Skocz do zawartości
bobik7220

zetor 5011 po remoncie kapitalnym grzeje sie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
Zetor
bobik7220    0

cz pomalowanie hłodnicy moźe być przycyną grzania sie zetora 5011.przypomne że zetor jest pm kapitalny remoncie(głowice pompa wtryski tłoki sprężarka przednia oś podnośnik hamulce).prosze o pomoc.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zenas    6
:P jeżeli malując nie pozatykały się szczeliny,to na pewno malowanie nic a nic nie szkodzi :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobik7220    0

Kanały nie są zamalowane. Przepustowość też jest dobra. Wszystkie części były myte i przedmuchane sprężarką.

 

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowano przez milanreal1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zimą jak złapie 70- stopni na dużych mrozach to jest ok w robocie latem więcej niż 80 nie powinien brać takie temperatury mam w 5211, powiedz czy termostat wymieniony został, może sie zablokowac i ograniczy przepływ w rezultacię będzie mały obieg i duża temperatura, jeżeli nie wiesz co to wymień termostat kosztuje pare zł, a się przekonasz, może też być że poprostu czujnik daje zły odczyt a temp moze być ok, termostat radzę wymienić wujek w 7211 załatwił całą góre silika i musieliśmy remont robić, wywalać termostatu nie polecam bo silnik dłużej się nagrzewa i pali więcej paliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bobik7220    0
<br />To znaczy przy jakich pracach się grzeje i czy teraz zimą też

Grzeje sie przy grabieniu siana i np przy siewniku do zboża. Termostatu nie mam założonego.

 

<br />Grzeje to znaczy jaką ma temperaturę?<br />
<br /><br /><br />w lecie do 95st w zimie około 85st

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
tommy66692    10

90 st to jest git, 7211 nie raz mi sie zagrzewał do ponad 100 stopni ;)

dokładnie odpowiednia temperatura tego silnika z termostatem to 77 stopni, tak wlasnie pisze na termostacie przy trzech łapkach wentylatora i dobrze odpowietrzonym układzie 7011 sie nie zagotował ani razu nawet w bardzo ciezkiej robocie w 4 skibowym plugu przy upałach ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

jak miałem 7211 to temp nigdy nie wchodziłą mi na zielone w 52 to do 80 nic więcej nawet 73 też dochodzi do 80 i koniec, jak ci łapie do 100 to czas aby kupić wiekszy traktor i go nie mordować albo przeczyścić cały układ chłodniczy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jacus    102

wydaje mi sie ze niedlugo czeka cie grubsza robota- pompa wtryskow albo remont silnika,chyba ze to wczesniej robiles i cos jest pochrzanione. teraz uszczelki sa z silikonem a dawanie samodzielnie to poroniony pomysl,lepsi mechanicy to silikonu do rak nie biora.

jak temperatura nie wchodzi na zielone to ugnil kabel masowy na czujniku temperatury.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
heniek87    0

spróbuj zalać układ chłodzący sodą kaustyczną (proszek 0,5kg na układ)na gorące wodę przepłucz z 10 min i wypłucz później na pewno przeczyści cały układ z kamienia i powinno pomóc jeżeli jest zapchany, co do gum nie bój się nic im się nie stanie

a jeśli to ni pomaga i co do układu chłodzącego to może łapie lewe powietrze czasem też to może być przyczyną

Edytowano przez heniek87

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

z sodą kaustyczną radze uważać bo można nieźle łapki popażyć jak chcesz przeczyścić to są preparaty tylko na nich pisze że jak masz uszczelke na silikonie to moze rozpuścić ją takim tanim kosztem to mozna kupić sobie litr octu na całą chłodnicę i do roboty w polu ewentualnie odkamieniacz do czjnika koszt koło 10zł a ma taką zalete że najlepiej działą już od 70st, ja czyściłem octem powiem że byłem zaskoczony jaka gęsta woda wyleciala kolor szarawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez Lepez
      Witam mam problem ze swoim zetorem. Zimny nie ma sily przewalic. Nawet zakrecic. Jak odpale z pociagu to pozniej odpala bez problemu
    • Przez Mateusz_320
      Panowie mam problem z korbowodami do zetora 5211. Kupiłem wczoraj i dzis zaczałem wazyc i 2 maja 305g a 1 ma 285g czy stanie sie cos tej róznicy 2 deko? Prosze o pomoc 
    • Przez emtecc
      Zetor 7745 po remoncie góry silnika (tłok, tuleje, pierścienie, robione głowice).  Powodem remontu były popenkane pierścienie na jednym z tłoków. 
      Przed remontem z odmy czuć było, że zbiera się ciśnienie po zatkaniu odmy no i oczywiscie wyganiało olej z racji popękanych pierścieni.
      Po remonice poinformowano mnie, żeby wymienić olej po 50 mth po dotarciu. Docierałem na różnych obrotach (trochę jeździłem, chodził z przyczepą w różnym stopniu załadowaną).
      Zdziwiło mnie, że po 50mth oleju było na MIN na miarce. Rozmawaiłem z mechanikiem i określił, że to normalne bo pierścienie się układają.
      Cały czas kapało z odmy i kapie do teraz, jednak nie odczuwam zbierania się ciśnienia w skrzyni korbowej, tzn nie czuć dmuchania odmą a olej z niej kapie.
      Ostatnio na 3 godz orki do butelki skapało około 300ml oleju.
      Możliwe, że jest coś nie tak z odmą i olej nie ścieka do miski? Nie wiem jak to wygląda, nie rozbierałem nigdy tego?
      Czy pierścienie od początku są do niczego??
       
      Dodam, że ciągnik ma moc.
       
      Dodatkowo między głowicami pojawił się wyciek (chyba płynu) bo rdzewieje

    • Przez Mateusz_320
      Panowie ostatnio zawiozłem ciagnik do mechanika czyli w piatek bo na innym temacie pisałem ze strasznie ciezko pali i kopci. Zawory sa ustawione wtryski patrzylismy wczoraj maja 170-175 a ciagnik dalej tak samo. Pompiarz mówił zeby pompy nie ruszac bo moze byc okej z nia. Co radzicie na co patrzec jeszcze? Oleju odziwo nie bierze z odmy nic nie wydostaje sie. Jak odpali to dziwne obroty na poczatku ma tak jakby zaraz chciał zgasnac. Pozdrawiam
    • Przez leszczu19901
      Panowie, nie wiem czy to problem, czy nie, ale ostatnio ustawiałem zawory w Zetroze i teraz na jałowych obrotach słychac z obudowy fitra powietrza takie buczenie. Przed ustawieniem zaworów tego buczenia nie było. Dodam, równiez że na 3 cylindrze na zaworze ssącym nie było żadnego luzu.
×