Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie

Wiadomość z agroFakt.pl

bears    22

Po remoncie bardzo często wyrzuca olej wydechem, jak się dotrze to przestanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coiramc355    0

Witam po dłuższej przerwie, ciągnik zrobił 35 mth po wymianie pierścieni a 90 po wymianie tłoków i tulei, i jak narazie problem nie ustąpił, olej dalej bierze, kopci tak samo, jedynie jak się pracuje np na obrotach powyżej 1600 to dymu nie widać żadnego, jak się zatrzymam i postoi z 5 min, to juz wali niebieskim, jade dalej i dym znika, ponownie odkręciłem kolektor i z tych samych 3 cylindrów rzuca olejem. Ile mogą się te pierścienie docierać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coiramc355    0

Robiłem, luzu nie ma na prowadnicach. Jeszcze jedna rzecz, z odmy jak się przyłoży rękę to czuć pulsacje powietrza a jak dam gazu to w ogóle nie dmucha, tylko na wolnych obrotach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Wygląda jak by były źle zrobione głowice.odkręć kolektor ssący i będziesz widział czy jest sucho w otworach dolotowych.Jak mokro to źle zrobione głowice i olej idzie między zaworem a prowadnicą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coiramc355    0

No ale to z trzech daje olej, więc wątpię czy to wina głowic, zauważyłem ze gdy robiłem na obrotach to oleju mi mniej brało niż tak jak sobie jeżdżę lub coś lekkiego robię. A jest możliwość skrzywienia korbowodów w taki sam sposób i to 4? Oczywiście bez żadnego walenia tłoków w zawory.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
asharot    175

To że przy ciężkiej robocie nie bierze oleju to normalne przy tych silnikach, u mnie też tak było tylko że tuleje były zużyte i pierścienie popękane z racji dużego przebiegu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Przy mniej obciążonym silniku zawsze pomiędzy tłokiem a tuleja przedostanie się na górę więcej oleju. Na obciążonym większe ciśnienie nad tłokiem spycha olej w dół.  I to świadczy o tym że to nie głowice a pierścionki.

Albo dać mu jeszcze czas albo sprawdzić chociaż na najbardziej zaolejonym cylindrze.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coiramc355    0

No u mnie ogólnie dziwna sytuacja była, silnik był kilkukrotnie przegrzany i brał olej, po rozebraniu próg był lekki i to tylko na jednej stronie tulei, druga była gładka, wszystkie cztery były w taki sam sposób zużyte, gdy rozbierałem ponownie aby sprawdzić pierścienie to nowe tuleje tez miały takie same oznaki pracy, jakby po jednej stronie tłok dotykał tulei a po drugiej była spora przerwa. I teraz nie wiem czy to wina korbowodów czy tak być powinno. Ogólnie wygląda to tak jakby większy nacisk był od strony zaworów i wtrysku.
Co do zaolejenia to wygląda tak jakby pierwszy walił najbardziej, później drugi i trzeci.

Edytowano przez coiramc355

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Na żadnym tłoku nie ma ciśnienia smarowania. Smarowany jest rozbryzgowo każdy tak samo.

Próg na cylindrze wyrabiają pierścienie nie tłok. Nawiasem mówiąc ciekawe. Najbardziej na ścianki opiera się część tłoka od strony wałka rozrządu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
coiramc355    0

No i od tej strony miałem próg na starych tulejach a od strony wydechu gładkie. Tylko dlaczego tak się dzieje i czy to normalne? Co do plucia olejem z poszczególnych cylindrów to moze dlatego ze ostatni cylinder jest najdalej od pompy wody i moze szybciej się dotarł ale czy to możliwe?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
balcerek1    91

Masz termostat to przykryj połowę chłodnicy żeby brał większą temperaturę niech wchodzi na zielone pole.Ja docieram tak na średnich obrotach z 2 godziny na przykrytej chłodnicy a dobra dniówka 1800 i też zakryta lepiej jak pół chłodnica na zielonym polu temperatura i wypad do chłopa w lżejszą robotę to znaczy może nawet orać ale na 1 biegu dniówkę potem 2 bieg i żadna nie łapie i olejem nie pluje. :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mario9987    5

Temperaturę mam ok 80 st bez zakrywania chłodnicy. Na razie nic nie będę przy nim robił, może przestanie mam nadzieję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jarecki94    0

Witam
Mam problem z moim ursusem C4011 ciągnik strasznie ciężko odpala a jak zapali kopci na biało niebiesko.Jak dodam mu gazu powyżej 2 tys obrotów to strasznie strzela z wydechu.Nie wiem czym to może być spowodowane i proszę was o porade.Dodam że założone są nowe końcówki wtryskiwaczy stare wszystkie lały.Z góry dziekuje za pomoc 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jarecki94    0

zawory ustawione laski na nich było wszystko pozakładane a jak wejdzie ponad 2tys obrotów to ogniem strzela i kopci strasznie na niebiesko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×