Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W sudzucker przy polaryzacji 17.88 płacą 129,64.tj 138 brutto.Ciekawe co z podziałem nadwyżki,na razie cisza.

Niech się inni wypowiedzą z sudzucker nt podziału z poprzedniego sezonu.Dostałem przelew na ok 1000 zł ,faktura na 2014,Czyżby jednak podzielili się zyskami?

Opublikowano

dziś dostałem rozliczenie plon 62t/ha

polaryzacja 17,43%

zanieczyszczenie 8.5%

Opublikowano

Mam takie pytanie do was, otoz ktos mi wydzierzawił limit buraków cukrowych na 3 lata. Dzierzawa limitu była przepisana w cukrowni, 2 lata juz dzierzawiłem ten limit a własciciel chce mi zabrac na ostatni rok dzierzawe i tu jest Moje pytanie czy moze tak zrobic?? 

Opublikowano

Proponuje zobaczyć ile burak potrzebuje składników pokarmowych!!! kiedyś ojciec zrobił tak jak w cukrowni zalecają i to był ostatni raz.

znam kolesia który daje 140N buraki miał całkiem całkiem tylko 10 razy z odżywką w nie wjeżdżał.

Opublikowano

A cala tajemnica doprowadzić pH, oraz zasobność  gleby do wysokiego poziomu i wystarczy na wiosnę 300 kg NPK.  Cukrownia zaleca niskie dawki N z znanych przyczyn ale w przypadku wysokiej zawartości azotu organicznego w glebie 120 kg N ( w 2 dawkach) w nawozie mineralnym to wystarczająco nawet na 8 z przodu. 

Opublikowano

a ja dalem 1300 kg na ha lubofosu niebieskiego pod buraki  i350 kg saletry i 13 razy opryskiwaczem na nich

a ja dalem 1300 kg na ha lubofosu niebieskiego pod buraki  i350 kg saletry i 13 razy opryskiwaczem na nich

Opublikowano

Tak wszystko fajnie pH to podstawa, ale jak chcesz doprowadzić do wysokiej zasobności gleby??? przez 300kg polifoski!!!! każdy liczy koszty to zrozumiałe i bardziej doprowadzamy do zubożenia gleby. popatrz tylko ile burak potrzebuje na wyprodukowanie 60t/ha i tu masz wyniki pobierania składników pokarmowych Polski cukier nr 18 - 270-300kg N, 90kg P , 400-600kg K itp. tak samo jest z rzepakiem, pszenicą. dajemy pod korzeń skromnie i jak tu doprowadzić do zasobności??? u mnie burak ma 8 , a nawet i 9 z przodu, ale ja nie oszczędzam tak strasznie na nawożeniu ich , bo wiem że tej rośliny nie oszukasz. 

Opublikowano

U mnie idzie pod buraki 300 kg polifoski 6 i ok 170 kg N no i oczywiście micro a plony w zależności od ziemi na 7x-8x t/ha (rekord 92t/ha) Wg analizy P i K na wszystkich działkach na poziomie średnim lub wysokim. W płodozmianie mam jeszcze pszenicę która pod korzeń dostaje 200 kg Polifoski 6 i rzepak pod który daję 250 kg polifoski 6 albo ostatnio 500kg Suprofosu. Słoma czy też liście zostają w polu, ph uregulowane i jak widać nie trzeba walić nie wiadomo jak wiele fosforu i potasu żeby uzyskać plony na przyzwoitym poziomie i zachować zasobność gleby.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v