Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
faust833

Problem z wyliczeniem JPM BTJ w przeliczeniu na 1 kg mleka

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
MLEKA
faust833    0

Mój problem polega na tym, że nie umiem wyliczyć zużyci JPM na kg mleka i zużycie BTJ g/kg mleka.

Wyliczyłem wartość dawki pokarmowej dla krów i wyszło mi JPM 25,2 BTJN 2197 BTJE 2440 JWK 19,3

Średnia masa ciała wynosi 650 kg a średnia wydajność wynosi 21,5.

W jakiś normach znalazłem zapotrzebowanie dla m.c 650 kg JPM na poziomie 16.3 a na BTJ 1593

 

Proszę o wyrozumiałość ze względu na mój pierwszy post na tym forum. :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
szatek    3

Chodzi ci o to, ile JPM i BTJ potrzeba na wyprodukowanie 1 litra mleka? To co w normach znalazłeś to jest zapotrzebowanie na owe 21,5 litra. Jeśli możesz to sprecyzuj pytanie. Jeśli chodzi o system INRA to mogę pomóc :P Pozdrawiam

Edytowano przez andrzej2110
Cytowanie poprzedniego posta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
faust833    0

Tak chodzi mi ile JPM i BTJ potrzeba na wyprodukowanie 1 litra mleka a tamte wcześniejsze dane wyliczyłem z norm. Nie wiem pod jaki wzór podstawić wyliczenie JPM I BTJ

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

szatek    3

Na 1 litr mleka potrzeba 48 g BTJ i 0,44 JPM. Z jakiego roku masz normy żywieniowe? I jeszcze musisz pamiętać o zapotrzebowaniu bytowym, które wynosi około 5 JMP i 380 BTJ.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gorzki89    0

Odgrzewam temat!

Powiedzcie mi jak wyliczyc BTJN, BTJE i JPM np z krowimixu 20 ?? albo obojętnie z jakielkowiek innej paszy.

Wiem że ten dajmy na to krowimix 20 ma 20 % BO i co dalej ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    52

generalnie żeby to wszystko wyliczyć to najlepiej jakbyś miał wyniki z analizy weendeńskiej (tzw. piątka) + zawart suchej masy, wtedy obliczysz wszystko.

Żeby obliczyć BTJ-ty prócz białka ogólnego musisz jeszcze znać współczynnik rozkładalności tegoż białka w żwaczu - r ,oraz współczynnik strawności rzeczywistej białka nie ulegającego rozkładowi w żwaczu - sjp, a w pełnoporcjówkach jest różnie, zależy jakie składniki zostały użyte i w jakich proporcjach, wtedy się wylicza średnią geometryczną dla pełnoporcjówki z jej składników. A wiadomo jak producenci opisują skład takiej pełnoporcjówki, więc tu nie wiele zdziałasz.

Energię jest łatwiej wyliczyć. Na etykiecie masz energię NEL czy EM?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gorzki89    0

No właśnie mam na etykiecie z czegos co moze przypominać energię to VEM.... chociaz sama wartosc jest zatarta ale chodzi tu o zasadę.

VEM to jest energia ??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    52

część wzorów do obliczania można też pobrać z rozporządzenia MRiRW z dnia 25 marca 2004r (Dz.U. nr63, poz.589). W normach ich nie ma.

 

VEM?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
gorzki89    0

Jeszcze jedno pytanie : "Analiza weendeńska: chemiczna analiza składników pokarmowych w paszy, według której wydziela się pięć frakcji: wodę, białko ogólne, włókno surowe, związki bezazotowe wyciągowe i popiół surowy." tutaj nie ma nic o rozkładalności w żwaczu, więc skąd amm ją wziąć??

 

a VEM już zdażyłem ogarnąć że to jakaś tam jednostka energii, tylko podstawic i przeliczyc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    52

analizę taką dostajesz z laboratorium jak dasz próbkę paszy.

czasami można takie dane uzyskać przez telefon dzwoniąc pod numer zamieszczony na etykiecie. Ja tak zrobiłam w przypadku wysłodków melasowanych "toffi gold". Babeczka podała mi przez tel. wszystkie parametry tej paszy, nawet BTJ-y i JPM.

 

ps. te współczynniki rozkładalności białka są w normach INRA

 

EM to napewno energia metaboliczna, ale co oznacza te V na początku? nie bardzo wiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
7891Firefox    52

@mammut1 niestety nie znalazłam samej kartki, pewnie poszła do pieca przed swiętami w porządkach, ale dane wprowadziłam sobie do arkusza do bazy pasz, i tak:

sm - 880g

JPM - 1,04

BTJN - 75g

BTJE - 106g

WS - 164g

BO - 114g

Te wyniki są w przeliczeniu na 1 kg s.m.

dodatkowo jak dobrze pamiętam to ta babeczka podawała mi zawartość cukrów prostych ok 7% chyba, ale nie jestem pewna bo kartki nie mam, a te cukry do żadnych obliczeń nie były mi potrzebne

pozdr.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez davy
      Witam po wielu przeczytanych postach na agrofoto czytam ze masło jest maślane a krowy to sie tak żywi a cielaki to tak. Wiele osób chyba nie zdaje sobie sprawy jak bardzo krzywdzi swoje bydło. Nie jestem z wykształcenia żadnym żywieniowcem(a i jak życie pokazuje czasami inżynierowie żywienia wiedza mniej niż ja ) a z rolnictwem mam jedynie odczynienia w domu czyli pomoc dla ojca w prowadzeniu gospodarstwa.
       
      Kreci mnie żywienie bydła i uzyskanie jak najlepszych wyników. Dlatego chce sie podzielić swoja wiedza jaka uzyskałem podczas żywienia zwierząt.
       
      1. Krowy mleczne: stosujemy u siebie kiszonke z traw oraz kukurydzy(moim zdaniem kiszonka z kuku nadaje sie do ...) dlatego tez przeanalizowalem wiele badań i wychodzi na to ze Nutri Honey MIESZANIEC SORGO Z TRAWĄ SUDAŃSKĄ maja taka sama zawartość energii jak kuku a większa zawartość białka(w fazie wegetywnej) młóto browarniane 10kg(wzrost mleka ok 2l dziennie)pasze z dossche Krowa 15 ok 4kg(4x0,5kg dzinnie), lecz od jutra zmiana na wysoko energetyczną Lactomax(zbyt duża ilość białka wychodząca z mocznika u krów) tez dossche(moim zdaniem najtańsze pasze) wysłodki buraczane melasowane suche z glinojecka ok 2Kg witaminy z Josery lacto plus keragen czy jakos tak .
       
      Nigdy wiecej krowom nie podam OTRĘBÓW, ZIEMNIAKÓW, a dlaczego? moim zdaniem strata pieniędzy ;/
       
      Mam nadzieje ze na przyszly rok zawita system TMR
       
      2. Cielaczki: siara w ciągu 2 godzin od wycielenia i od początku Włókno surowe VITACEL(rozwój żwacza ogólny) do pojła do końca odpajania, pierwsze 2tyg mleko matki okres zmiany mleka u mnie trwa tydzień od 3 tyg daje rożnie Josere, Shills, Polmass oraz dostęp do świeżej wody oraz siana i od 2 tyg dostają śrutę z ziarnem kukurydzy oraz płatkami owsianymi(rozwój żwacza "miesniwki") do 3misiaca potem nie trawią ziarna, po 2 miesiącach przestaje odpajać mlekiem ponieważ to jest po pierwsze nie ekonomiczne a po drugie żwacz im sie nie rozwija tak jak trzeba jak jada tylko na mleku. Potem do 11 miesiąca dostają śrutę kiszonek z kuku młóto i kiszonek z trawy oraz siano od czasy do czasu. Odchów cieląt jest najważniejszy i bardzo drogi ok 2,5tys zł i czasami doprowadzaja rolnika do szału hehe ale myślę ze sie opłaca
       
      Wszystkie krowy zapładniane sa sztucznie te co zostawiamy dla siebie cieliczki sa kryte HF a krowy słabsze są kryte mięsnymi w celu szybszej sprzedaży. Nie opisałęm jesazcze jak przebywa okres zasuszenia ale to może sie rozwinie temat to wspomnimy o tym.
       
      Moim zdaniem"Produkcja mleka to czysta działalność gospodarcza a krowy są to pracownice o które trzeba dbać żeby były produktywne" uważam to za czyste odzwierciedlanie pracy człowieka tylko tu pracują zwierzęta.
    • Przez marekfarmer
      Z jakich zbóż robicie pasze treściwa dla byczków. Jakie proporcje ustalacie. Ja stosuje:
      Śruta jęczmienna 40% Śruta Pszenżytnia 40% i 20% Koncentratu Farmer.
    • Gość peres100
      Przez Gość peres100
      jak żywicie swoje cieleta. jakich pasz uzywacie i w jakich ilosciach od 2 tygodnia zycia cielaka?
    • Przez dex
      po czym opasy najszybciej przybierają na wadze?
    • Przez Jagoda2109
      Witam!Może mi ktos wytłumaczyć,jaka jest różnica między śrutownikiem walcowym a gniotownikiem i ew.co jest lepsze do sporządzania paszy dla krów?
×