Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nakata5555 no widzisz nie wiemy czy on jest na ryczałcie czy Vat. Na ryczałcie zgoda, ale jak na Vat to od czasu kiedy Ty wystawisz, (np zabrali mi 17XI, wystawiłem f-re 22XI, zapłacili 22XII)

Opublikowano

Ciężko stwierdzić ale u nas w okolicy tak sie waha od 14 do 16 centralna polska a cukrownia Dobrzelin. Ludzie się cieszą że w ogóle po kopali bo nie wszystkim się to udało. Podobno inspektor mówił że jeszcze zostało ok 100 h do kopania a tak naprawdę to bardziej do łowienia niż kopania. Tak niski cukier pewnie był spowodowany nadmiarem wody

Opublikowano

Ciężko uwierzyć że są rejony polski co brakowało wody. Na chwile obecną to co zostało na polach czyli kukurydza i burak to tylko ręczny zbiór nawet kombajny na gąsienicach pasują

Opublikowano (edytowane)

Jakoś udało się wykopać i odstawić mimo kiepskiej pogody, ale nie ma się z czego cieszyć, bo to mizeria a nie buraki. Uratowały mnie opryski, które robiłem .zgodnie z zaleceniami producenta  https://www.syngenta.pl/bezpieczenstwo-stosowania-herbicydow-w-uprawie-buraka-cukrowego Ogólnie rok dla burka nie był njleszy ale nie był też najgorszy.

Edytowane przez mateusz098
Opublikowano

a co  zle pryskałes czy po nieodpowiednim oprysku posiałeś

Opublikowano
12 godzin temu, mateusz098 napisał:

Jakoś udało się wykopać i odstawić ale nie ma się z czego cieszyć, bo to mizeria a nie buraki. Tak to jest jak się robi opryski  po swojemu. Dopiero na stronie producenta o co biega https://www.syngenta.pl/bezpieczenstwo-stosowania-herbicydow-w-uprawie-buraka-cukrowego ale już było pozamiatane.

Nie wiedziałeś o tym? Nie czytasz broszury przed zastosowaniem "nowego" oprysku?

Opublikowano

Mi z 4,5 ha   wyszedł plon 60 t  jak na ten rok to dobrze u mnie ba mialem  z burakiem  problemy, liczyłem na mniej.

Teraz przyszła faktura  z   Suedzucker 20 tyś  żadnego rozliczenia nic kompletnie  Czeski film. Teraz odjąć koszta to na cukierki może zostanie.

Opublikowano

w sudzucker teraz trzeba sie modlic zeby cukier był  na giełdzie p 500 euro  to moze bedzie wiecej niz na cukierki bo jak bedzie jak w tej chwili  to bedziemy dopłacac do tego interesu

Opublikowano

A czy jeszcze dużo macie buraka na kopcach czy odebrane ,pytam bo widzę że gościu z sąsiednej wsi wczoraj i dzisiaj dwoma ciągnikami przewozi buraki przyczepami ,myślę że miał pryzmę  tam gdzie buraki a u nas co dziennie pada i mokradło jest i ciężarówki nie miały  szans wjechać tam to przewozi w suche miejsce ,współczuje mu roboty i kosztów ,WLKP

Opublikowano

przecież cukier nie będzie drożał tylko cały czas leci w dół po to aby rolnikom nie musieli płacić, cieszmy się z tej kasy którą już mamy na kontach bo jeśli cukier spadnie do 350 euro to będziemy dopłacać za obsługę i środki w najbliższej kampanii, cukrownia sobie zawsze poradzi a jak zwykle rolnicy mogą za wszystko zapłacić

Opublikowano

przeciez w sudzucker jest tylko zaliczka 17 euro a reszta w czerwcu i to zalezy od  ceny cukru jak bedzie w takiej cenie to bedziemy dopłacac

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v