Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co zrobił Balcerek , Buzek , to jest  rozbój w biały dzień , cały przemysł padł , a dziś co mamy zrobić , rozwijać gospodarkę , jak resztki tej produkcji padnie lada chwila .

Opublikowano

Niemiaszki miały darmowe ręce do pracy w czasie wojny, poniszczyły wszystko dokładnie. NAstępnie reparacje Polsce się nie należały, a pół kraju jezdziło odbudowywać Warszawę. W nagrodę niemiaszki rządzą europejską gospodarką, wykorzystując przy pomocy naszzych rodaków i nas i niektóre kraje kołchozu.Po co mają np. w przypadku nieurodzaju bulić za qq 1 tys zł, jak mogą ją zakupić po 700 setek lub ściągnąć z ukrainy, transportując ją przez Polszę. Kraj dzięki takim osobom jak tw bolek, kwasek, rudy tusk oddał za pół darmo kluczowe sektory gospodarki, a teraz niestety trzeba bulić za ich wykupienie. DObrych mamy patriotów, np. takich jak tw bolek, który stwierdził wczoraj, że "powstrzymał baranów"(odnośnie Olszewskiego), oraz ryżawego tuska, który dostanie w nagrodę ze 100 tysi miesięcznie emeryturki od tej świńki merkel :D. On nie będzie miał "lipy".  Normalnie w Polszy złodzieje i zdrajcy są bohaterami, a szary rolnik ma lizać 4 litery szwabom. 

Ja sieję tylko i wyłącznie by nie stracić tego dodatku euro do tony. Za rok trzeba kończyć z interesem lub posiać 0,5 ha  żeby pokazać im środkowy palec. 

Opublikowano

kolego JozB zgadzam się z tobą, Polacy jeździli do Niemiec zarabiać marki i cieszyli się bo zarabiali ale nikt nie brał pod uwagę tego, że oni nas zapraszali do siebie po to aby po cichu ze swoimi braćmi i zdrajcami typu "bolek" czy Balcerowicz,Tusk i Boni,zamknąć nasz przemysł lub wykupić za grosze i być największym w europie hegemonem który rządzi całym przemysłem i nie tylko. Zamknęli cukrownię w Strzyżowie bo po co mają w nią inwestować, teraz nasz rząd powinien wykupić od nich za cenę złomu zainwestować i produkować cukier jak KSC będzie dobrze płacić to przecież rolnicy będą siać nadal buraki bo w danych okręgach był buraki id lat i szkoda by było aby zaprzestać siać buraków, przecież nie musimy słodzić niemieckim tylko polskim cukrem

Opublikowano
Dnia 17.02.2019 o 18:59, adamgaleon napisał:

kolego JozB zgadzam się z tobą, Polacy jeździli do Niemiec zarabiać marki i cieszyli się bo zarabiali ale nikt nie brał pod uwagę tego, że oni nas zapraszali do siebie po to aby po cichu ze swoimi braćmi i zdrajcami typu "bolek" czy Balcerowicz,Tusk i Boni,zamknąć nasz przemysł lub wykupić za grosze i być największym w europie hegemonem który rządzi całym przemysłem i nie tylko. Zamknęli cukrownię w Strzyżowie bo po co mają w nią inwestować, teraz nasz rząd powinien wykupić od nich za cenę złomu zainwestować i produkować cukier jak KSC będzie dobrze płacić to przecież rolnicy będą siać nadal buraki bo w danych okręgach był buraki id lat i szkoda by było aby zaprzestać siać buraków, przecież nie musimy słodzić niemieckim tylko polskim cukrem

Zawsze twierdziłem że sPISek jest wszędzie. Sudzucker to międzynarodowa firma. Jak biznes przestaje sie opłacać w jednym miejscu to przenoszą sę tam gdzie moga wytworzyć dane dobro taniej. Teraz maja najlepszy czas by zamknąć cukrownie za najlepsze pieniądze. Jest rok wyborczy rząd potrzebuje jakiegoś sukcesu po strajkach asf, wołowinie suszowym itp więc w ramach patriotyzmu gospodarczego i jakiegoś tam holdingu spozywczego zapłaca niemcom jeszcze całkiem okragłą sumkę. 

• Like 1
Opublikowano

Witam Wszystkich.

Nie wiem czy bylo to gdzies w Polskim radiu czy telewizji ale wiekszosc europejskich producentow przejechala sie w 2018 na cukrze. Taka panike posiali miedzy soba we wrzesniu ze nadwyzki cukru beda ze ceny koncowego producktu w dostawie do fabryk spozywczych poszly w dol o okolo 25% co nie mialo jak dotad precedensu. British Sugar, Tereos, SD, ND, SU - doslownie wszyscy wieksi wpadli jak sliwki w kompot i licza bilionowe straty. Klienci to sie wprost smiali ze mozna tak latwo zbijac cene produktu.

