Agricola

Tritordeum nowe zboże?

Polecane posty

Agricola    0

Co to jest Tritordeum ?

 

Tritordeum jest zbożem stworzonym przez szeroki proces hybrydyzacji między pszenicą durum a także dzikich gatunków jęczmienia. pochodzi z Chile i Argentyny, gdzie rośnie w różnych środowiskach, począwszy od wysokich gór,do regionów przybrzeżnych. Techniki wykorzystywane do tworzenia tritordeum są klasycznego procesu hodowlanego (zapylenie krzyżowe i ratownictwa zarodka) i nie wiążą się modyfikacji genetycznych (GM), więc tritordeum jest naturalnym gatunków roślin. Tritordeum został stworzony przez profesora Antonio Martin w 1977 roku. Stwierdzono, od razu, że nowy gatunek miał wiele atrakcyjnych cech, takie jak duże kłosy dobrze wypełnione nasionami o wysokiej zawartości białka. W kolejnych trzydziestu latach hodowli, tritordeum został przekształcony w nowoczesne zboże, z wydajnością podobną do pszenicy i odporność na stres suszy i ciepła. Odporność na choroby i szkodniki (rdze i mączniaka prawdziwego).

Spotkał się ktoś z tym ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafalkom555    13

pierwsze słyszę o tym :lol: są takie rzeczy które się nawet fizjologom nie śniły ;[ :lol:

a ta zawartość białka to jest przybliżona do jakiej rośliny?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rudinho11    208

bardzo interesujące jest to co napisałeś. pierwsze słyszę o takim zbożu ;[ Wiesz gdzie można znaleźć fotki tej rośliny ?? jakieś liniki ?? :lol:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
DeerMan    3

Dlaczego myślicie że to dziwne zboże? A Triticale , skrzyżowanie pszenicy i żyta? Tu jest podobnie tylko zamiast żyta jest jęczmień . Chociaż jakby było takie dobre jak pszenżyto to więcej byśmy o tym słyszeli .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kryssr    52

ja studiuje, jestem po szczegółowej uprawie a nic nie słyszałem. Ale ciekawy ten pszenczmień czy jaka tam polska nazwa tego ;D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1piotr1    14

nawet jeśli coś takiego w ogóle istnieje to proces hodowlane trwają tak długo ,że za 20-30 lat może byśmy to widzieli na polskich polach .... :( tak samo sprawa się ma np kwestii łubinu andyjskiego ........ a tym bardziej , że wydajne i odporne zboże żadnej firmie nasiennej nie jest an rękę wiec kto niby miałby finansować badania nad tym i wprowadzeniem do uprawy ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MECHANIZATOR    159

no sprawa podobna jak z pszenżytem - kwestai tylko taka że u nas jest to nieznana roślina ze względu właśnie na pszenżyto które jest popularne w europie środkowej i wschodniej np we francji jest to nadal traktowane jako ciekawostka a głównymi producentami są niemcy i polska


^^^TEGO NAUCZYLI MNIE W^^^... ZST im.M.Drzymały w Poznaniu-Golęcinie www.zstpoznan.pl
Tradycja i Nowoczesność - 65 lat historii zobowiązuje


DRZWI OTWARTE 19-05-2012 - tak było w marcu - http://www.agrofoto....ii-zobowiazuje/
"...w każdym moim zwycięstwie jest pot i krew poświęceń..."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rikisam    3

Panowie pierwsza komercyjna odmiana pszenżyta taka która nadawała się do uprawy to odmiana LASKO zarejestrowane w 1982 roku. A krzyżówka między pszenicą a żytem zrobiona była duuuużo wcześniej. Aby nowy gatunek nadawał się do uprawy to naprawdę trzeba wielu lat pracy hodowców.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Agricola    0

Stworzone zostało w 1977 czyli 33lat temu myśle jeszcze z kilka lat i wejdzie do uprawy u nas,w Hiszpani jest już uprawiana na mała skale. Odmiana Vivagran jest gotowa do wprowadzenia na rynek,plon średni 4900kg/h

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez sambao
      Jeżeli ktoś ma doświadczenia jakiekolwiek na temat uprawy uproszczonej zapraszam do podzielenia się uwagami i spostrzeżeniami.
    • Przez volvofh12
      Sprzedam podłoże popieczarkowe z dowozem do klienta lubelskie podkarpackie mazowieckie świętokrzyskie 
    • Przez Klakier125
      Witam!!! Panowie co poradzicie na zwiększenie białka w przenicy?
    • Przez Holder
      Ze wzgledu na mokre warunki dopiero teraz bede aplikowal n2 w postaci RSM. Obawiam sie o poparzenia , rosliny sa juz dość wysokie i rozkrzewione . jakies porady jak zminimalizować to zjawisko?
    • Przez yanek_113
      Zakupiłem dzisiaj kwalifikowane nasiona gryki cena 500zl za 100kg. Przywożę do domu otwieram worek a tam pełno chwastów i to nie byle jakich - rzodkiew świerzpa,  dosyć sporo w polu widzenia. Jest to chwast trudny do zwalczenia, wiem bo sam mam kilka kawałków zapapranych i ciężko to wytępić a z gryki prawie niemożliwe do odczyszczenia. Co byście zrobili na moim miejscu? Próbować zwrócić do centrali  czy kontaktować się z producentem? Gdyby nie to że potrzebuje papier do integrowanej produkcji to miałbym to w głębokim poważaniu i zasiałbym swoją idealnie czystą… boję się za***ac sobie kolejne pola tym gownem
×
×
  • Utwórz nowe...
Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj