiedzcie mi jak wyjąc ten elektorzawór sprawdzałem dopływ prądu przez żarówkę i się nie zapaliła więc wziełem kabel od aku i podłączyłem do tego i tak nic nie dało. Powiedzcie mi na jakiej zasadzie on działa. JA zdjełem tą pokrywę i pod tym jest takie czarne gówno a na tym nakrętka ma 18 albo 17 klucz odkręciłem to i wyjełem jakąść część od tego ale nie wiem jak cały wyjąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

komand19    0

Jeżeli sprawdziłeś przez żarówkę zasilanie elektrozaworu i poprzez podłaczenie bezpośrednie z aku +12V i nic nie pomogło to sprawdź jeszcze czy masz masę wogóle na tym elektrozaworze. Najczęstszym problemem jest własnie brak masy na elektrozaworze i wtedy obwód sie nie zamknie i elektrozawór nie zostanie wymuszony.

 

Najlepiej sprawdź miernikiem czy masz 12V na podłączeniu cewki elektrozaworu, albo doprowadź do cewki +12v i masę i wtedy zobaczysz czy elektrozawór reaguje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


komand19    0

Do cewki jest podłączona masa i +12V to że masa na całym ciągniku to wiadomo ale takie elementy jak cewki mają dodatkowo podłączona masę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach


komand19    0

Może ktoś zrobic dokładne miejsce lokalizacji śruby, gdzie odpowietrza się hamulce w tym ciagniku? Jakoś nie mogę znaleźc :/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

case4230lp    0

Ta śryba wygląda prawie jak kalimitka wiesz do smarowania jest schowana tak lekko . na tym tylnim moście jak masz podnośnik i tam to jest schowane zobacz dobrze bo jest do niej ciężki dostęp ponieważ są tam przewody hydrauliczne na nim

 

Ta śryba wygląda prawie jak kalimitka wiesz do smarowania jest schowana tak lekko . na tym tylnim moście jak masz podnośnik i tam to jest schowane zobacz dobrze bo jest do niej ciężki dostęp ponieważ są tam przewody hydrauliczne na nim

 

Daj emaila to ci fote wyśle gdzie to jest ok

 

Teraz mam pytanie co do tej cewki od elektroazaworu napędu czy ten kabel co od niej wychodzi to jest + czy - . Jak chciałem wyjąć elektromagnes to tylko wyjełem cewkę bo reszty nie wiem jak wyjąć a jak ją zdjęłem bo była na niej nakrętka na 19 klub to coś się stanie? Aha a pod ta ceką jak ją zdjełęm to była na takim bolcu i ten bolec był przykręcony nakrętką ale bałem sie go zdjąć

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

komand19    0

Ten przewód który wychodzi od cewki to jest zasilanie na cewkę +12V.Część do której podłaczony jest przewód to właśnie cewka elektrozaworu, która po podaniu 12V wytwarza siłę elektromagnetyczną. Trzpień na którym osadzona jest cewka posiada wewnątrz tłoczek który pod wpływem siły elektromagnetycznej (po podaniu 12V na cewkę)otwiera przepustnice elektrozaworu. Sam elektrozawór stanowi cewka wraz z trzpieniem i korpusem elektrozaworu. Korpus elektrozaworu to część, do której doprowadzone są przewody hydrauliczne. Tak więc aby wyjąć elektrozawór trzeba wyjąć cały jego korpus. Jeżeli chcesz go rozbierać samemu to uważaj bo wewnatrz to jak w zegarku a potem cięzko złożyć. Sprawdz najpierw czy po podaniu 12 v wogóle elektrozawór sie przesterowuje może problem leży po stronie oleju albo innych podzespołach

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

case4230lp    0

Tata olej wymieniał żal mnie nie było z hamulców nie wypompował wyleciało 25litrów a wlał 40 teraz poziom oleju jest o 10cm wyżej miż max czy to czemuś szkodzi dodam że mam przecieki i dużo mi ubywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

kicek1911    0

Witam Panowie! Man problem ze swoim Casem ( 4230 ) Otóż notorycznie zapowietrza się układ hamulcowy. Po odpowietrzeniu hamulce są takie że można wypaść przez szybę a po 2 dniach znowu nie ma hamulca. Czym to może być spowodowane? Nieszczelność? Proszę o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Tty318_PL
      Witam, czy wie ktoś może co to jest?? Proszę o szybką odpowiedź.(International 844sb)

    • Przez jaco512
      Jakie macie opinie na temat tych ciągników? Czy warto je kupywać? Jaką mają trwałość?Poszukuję ciągnika z lat 1985-93 80-100km
    • Przez matingus
      Witam.
      Mam taki problem,nie chce się włączyć wom case mx 120 co może być za przyczyna.
      dodam że lampka też się nie świeci.
       
      Co może być ?
    • Przez roxor
      Witam panowie mam do was taka prośbę chce kupić case mx 135 to mój pierwszy case i nie wiem na co trzeba zwrócić uwagę w tym ciągniku jeżeli ktoś wie coś na temat tego ciągnika to proszę o wasze rady dzięki i pzdr.
    • Przez luka582
      Witam.Mam problem z słabnącą hydrauliąi po rozgrzaniu w case 785XL.Problem ujawnia się po kilku godzinach przy intensywnej pracy ciągnika,po czym jest kłopot z uniesieniem na podnośniku jakiejkolwiek maszyny ,wspomaganie działa bez problemu.Gdy traktor ostygnie wszystko jest OK. Stan oleju jest w normie .Olej jaki jest zalany to Agrol U hydrauliczno przekładniowy.Proszę o rady czy przyczyną może być filtr hydrauliki czy już pompa do wymiany?
×