Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niema potrzeby, wystarczy gruber. Pszenica na jesieni pryskana, a herbicydy bez przeciwwskazań, następstw w buraku. Zachwaszczenie mniejsze, ale niezbędny pierwszy zabieg glifosatem za duże fazy chwastów po zimie.

Opublikowano

6 gram niczego nie załatwi, a jest ryzyko, są inne bezpieczniejsze sposoby. Glean stosuję tylko tam gdzie będzie zboże
Gruber myślę że nie głębiej jak 20cm. 7 łap 3m ciągnikiem 5t 130kM głębiej raczej nie pociągnie. Poplony i dżdżownice resztę załatwią.
W tym roku spróbuję bez uprawy przedsiewnej

Opublikowano

Dziś zabrane KSC Nakło - plon ok. 85 ton/ha netto 2. Ponad miesiąc na pryzmie, zanieczyszczenie ponad 14%, polaryzacja ok 15%. Gdyby nie lokalne gradobicie na początku maja byłoby znacznie lepiej.  Jutro podobno koniec odbioru buraków. 

Opublikowano

koledzy jakimi siewnikami siejecie buraki? Posiadacie tylko takie do siania buraków czy również po zmianie tarcz/redlic do fasoli kukurydzy?

Ja sieje Monosemem PNU którym sieje również fasolę.
Opublikowano

Ja mam stary punktowy rau kombi system. Kupiony za nie wiele, rozebrany na czesci pierwsze i poskladany. Buraki sieje dobrze ale nie radzi sobie gdy jest duzo slomy. Chcialbym teraz soje siac co 45cm ale tym sie nie da. Warto dolozyc przy zakupie i kupic taki gdzie wymienisz tarcze i siejesz co Ci pasuje. Chyba ze siejesz wylacznie burak to wtedy mija sie to z celem.

Opublikowano

Też sieję gamą przerobiony wysiew na 20cm. Panowie jak to się mają Polskie odmiany buraka vs zagranica?? bo słyszę głosy , że Polski nawet lepiej wychodzą. ma ktoś jakieś porównania!

Opublikowano

Wszystko pewnie w ostatecznym rozrachunku i tak zależy od pogody no i od pola. Ja miałem kawałek z kwsa oraz maribo bodajże z wsiewkami z pozostałymi po poprzednich latach odmianami, kopane na koniec września, suchy rok był do tej pory i netto 2 57t przy polaryzacji 19,5.. Jakichś ogromnych odchyleń po dostawach nie widziałem, mimo że teraz ludzie chwalą się plonami rzędu prawie 100t/ha to ze swojego dorobku jestem zadowolony, bo nie wiem czy każdemu można tak wierzyć, jednemu co przedemna zabierali miał ilościowo lepiej chyba 60-65 /ha przy 18% a drugi po mnie to miał już 60t przy 20%... Ja będę się trzymał tego co ostatnio, tyleże rsm przedsiewnie zamiast saletrzaka, ale ogólnie jakieś 120-140n w czystym skladniku, może za dużo bo w większości mam stanowisko po rzepaku ale trzeba chyba liczyć na troszkę większe plony bo będzie można dokontraktowac troszkę tego buraka, no i wody już w ziemi jest zdecydowanie więcej jak rok temu...

Opublikowano

Też sieję gamą przerobiony wysiew na 20cm. Panowie jak to się mają Polskie odmiany buraka vs zagranica?? bo słyszę głosy , że Polski nawet lepiej wychodzą. ma ktoś jakieś porównania!

Mam porównanie następujące zagranica vs. Polska. Plon jest przynajmniej moim zdaniem dużo lepszy z zagranicznych porównując rolników siejących polskie a z podobną agrotechniką. Kwestia druga trafiają się pośpiechy o wiele częściej niż w zachodnich.

I teraz coś o czym przekonałem się na swoim polu. W tym roku zanosiło się, ze braknie nasion, więc skoczyłem do wujka i wziąłem trochę polskiej odmiany od niego i dosypałem do swojej Alegry. Poźniej jak już zaczęły się wschody, chodząc po polu zauważyłem że od strony budynków nie wschodzi równo. Zacząłem, więc odgrzebywać ziemię i każde nasiono, które nie wzeszło było różowe. Dodam, że Syngenta ma niebieskie więc wiadomo o co chodzi chyba;)  Nie było tak, że nie wzeszło nic ale wschody były nierówne, gorsze. Później jakoś się to wyrównało, ale trochę zastanawiające jest, że nie było ani jednego nasiona z Syngenty, które nie wzeszło. Tak jak co do odmian zbóż, wręcz preferuje odmiany polskie, tak w przypadku buraka-nie ma opcji. Ten rok i te nierówne wschody, całkowicie rozwiały moje wątpliwości.

A co do siewników, to ja mam siane Kongskilde Variosem i jest bajka w porównaniu do Gammy;) Rozstaw 17,9 cm, niby teraz sieje się nawet coraz gęściej, ale mi się wydaje że rozstaw 20 cm przy dzisiejszych niedoborach wody jest lepszy.

Opublikowano

Może nierówne wschody wynikały z faktu, że nasiona były stare a nie polskie? Pamiętam z własnych doświadczeń jak kiedyś byłem zmuszony wsiać dwuletnie nasiona, które na dodatek były w nie zabezpieczonym pudełku. Wschody z nich były bardzo nierówne ale.... kiełki miałem na wierzchu już 9 dnia! podczas gdy te świeże wschodziły 13-15 dnia. Co do odmian polskie czy nie to w mojej okolicy kiedyś siali w większości polskie z uwagi na cenę nasion, Obecnie ceny są już wyrównane. Ja sieję głównie odmiany  ze Strube czy SVDH czasem sygenty. znajomi dalej dużo z KHBC. Nie zauważyłem żeby plony specjalnie zależały od odmiany ani u siebie ani u znajomych. Najważniejsze to nawożenie (zwłaszcza w K) odchwaszczenie, choroby, szkodniki i... woda. Ja jak już kiedyś pisałem na forum znacznie zwiększyłem plony buraków dzięki kilku zmianom. Siewowi całego PK jesienią pod orkę, zwiększeniu gęstości siewu na 16 cm i zaopatrzeniu buraka bor, mangan i sód. Wszystko to dochodziłem latami własnych doświadczeń. Do wielu rzeczy długo się przekonać nie mogłem ale teraz efekty są. Gleby mam przeciętne 3b/4a  i z takich średni wieloletni plon na poziomie 70 ton uważam za bardzo dobry tym bardziej że od 8 lat jadę całkowicie bez obornika. Ten rok z uwagi na dość dobre warunki zakończony jak pisałem plonem 90,5t/ha z cukrem 17.6 Przede mną jeszcze próby z uprawą bezorkową i zmniejszaniem dawki azotu. To plany na kolejne lata. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v