Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, iron napisał:

A co wy na to jakby dac caly azot pod korzeń, w rsm 32

250 l rsm 26 pius siarka i 150 kg saletry 32 ta dawalem w tamtym roku 

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Zależy kiedy odbiór, zależy po czym stanowisko, ale standardowe nawożenie azotem to pod agregat saletrzak 200-300kg (niektórzy na tym forum dają nawet azot tylko raz pod agregat i koniec tzn 500kg saletrzaku), później poglównie saletra w zależności od dawki saletrzaku 150-300kg. 

u mnie to bedzie taki problem ze nawozy mam juz kupione i wychodzi tak ze pod buraki mam tylko saletre dac wiec jak to zrobic ? saletra pod agregat bedzie zła ? bo i w polidapie bedzie cos azotu bo bede dawał 200 kg polidapu 18 46 czyli bedzie w polidapie 36 n czystego wniesione to jak z reszta zrobic  ?

Opublikowano

Nie spotkałem się żeby ktoś dawał saletre przedsiewnie..

Na kiedy masz planowany odbiór? Jak w miarę wcześnie to dałbym później poglównie saletry 200-300kg

Może wypowiedzą się bardziej doświadczeni na ten temat

Opublikowano

Ja pierwszą dawkę N na buraki daje przy uprawie pożniwnej na ścierń w postaci fosforanu, druga w postaci saletry przed uprawa wiosenną i na tym koniec, mocznika nie stosuje dolistnie, burak ma czym pobierać to sobie poradzi

Opublikowano
3 godziny temu, Bartek933 napisał:

Nie ma żadnych przeciwwskazań żeby używać saletry pod agregat

to jak saletry pod buraki ile trzeba dac bo azot w polidapie to dostanie ok 36 n i saletry ogółem 4 metry wystarczy ? czyli 200 kg pod agregat a 2 dawka na wierzch ? 

Opublikowano

ale te 120 to jest juz z uwzglednionym azotem z nawozów fosforowo potasowych ? 

a jakie nawozy dajesz własnie fosforowo potasowe i w jakich dawakch ? i co na jesienie a co na wiosne ? 

Opublikowano

U mnie idzie w tym roku przedsiewnie ok 70 kg N w saletrzaku (gdzieś w tym tygodniu pod agregat). Pogłównie pójdzie max 200 kg saletry i dość. 

Zwykle dawalismy więcej azotu ale zbytnio nie widzę w tym sensu 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, losktos napisał:

U mnie idzie w tym roku przedsiewnie ok 70 kg N w saletrzaku (gdzieś w tym tygodniu pod agregat). Pogłównie pójdzie max 200 kg saletry i dość. 

PK idzie każde  z osobna czy sypiesz NPK ale azot  z niej liczysz na mineralizację?

Opublikowano
Dnia 2.03.2019 o 16:56, skywalker89 napisał:

Zależy kiedy odbiór, zależy po czym stanowisko, ale standardowe nawożenie azotem to pod agregat saletrzak 200-300kg (niektórzy na tym forum dają nawet azot tylko raz pod agregat i koniec tzn 500kg saletrzaku), później poglównie saletra w zależności od dawki saletrzaku 150-300kg. 

a gdzie to sie sprawdza kiedy odbiór ? bo w umowie co wydrukowałem z tego konta na LIZ to tam nie pisze kiedy odbiór 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj po przymrozku wałowałem poplony i jestem przerażony 80% pola zryte przez dziki. Będę zmuszony uprawiać ponad 10cm by to porównać, a jak będzie susza to .... strzeli wschody. Jak dziki wrócą to będzie ... .

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Jeszcze naście lat temu o dziku ni widu ni słychu, a teraz strach na pole pieszo wychodzić. Kukurydzy czy ziemniaków nawet nikt nie próbuje uprawiać.

Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

Jeszcze naście lat temu o dziku ni widu ni słychu, a teraz strach na pole pieszo wychodzić. Kukurydzy czy ziemniaków nawet nikt nie próbuje uprawiać.

Mam pole jakieś 100 metrów od lasu. Jakieś 10 lat temu a może trochę więcej ziemniaki miałem dla siebie tam nie dużo koło 20 arów wydzielone. Żaden dzik żadnej szkody nic nie zrobił. W tym roku pszenice mi poryli. pole po strąkowym. Większy taki gospodarz ma pole pod samym lasem. taki co pgr wziął. Kukurydze często siał. Nie miał problemów a teraz słyszałem że już że szkody duże i myśliwi sobie jeżdzą często. Czyli jest tego na prawdę dużo.

7 godzin temu, losktos napisał:

A kiedy zamierzacie siać? W tym roku chyba przy końcu marca trzeba uderzyć. 

Opublikowano
ansu napisał:

wiesz mam ten sam problem pszenica , rzepak zmasakrowane przez zimę miejscami strasznie i gdyby niego szkodnika tyle nie było to zapewne i strat mniej by było

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v