Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki7745 napisał:

próby w cukrowniach to jedna wielka loteria zero wiarygodności kilka lat temu w krasnymstawie bardzo duży plantator zrobił na własną ręke próbe na cukier i wyszło półtora procent więcej jak w cukrowni i w rozmowie z dyrektorem otrzymał taką odpowiedz, chcesz to siej nie pasuje ci to nie siej info wiarygodne na sto procent

W Nakle jeden z największych plantatorow zrobił taki dym z zaniczyszczeniem że  bania mała ....teraz ma dużo niższe niż inni

Opublikowano
2 godziny temu, glicer napisał:

Wiec pytanie,kiedy bedzie ustawa,ustawa ktora da nam bezpieczenstwo,zeby np nie rąbali nas na wilgotnosci kukurydzy,na zawartosci cukru.Dzis mozemy walczyc z tym tylko ze stopy cywilnej.Czy to nie jest chore!!?A moze po prostu to rolnik dzwiga inflacje na swych barkach?Heehh, moze tak przyblokują wschodnią granice!Ale kto o tym myśli?Sorki,a moze jednak nikt,bo przy tych obietnicach,o rolnikach nic nie słysze,przykre i puste.Pszepraszam,kopcie studnie,to Was zaksiegują!!!

za 3 tygodnie mamy wybory parlamentarne i teraz trwa kampania wyborcza wszystkie partie z prawa i lewa obiecują wszystkim "śliwki na wierzbie" a jeśli chodzi o jakieś konkrety to jak zawsze tylko zostają przedstawiane plany do zmiany przepisów. Władza tylko mówi że rolnicy karmią całe państwo ale najwięcej to właśnie my dostajemy po du.ie bo przed żniwami pszenica była po 80 zł teraz po żniwach choć była susze to jakimś cudem cena spadła do 55 zł, ceny cukru na świecie lecą w dół po to tylko abyśmy mniej pieniędzy dostali od koncernów, koszty typu nawozy, środki ochrony i paliwa cały czas w górę a nam zamiast przybywać kasy w portfelu to ubywa i na co się nastawić w rolnictwie aby godnie żyć ?

Opublikowano (edytowane)

Babka z rozliczeń kazała przyjechać za tydzień i podpisać aneks za niewywiązanie się z umowy czy są jakieś kary czy nie tego wtedy się dowiem, bo pierwszy raz mam taką sytuację.  Ja myślałam, że to tylko niemiec kroił nas jak chciał w cukrowni Strzyżów, a tu też robi się "ciekawie". 

Edytowane przez beata12596
Opublikowano
Dnia 21.09.2019 o 20:16, masa24 napisał:

Ja tez się dziwie. Ja przy areale 250 hektarów gdzie większość robię sam rzeczy nie mam czasu ani chęci żeby nagrywać filmy jeszcze . Nagrywający to przeważnie pseudorolnicy za których robotę robi ojciec. Tyle w nich fachowosci

Gdzie dajesz do niemca czy ksc

Opublikowano

Jak moga policzyć teraz że na  17 grudnia,chyba tylko orientacyjnie w KSC wiemy że 1 do 20 grudnia ,póżniej będzie dokładniejszy termin

Opublikowano

Panowie jestem zainteresowany zakupem wysłodków tak ze dwa zestawy po 25t  z cukrowni z Ropczyc najlepiej, ewentualnie Krasnystawu, Gdyby był ktoś zainteresowany sprzedażą prosił bym o kontakt najlepiej na pw. Pozdro. 

Opublikowano

dzis wykopane buraki plon 60 ton z ha , polaryzacja srednia 17,16%  zanieczyszczenie 8,12 , i teraz takie pytanie bo 1 raz mam buraki dobre te wyniki wyszly ? bo mi sie wydaje ze zanieczyszczenia cos spore są bo buraki były czyste a co wy na to powiecie ? 

Opublikowano
51 minut temu, renovoltage napisał:

@wii99 Odbiór zgodny planowanym terminem czy przesunęło się coś ?

Zgodny z planowanym terminem.

5 minut temu, warchest napisał:

dzis wykopane buraki plon 60 ton z ha , polaryzacja srednia 17,16%  zanieczyszczenie 8,12 , i teraz takie pytanie bo 1 raz mam buraki dobre te wyniki wyszly ? bo mi sie wydaje ze zanieczyszczenia cos spore są bo buraki były czyste a co wy na to powiecie ? 

Powiem tak... ciesz się, że masz 8% bo nawet jak buraki były idealnie czyste to potrafili wlepiać 12%.

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

Jak na pierwszy rok wydaje mi się wporzadku. Nie wiem jak było u Ciebie z opadami w tym roku. Odnośnie zanieczyszczeń - od 7-8% się zaczyna choćby nie wiadomo jakie czyste były, niższe wartości mają tylko kierownicy i znajomi ☺

Opublikowano
30 minut temu, renovoltage napisał:

@wii99 Zanieczyszczenia nadal automat pobiera ?  Duży rozrzut w próbkach polaryzacji i zanieczyszczeń? 

Czy słyszałeś coś o samochodach co miały powyżej 20% 

tak średnio to 8-9 a największe zanieczyszczenie to 16%

Opublikowano
43 minuty temu, renovoltage napisał:

@wii99 Zanieczyszczenia nadal automat pobiera ?  Duży rozrzut w próbkach polaryzacji i zanieczyszczeń? 

Czy słyszałeś coś o samochodach co miały powyżej 20% 

Automat pobiera. Polaryzacja 16-18. Zanieczyszczenia 9-11.

Jak automat trafi na kamień to na pewno może wyjść taki procent.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v