Skocz do zawartości

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
Dawid18    1

Ja bym szukał przyczyny w pierścieniach bo może się żle ułożył lub przestawił ja tak miałem i olej puszczał w kolektor walił równo przez 2 dni i się uspokoiło.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Osalek    1

3 dni temu odpaliłem traktor bez kolektora wydechowego przyłożyłem tekturę na trzeciej głowicy wydobywały się duże ilości oleju było właśnie widać na papierze . Zdjęliśmy głowice wymieniliśmy uszczelkę pod głowica ponieważ okazało się że ja wydmuchało . pewnie głowica nie była odpowiednio dokręcona. Od pale go jutro i chwile pojeżdżę zobaczę czy coś ustało z wywalaniem oleju czy dalej nic to nie pomogło. Jeżeli nic to teraz jestem w 100 % pewny że to będą pierścienie .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dawid18    1
Napisano (edytowany)

No wydmuchnięka uszczelka też mogła być przyczyną. A nie zauwarzyłeś spadku mocy, i jak miał wydmuchniętą uszczelkę pod głowicą to powinien troszeczke inaczej chodzić? Nie zauwarzyłeś tego?

Edytowano przez Dawid18

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

Osalek    1

nie nic normalnie chodził tylko coraz bardziej kopcił , a przy zimnym rozruchu np z rana jak się gdzieś jedzie czy ogólnie to wtedy najwięcej wywalało tego oleju a potem jak troche pochodzi to tak sie unormuje ale dalej wywalało olej no tylko ze tak jak by mniej.. ;)

 

Dlatego też że nie stracił na mocy to żeśmy nie ściągali tłoków bo jak nie stracił na mocy to pierścienie raczej są w porządku, ale to tylko raczej.. NO ale wymieniliśmy uszczelki pod każda głowica no i zobaczymy co teraz się dzieje..:)

Jeżeli dalej będzie wywalało to pewne jest to że pierścienie są uszkodzone

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dawid18    1

No zobacz co teraz zrobi po tej wymianie tych uszczelek. Ale jak nic się nie zmieni to tylko pozostają pierścienie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mar56cin    6

Witajcie

Moja c360 ma małą dziurkę w kolanku kolektora wydechowego, kapie z niej czarny przepalony olej. Zobaczyłem ze spod uszczelki(kolektora wydechowego) jednego z cylindrów równiez są zacieki czarnego oleju. Co jest tego przyczyną?. Pierscienie na tym jednym z cilindrów mogły sie zapiec i ciągnie olej? Acha i kopci feste na biało. Prosze was o wyjasnienie.

pozdr :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ursus1991    8

albo pompa, u nas kiedyś poszedł uszczelniacz w pompie wtryskowej, i ropa szła do oleju, a olej na tłoki, i kopcił biało. Na początku myśleliśmy, że to pierścienie, ale mechanik powiedział, żeby wyregenerować pompę, i pomogło

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
djthomas    0

Bardzo często się zdarza że pompa jest źle wyregulowana i ciągnik dymi i jest mułowaty itp. U mnie też dymił na biało trochę ale mechanik przyszedł i powiedział że pompa jest dobrze wyregulowana i mówił że przyczyną dymienia może być brak termostatu lub jego uszkodzenie. Kupiłem termostat i wcale nie dymi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Grabcio    23

Bo termostat otwiera obieg chłodzący dopiero wtedy gdy silnik osiągnie optymalna temperaturę do dalszej pracy. A jak termostatu nie ma to silnik od razu jest chłodzony i trzeba trochę czekać aż się odpowiednio rozgrzeje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Zgadza się. 60-ka póki zimna lubi kopcić. Po rozgrzaniu jak jest z silnikiem wszystko w porządku ustępuje.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zonk28    0

C-330 jak jest zimny to też kopci.Tylko 3P i MF nie kopcą jak są zimne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
kraVco    0

Bardzo często się zdarza że pompa jest źle wyregulowana i ciągnik dymi i jest mułowaty itp. U mnie też dymił na biało trochę ale mechanik przyszedł i powiedział że pompa jest dobrze wyregulowana i mówił że przyczyną dymienia może być brak termostatu lub jego uszkodzenie. Kupiłem termostat i wcale nie dymi

mam to samo... może ktoś podpowiedzieć???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam mam problem z c 360 otóz cały czas kopci na niebiesko ale to już do przesady wali takim niebieskim dymem że az strach. Pompa po regenracji,rozrząd nowy dobrze ustawiony,filtry czyste,olej bierze ale bardzo mało. Wcześniej tez brał ale nie było żadnego dymu a teraz kopci w każdym zakresie obrotów cały czas na niebiesko na rozgrzanym troche mniej ale cały czas wali dymem. Prosze o pomoc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Albo olej albo zły kąt wtrysku paliwa. Ustaw go na znaki na kole. Wtryski robiłeś? Bo nic o tym nie wspominasz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    575

Sprawdz te końcówki. Ogólnie według zasad niebieski dym to olej w połaczeniu z charakterystycznym zapachem lub zle ustawiony kąt wtrysku paliwaale silnik lubi płatać figle dla tego zobacz jeszcze wtryskiwacze. Czy są do wymiany czy tylko do ustawienia powie ci pompiarz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobytempelton    158

wg. zasad tak jak seweryn mówi prawda, niby niebieski dym to spalany olej , ale ja miałem ostatnio sporo roboty przy pompach w sprawie wadliwego paliwa tzn. to nie 100% ON tylko jakieś dziadostwo co miało więcej w sobie oleju roślinnego który smażył się we wtryskach, w pompach wtryskowych(za zwyczaj rotorowych) niszcząc je , sprawdź to możliwe że to tylko paliwo, ale skutki już pozostaną niestety

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szubik6745    0

Witam:)

Jak myślicie, jeśli kopci mi na niebiesko na małych obrotach to co może mu być?

Nadmienię, że przy silniku nie było robione nic od nowości, poza wymianą sprzęgła...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
joghas    0

Witam. ostatnio zrobiłem remoncik mojego 47-letniego ciapka kapitalka regenaracja głowicy, wału, wałku rozrządu po odpaleniu dymi na czarno i jest słaby kąt wtrysku ustawiałem według koła zamachowego i znaków i wyszło prawie na przy końcu możliwości regulacji później dla sprawdzenia czy dymi przez zły kąt na oko przestawiłem na kole zębatym od pompy o o jakieś 5mm przestał dymić na czarno przybyło mu mocy ale przy odejmowaniu gazu dymi na biało czy znaczy to że wtrysk następuje jeszcze po GMP?

 

Znalazłem problem źle ustawiałem kąt wtrysku na GMP hehe

Edytowano przez joghas

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


×