Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
C-360
krzysiieku    0

Od jakiegos czasu mam problem, otoz brak swiatel mijania w ciagniku C-360 3P, inne swiatla funkcjonuja bez zarzutu, stacyjka w pozycji 1 przelacza na postojowe, w pozycji 2 powinny byc mijania (krotkie) a przelacza mi na drogowe (dlugie) oraz od razu swieci tez kontrolka swiatel drogowych, a w pozycji 3 sa swiatla drogowe. Stacyjke wymienilem na nowa, problem jednak pozostal

prosze o podpowiedz co sprawdzic, dlaczego stacyjka tak przelacza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Czasami jak żarówka się przepali to ten upalony żarnik potrafi zrobić zwarcie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
UrsusCzesio    303

To może kable masz odwrotnei założone w stacyjce, też się zdarza :) Tam gdzie masz 56B i 56A przełóż zielony z czarnym i będziesz miał drugie mijania a trzecie dopiero długie jak powinno być A u mnie nie ma długich bo nie ma przejścia w skrzynce z bezpiecznikami ;) jak kable dam bezpośrednio będzie ok ale jak przez skrzynke idą to nie działa nic ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzysiieku    0

To samo dzialo sie w starej stacyjce co obecnie w nowej, kable przekladalem od razu ze starej pojedynczo do nowej wedlug oznaczen, wiec nie powinno byc bledu przelozenia kabli, swiatla mijania wczesniej byly do czasu przepalenia sie z przodu zarowki, zarowke wymienilem a problem dalej zostal, sprawdze jeszcze bezpieczniki, mase z przodu na zarowkach, dziwne jest to ze swieci takze ta kontrolka od dlugich swiatel w pozycji 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Źle podłączyłeś żarówkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ziomek1994    3

Ostatnio w moim c330 urwały się kable od postojowej i złączyłem je omijając stacyjkę. I kiedy przy włączonym silniku wyciągnę kluczyk to świeci się kontrolka od ładowania?Czym może to bym spowodowane?Czy lepiej spowrotem postojowki poprowadzić przez stacyjkę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
roltech    11

@Krzysiieku. W moich okolicach, 99% problemów z przednimi światłami to zamienione kable na żarówkach.

@Ziomek1994. Świecenie kontrolki ładowania, po wyciagnięciu kluczyka przy pracującym silniku, jest normalne, jeśli włączone są odbiorniki działające przy właczonej stacyjce. Wyjątek stanowią (działają niezależnie od włączenia stacyjki) światła pozycyjne, mijania i drogowe. Ale tylko w ciągnikach z tym typem stacyjki. Jeżeli jest inaczej to możesz mieć plus podłączony do zacisku 15 lub 54(często się to zdaża), a powinien byc podłączony do 30.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Witam mam problem z światłami pozycyjnymi w c-360. Chodzi o tylne światła. Od długiego czasu pali mi bezpiecznik co jakiś czas. Teraz pali prawie od razu. Myślałem, że to wina przewodów więc dałem osobny przewód tylko do halogenu i prawego światła- przez chwile świecił dojechałem na pole- bezp. spalony. Założyłem nowy przejechałem kawałek znowu spalony co jest grane? Wcześniej przez kilka lat nic się nie działo...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Od pozycyjnych jest jeden bezpiecznik więc zarówno przód czy tył może mieć zwarcie jak i podświetlenie wskaźników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Oryginalnie jest jeden,jeśli tak jest jak mówisz to już jakiś elektryk podwórkowy poprzerabiał.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Co jeszcze może być nie tak, że on mi pali ten bezpiecznik? Słaba masa? Złe podłączenie halogenu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
vcc    10

Na początek odłącz halogen, później przegląd wiązki, czy podświetlenie zegarów nie jest spięte z tyłem, korytko przy skrzyni biegów, kostka pod siedzeniem, przejście przewodów przez błotniki, przewody do gniazda, przelotki przy lampach, same lampy i żarówki, udanej zabawy :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Podświetlenie zegarów jest razem z tyłem a to źle? Na początek odłączę halogen i dam osobny przewód do jednej lampy jak spali to znaczy, że coś innego robi zwarcie...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Sprawdź też z tyłu w gnieździe do przyczep czy tam nie dotyka gdzieś do masy i przy włączeniu świateł wybija bezpiecznik, poprostu krok po kroku trzeba wszystko sprawdzać, jednoznacznie nikt Ci nie powie gdzie leży problem.

Edytowano przez MAT912

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Rozumiem, że nikt na odległość mi nie pomoże ale każda rada jest cenna gdy nie zna się zbytnio na elektryce:) W końcu po to jest forum... Tak na marginesie jak włoże bezpiecznik to nie wybija mi od razu tylko jak przejade kilka metrów.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Profil usunięty   
Gość Profil usunięty

Być może jest coś przetarte i pod wpływem wstrząsów dotyka do masy i wtedy pali bezpiecznik.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Dodam, że zmieniłem stacyjkę i "skrzynkę" bezpieczników jedyne co się zmieniło to, że teraz mi od razu pali bezpiecznik a wcześniej nadpalało ale całkiem go nie spaliło tylko się iskrzyło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Pytanie z innej beczki: pod który zacisk w stacyjce podłącza się kontrolkę ładowania i ciśnienia 30 czy 15 bo chyba coś pomyliłem, świeci mi się po wyjęciu kluczyka... ;[

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

Jak świeci się po wyjęciu kluczyka to podłączyłeś pod 30,podłącz pod 15.

Zaprowadź do elektryka,bo widzę że "czym dalej w las tym więcej grzybów".

Edytowano przez asharot

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pasiu66    17

Spokojnie powoli ogarniam temat. Pytanie o stacyjkę dotyczyło innego ciągnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×