Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czy coś z tego wyrośnie. Wschody na glinie 7 tygodni po siewie. Na szcęście 80% działki ładnie roaną.

20180523_190253.jpg

20180523_193426.jpg

Edytowane przez ansu
Opublikowano

I teraz na takiej szachownicy problem z opryskami. Na jednoliścienne ryzyko, większe dawki na dwuliścienne ryzyko, dolistnie borem też nie za dobrze. Na pewno z nich coś będzie, przy dobrej pogodzie powinny 60 ton/ha na takich placach miejscowo dać. Trochę to zaniży plon ogólny, ale dobrze że w ogóle powschodziły :D

Opublikowano

A jeśli na swoich burakach które powschodziły po 2 miesiącach zastosuje leoparda w dawce 0,8 czy coś się może stać typu przypalenie itp? Bo etykieta mówi dopiero gdy jest para  liści.

Opublikowano

Również mam problem ze swoimi, siane po qq pryskanej adengo :/ Jakieś  30% rośnie pięknie nic im nie jest, natomiast reszta blada siedzą małe po 2-3 liście i słabo to wygląda. Jeden radlina ładna następna obok do bani. W miarę czyste trochę prosa teraz się pokazało. Czym je poratować, saletra asahi, czego jeszcze dorzucić?

Opublikowano

Na mojej plantacji liście się skręcają i sklejają, co może być tego przyczyną? Ostatnio pryskałem Safari 18 g/ha + Trend. Buraki są ładne i rosną, ale te liście trochę niepokoją...

Opublikowano (edytowane)

Może jednak to Safari nie do końca selektywne dla buraków np. pewnych odmian lub jakich specyficznych warunków/interakcji z innymi herbicydami, odżywkami i czort wie z czym jeszcze?
To nie jest chamsko parzący jak betanale czy inne litrami lane a bardziej enzymatyczny i hormonalny mechanizm działania bo dawki iście aptekarskie i nie wiele trzeba aby zaburzyć jego planowane przez producenta działanie.
takie tam moje przemyślenia ale może i u innych kiedykolwiek po tym środku były jakieś podejrzane atrakcje i czym to się później kończyło?
Na większości pestycydów widnieje kłamstwo - "bez wpływu na plon" bo bardziej prawdziwe było by - wpływający na plon mniej niż patogen którego załatwi.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Dałem w ciągu trzech dni: 30g safari, 3l Akordu, 2l Goltixu 0.1l lontrel, 100g Venzaru, 2 Olstick, 0.6l asahi. Trochę marmurek po zabiegu. Wygląda tak:

20180523_193905.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pamiętam marmurek na czyichś burakach i pewnie było to Safari bo dawał go - jak się później dowiedziałem i rzeczywiście jesienią nakopał dużo zdrowych buraków znaczy "wyrosły z marmurka" ale nie wiem czy ten środek może deformować liście, a tu na zdjęciu najładniejszy widok dla plantatora to ten "padły" chwast. I o to chodzi
Chociaż nie do końca padły bo łodyga została i może odbijać ale ten akurat egzemplarz (chyba komosy?) już był za duży aby liczyć na pełną skuteczność

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Na 13 ha ph 6.0 na 2 ha 4.9 :( no i niestety trzeba było zasiać bo daleko pole itp. Teraz różnica gołym okiem wapno granulowane pomoże chociaż trochę na te 2 ha ? Przypalone do tego liście na końcu liści i po brzegach podejrzewam , że przez to ph 4.9...

Opublikowano

Mam jedną działkę gdzie na długości około 100 metrów zachodzi oprysk nakładka na dwa rzędy buraków zabiegi robiłem dwa po 30 g safari,kemiron,kemifam ,venzar . Te dwa rzędy były w liściach  o połowe niższe ,miały kolor marmurkowaty i bardzo strzeliste ale ich nie spaliło w plonie wizualnie po korzeniach to 1/3 nie było. Buraki u mnie na dzień dzisiejszy to 30% są takie małe nie przesiewane , na glinie jak u ansu są i takie co jeszcze  kiłkują reszta jest ok. W tym roku porażka ,susza brak wschodów i jeszcze wpierdzielił się komośnik na drugi rok zjeżdżam z 12ha na może 4ha ,finansowo i nerwowo jestem wykończony ,nie będe wspominał już o pszenicy bo nie ten temat ale susza też dała popalić a minister rolnictwa twierdzi że dochodowość rolników zwiększyła się o 30% 

Opublikowano

w okolicy na borowinach jest masakra z burakami. Strasznie kiepskie wschody przez susze. Na dodatek u mnie po tytoniu też jakieś słabe są. Mam jeszcze pytanie. Moge zmieszac Cliopar(zamiennik Lontrelu) z Leopardem ? Bo na jednym kawałku chyba będe musiał zrobic poprawke na jednoliścienne i pasowałoby dodac właśnie tego Clioparu. 

Opublikowano
3 godziny temu, rafal4610 napisał:

w okolicy na borowinach jest masakra z burakami. Strasznie kiepskie wschody przez susze. Na dodatek u mnie po tytoniu też jakieś słabe są. Mam jeszcze pytanie. Moge zmieszac Cliopar(zamiennik Lontrelu) z Leopardem ? Bo na jednym kawałku chyba będe musiał zrobic poprawke na jednoliścienne i pasowałoby dodac właśnie tego Clioparu. 

Safari z Agilem w tym roku mieszałem i efekt jest ok.Do oprysku z lontrelem i targą się przymierzam,tyle,że jak nie upał to wiatr,no i druga fala wschodów!

Już tak pryskałem i nie było efektów ubocznych.Problem tylko w burakach dopiero wschodzących po ostatnim i jak na razie jedynym deszczu od siewu buraczków.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.05.2018 o 03:42, mateusz44 napisał:

Tak Maxx pro , a czy po zmniejszeniu dawki safari do 0,15 też poradzi sobie z rzepakiem ? bo głównie o niego mi chodzi w zabiegu .

30 gram safari i nawet 1 litr oleju i rze[ak musi paść.  

Odżywka to 3 dni po herbicydzie.

Edytowane przez tomek73
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v