Oczywiscie jak zostaly zdjete limity to wszyscy chcieli sie nachapac bo przeciez wyeksportuja za EU ale niestety Indie i Brazylia produkuje spowo z trzciny. W 2018 roku sytuacje cen mogla ratowac zla pogoda w Brazylii i problemy z dotacjami w Indiach ale zanim sie wszyscy polapali to juz kontrakty z klientami koncowymi zostaly podpisane. W niektorych przypadkach nawet na dwa lata zeby tylko upchnac nadwyzke ktora w sumie okazala sie duzo mniejsza niz myslano. W EU susza uciela kilka milionow cukru jakby nie patrzec. Jedyny sposob zeby nie powtorzyc sytuacji to ciecie produkcji. Coraz wieksze plony z hektara oczywiscie obnizaja cene materialu bo jest go zwyczajnie za duzo na rynku. Juz jest mowa o mozliwosci tworzenia porozumienia miedzy EU producentami ile beda produkowac, czyli takie nieformalne limity, ale okaze sie czy to wszystko wypali.  Nasz Polski cukier tez jedzie na tym samym wozku takze niestety nie jest to takie proste ze wszyscy chca zniszczyc nasze zaklady. Swoje tez beda cieli ale prawda jest jak piszecie ze jak juz ograniczac to beda chcieli jak najwiecej zaczac od zagranicznych zeby sie na wlasnym podworku w czasie wyborow nie przejechac.

Info ze tak powiem z wewnatrz systemu dystrybucji - nie wyssane z palca.

Opublikowano

UN to Niemcy  , jednemu wolno więcej a drugiemu już nie , w Niemczech zakłady są przejmowane , przez państwo aby nie wpadli w obcy kapitał , nawet z państw UN , to jest własnie demokracja , a u nas wszystko można zniszczyć .

Opublikowano

Byłem dziś na zebranio-szkoleniu P&L i mówili że w ostatnich dwóch latach nastąpił deficyt produkcji cukru. To ja się pytam jaka będzie cena w latach nadprodukcji skoro teraz jest beznadziejna? W obecnym roku areał się zwiększy a więc dopłata będzie znowu mniejsza do ha. Od wuja ludzi deklarowało rezygnację z siana buraków w przyszłym roku.

Opublikowano

JozB napisał: A ja coś czytałem że cukier w tym roku bardzo zdrożał. Ciekawe czy dopłacą nam choć parę euro  _______________________________ Zdrożał na półkach sklepowych po to by na Wielkanoc zrobić promocje po 1,99 za kg.

Opublikowano (edytowane)

To słyszy się już od kilku lat ile to ludzi rezygnuje z uprawy buraka. A przychodzi kontraktacja i dalej sieją. Prawda jest taka że trzeba coś siać i jeżeli jest jakikolwiek zysk to ludzie będą dalej przy tej uprawie. Trzeba mieć nadzieję że po kilku latach chudych przyjdzie kilka lat tłustych, choć czasem wydaje mi się że koncerny po prostu mają wyliczone ile rolnik ma zarobić z hektara żeby choć trochę miał zysku. Takie pasożytnictwo. Ciągnie ile może ale nie zabije bo sam by zginął.

Edytowane przez damin1
Opublikowano

w moim rejonie ludzie obcieli kontraktację 30-50% a 20 -15% już odeszło z uśmiechem na ustach ale to plantatorzy od 1ha do 2ha tu ukłoniła się im ekonomia bardzo szybko zastąpili inną uprawą

Opublikowano

Oni nie muszą martwić się o płodozmian jakim jest burak,, W tym roku pszenica w cenie  i burak wychodzi bardzo słabo... Problem jest że nie ma co siać pszenica- rzepak i co ? za kilka lat kiła . W moim regionie jest jeszcze fasola ale to już całkiem loteria ale duże gospodarstwa pszenica,burak i rzepak .

Opublikowano

Pokazywali wykres to burak na ostatnim miejscu w opłacalności w tym roku. Nie pisz damin że ludzie i tak sieją bo to bzdury. 20% ludzi zrezygnowało ale areał się powiększył. jak ktoś ma dużo pola to sieje więcej. mi szkoda pola na wspieranie kasy niemiaszków więc rezygnuje z tego hobby. Jeśli chcą zniszczyć polskie rolnictwo to nie będę im nabijał kabzy przy okazji.

Opublikowano
28 minut temu, dabaz napisał:

Pokazywali wykres to burak na ostatnim miejscu w opłacalności w tym roku. Nie pisz damin że ludzie i tak sieją bo to bzdury. 20% ludzi zrezygnowało ale areał się powiększył. jak ktoś ma dużo pola to sieje więcej. mi szkoda pola na wspieranie kasy niemiaszków więc rezygnuje z tego hobby. Jeśli chcą zniszczyć polskie rolnictwo to nie będę im nabijał kabzy przy okazji.

A skąd masz taka wiedzę że 20 % rolników zrezygnowało z uprawy buraka? Wszystko zależy od cukrowni.  W KSC mało kto odchodzi. Przynajmniej w moim regionie. Jeżeli chodzi o zagraniczne to bywa właśnie z tym różnie. Ale taka jest teraz polityka żeby tych małych wygryść. 

Opublikowano
13 minut temu, rafal4610 napisał:

U mnie zostało 1/4 plantatorów w porównaniu z zeszłym rokiem, a każdy i tak zmniejszył areał zasiewu. KSC jakby co

a która cukrownia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v