Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie dlatego się zastanawiam stosuje się go 3x1 litrze ale ma dużą zawartość tych substancji nawet w porównaniu z betanalem elite którego też można stosować 3x1l. Różnica też jest w tym że betanal to koncetrat a belvedere suspoemulsja.

Opublikowano

Stosujecie Pyramin przedwschodowo? Chciałbym spróbować pierwszy raz bo zabiegi powschodowe nie zawsze u mnie przynoszą zamierzony skutek. Czy mogę zastosować Pyramin turbo 520 sc przedwschodowo i w jakiej dawce (słyszałem o trzech litrach na ha), bo nie ma on rejestracji na zabiegi przedwschodowe - Pyramin 65 wg ma rejestrację ale kupić go nie nigdzie nie mogę, a sustancje czynne te same. Burak posiany w piątek. No i czy ma to sens bo koszt niemały, gleba raczej z tych lżejszych. Dzisiaj w sklepie z ŚOR usłyszałem że można go zastosować nawet do sześciu dni po siewie i to nie od sprzedawcy tylko od rolnika. Interesuje mnie Wasza opinia...

Opublikowano

Kiedyś stosowałem, ale  ma duży wpływ na roślinę  następczą, po burakach, np pszenicę, sypie o 30-40 % mniej.

Ja stosuję Venzar do każdego oprysku po 0,5 l/ha.

A podstawa to dobry adiuwand do każdego oprysku herbicydowego i terminowość, nie ma że boli, czy jest chwast czy  nie ma do 10 dni oprysk, a przeważnie 7-8 dzień. Jak tak zaczełem robić to problem z  chwastem znikł.

Opublikowano

Kiedyś stosowałem, ale  ma duży wpływ na roślinę  następczą, po burakach, np pszenicę, sypie o 30-40 % mniej.

A podstawa to dobry adiuwand do każdego oprysku herbicydowego i terminowość, nie ma że boli, czy jest chwast czy  nie ma do 10 dni oprysk, a przeważnie 7-8 dzień. Jak tak zaczełem robić to problem z  chwastem znikł.

Z tą pszenicą po burakach pryskanych Pyraminem to tylko Twoje spostrzeżenia czy są na to bardziej "naukowe" uzasadnienia. Jeśli tak ma być to ja dziękuję za Pyramin. Z tym Venzarem też nie jest tak "różowo" jeśli chodzi o rośliny następcze. Ozimych zbóż nie można siać ( w sumie nie taki problem bo jeszcze nigdy nie zasiałem po buraku pszenicy ozimej), a jeśli w czasie wegetacji buraka jest sucho (a przeważnie jest) to pod zboża jare orkę przedzimową należy wykonać na ponad 20cm - u mnie na niektórych kawałkach 20cm to jest max. Z tego wynika że Venzar też może mieć duży wpływ na plonowanie zbóż następczych...

Opublikowano

powiedziałbym ,że venzar czy buracyl będzie gorszy od pyraminu ,ja stosuję na trzeci oprysk venzar-buracyl oczywiście w rozsądnych dawkach i po burakach sieję zawsze pszenice i jest wszystko wporządku

Opublikowano

Pop pyraminie to moje spostrzeżenia, dlatego przestałem go stosować.Raz tak miałem siałem połowę działki , reszta pszenica po pszenicy i taki efekt był.Venzar stosuję połowę dawki, 3 X0,5 l/ha, a może i mniej.

Przeważnie pszenicę ozimą sieje po burakach.

Opublikowano

stosujesz venzar do każdego oprysku tzn do jakiego oprysku ?

Opublikowano

Ja dziś patrzyłem na pole. 8 dzień po siewie.  Tak w miarę czysto ale już się trafiają pojedyńcze nowe chwasty i oczywiście sporo nowego rzepaku. Większość ziaren ma już korzonki więc za 2-3 dni zaczną puszczać kiełki do góry. Więc najwyższy czas na stosowanie najtańszego i najskuteczniejszego oprysku - glifosatu. Od wielu lat tak praktykuję i to potwierdza swoją skuteczność. Potem pierwszy "normalny" zabieg nieco opóźniam a do drugiego idzie safari, czasem i do trzeciego bo rzepak długo potrafi wschodzić, zwłaszcza większy deszcz potrafi wypłukać nasionka. Po takiej serii graczka nigdy nie jest potrzebna.

Opublikowano

Ja dziś patrzyłem na pole. 8 dzień po siewie.  Tak w miarę czysto ale już się trafiają pojedyńcze nowe chwasty i oczywiście sporo nowego rzepaku. Większość ziaren ma już korzonki więc za 2-3 dni zaczną puszczać kiełki do góry. Więc najwyższy czas na stosowanie najtańszego i najskuteczniejszego oprysku - glifosatu. Od wielu lat tak praktykuję i to potwierdza swoją skuteczność. Potem pierwszy "normalny" zabieg nieco opóźniam a do drugiego idzie safari, czasem i do trzeciego bo rzepak długo potrafi wschodzić, zwłaszcza większy deszcz potrafi wypłukać nasionka. Po takiej serii graczka nigdy nie jest potrzebna.

Jaką dawkę glifosatu stosujesz i w jakiej fazie są buraki ,żeby ich nie uszkodzić?

Opublikowano

Ja dzisiaj byłem 9 dzień po sianiu, i znalazłem 3 buraczki na wierzchu,a 80 %  z nasion dopiero ma z 2 cm korzonka,  więc już po oprysku glifosatem. Nie ma prawa żadnego buraczka być na wierzchu, nic kompletnie bo spali,  wszystko co zielone  spali, a dawkę  starczy z 1,5 l/ha.

Opublikowano

Witam, czy takie coś jest w stanie odłożyć graczkę na półkę?? Z chwastów jedynie troszkę więcej może być fiołka polnego.

1.Beetup Trio 1,4 l+ Goltix 0,5l

2. Beetup Trio 1,5 l + Goltix 1 l

3 Betanal MaXXpro 1,25 + Goltix 0,7

Opublikowano

Hmmm, o ile nie mam oporów by na pszenicę wlać trochę więcej boxera lub w rzepaku dodać metazanexu tak w burakach strasznie się boję spalenia roślin. No ale skoro tak twierdzisz to zwiększe dawki tak jak mówisz. Jedynie pierwszy zabieg może zrobię 1,5+0,8:)

Opublikowano

ja bym dawał do każdego zabiegu po 1 l goltixu, a beetup w obu zabiegach po 1,5 l

po co tyle beetupu? zeby desmedifam wstrzymywał buraki? u mnie 0,4 l to max oczywiscie plus inne suplementy. goltixu moze byc choc w zaleznosci od chwastów wystatrczy czasami 0,6 l.

Opublikowano

no i jaki plon na ulhowieckiej ziemi miales? powtarzam desmedifam to wróg buraków. ja dodaje inne suplementy i dlatego mam czysto. jak dajesz sam betup to moze i buraki nie odczuwają chodz watpie. ale co z innymi chwastami?

Gość Profil usunięty
Opublikowano

dzis 2 tyg po siewie i niektore buraki na wierzchu... pryskalem dzis betanalem + safari + trend... stosowal juz ktos taka mieszanke? jak sie sprawdza??

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v