Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
rafczyk

Nie można otworzyć chwytaka do bel

Polecane posty

rafczyk    0

Witam. Mam problem z turem a mianowicie z chwytakiem do bel. Chwytak stał na podwórku a dzisiaj miałem zamiar wozić bele do obory i gdy zawiozłem pierwszego to ścisnął tak jak należy ale już się nie otworzył. Tylko lekko poluzował że bel ledwo się wysunął. I potem nawet na pusto tylko się zamyka a nie moge go w żaden sposób otworzyć, a słysze że pompa hydrauliczna pracuje i podaje olej. Jest to chwytak na 2 siłowniki po bokach i użytkuje go już pare dobrych lat i jak dotąd nie miałem z nim żadnych kłopotów. Prosze o pomoc. co może byc tego przyczyną ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jozin    0

a jak przewody podłączysz odwrotnie to otwiera a nie zamyka?? może to wina rozdzielacza albo przewody słabo podłączone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafczyk    0

Jak podłącze odwrotnie to tez tylko zamyka a nie otwiera. podłączone są dobrze. później zaczepiałem krokodyla i wszystko działa tak jak należy. otwiera i zamyka bez problemu więc myśle że to wina chwytaka a raczej coś w siłownikach ale co moglo z nimi się stać?

 

a może to wina mrozu śniegu ?? chwytak położyłem do obory na noc tam jest ok 18 stopni , może to pomoże . . . .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zetor1111    2

sprawdź szybko złącza bo jak jest zapowietrzony układ od siłowników w chwytaku to często ludzie stukają w te główki od wtyczki i one się rozklepują i potem nie otwierają do końca się i blokuje ja tak miałem w swoim ostatnio

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jozin    0

raczej dwa siłowniki na raz by się nie popsuły coś z układem zasilania musi być ( węże od oleju) ja próbował bym je odwrotnie przykręcić czy to coś zmieni

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zetor1111    2

przecież mi nie chodzi o to że siłowniki się popsuły tylko szybko złącza z nimi jest coś nie tak a przeciez jest wiadome że jeden przewód łączy dwa siłowniki np na wypychanie a drugi na wciąganie siłowników. Sprzawdź to co ci pisalem wcześniej bo to może być przyczyną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
lysyrolnik    14

@wojtas a czytałeś cały temat od początku? Autor pisze wyraźnie, że jego chwytak ma 2 siłowniki.

 

 

Temat, przenoszę do odpowiedniego działu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam. Mam problem z turem a mianowicie z chwytakiem do bel. Chwytak stał na podwórku a dzisiaj miałem zamiar wozić bele do obory i gdy zawiozłem pierwszego to ścisnął tak jak należy ale już się nie otworzył. Tylko lekko poluzował że bel ledwo się wysunął. I potem nawet na pusto tylko się zamyka a nie moge go w żaden sposób otworzyć, a słysze że pompa hydrauliczna pracuje i podaje olej. Jest to chwytak na 2 siłowniki po bokach i użytkuje go już pare dobrych lat i jak dotąd nie miałem z nim żadnych kłopotów. Prosze o pomoc. co może byc tego przyczyną ?

Sprawdź końcówki szybkozłączy u mnie jak kupiłem manitou to były już zużyte te sprężynki w środku i działo się tak samo. Jak podłączyłem to się otwierał chwytak a jak zamieniłem przewody to się zamykał. Mógł je trochę mróz złapać trochę wody i już mrozi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafczyk    0

Nawet jak zamieniłem przewody to i tak tylko się zamyka a otwierać ani drgnie. . . a jak chwytak poleżał całą noc w cieple tzn w oborze to z szybkozłączy zaczął kapać olej, chociaż ciśnienia w nich nie ma, a żeby otworzyć chwytak to ani drgnie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafczyk    0

nie wyglądają na zużyte ani uszkodzone, ale chyba tak jutro zrobię. . . może pomoże. chyba że coś w siłownikach się zablokowało

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafczyk    0

Jeżeli będzie ponad -20 to pewnie jutro nie będę ich wymieniać, ale napisze pojutrze lub za kilka dni jak je wymienię . . .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rafczyk    0

dawno się nie odzywałem ... chwytak nie był mi potrzebny i dopiero kilka dni temu wymieniłem te gniazdo w chwytaku i teraz działa jak należy. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie na pierwszy rzut oka oba stare gniazda w chwytaku wyglądały identycznie (taki sam stopień zużycia obu tych główek). wymieniłem tylko jedne, gdyż chwytak otwierał się, a nie chciał zamykać. Jak narazie działa prawidłowo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

×