Skocz do zawartości
beginning2031

Czy taki śrut nadaje się do świń ?

Polecane posty

Witam

 

Mam w chlewie słabą instalacje 220V.

Tak planuje kupić śrutownik ,,Gniotownik GZ-05 100'' 220V silnik 1,5kW 1400obr/min.

Oto strona www tego śrutownika http://www.gniotowniki.pl/Gniotownik%20100.html

 

1) Czy tak zgnieciona pszenica http://www.gniotowniki.pl/Czy%20warto%20gniesc.html?'>http://www.gniotowniki.pl/Czy%20warto%20gniesc.html? nadaje się do macior w czasie kiedy jest prośna i, po oproszeniu.

2) Czy tak zgnieciona pszenica http://www.gniotowniki.pl/Czy%20warto%20gniesc.html? nadaje się także do prosiąt ?

3) Czy świnie o tak zgniecionej pszenicy nie będą chudły i, czy strawią to tak jak należy ?

 

Proszę o odpowiedź ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    123

u mnie jedzą :blink:

Chociaż ludzie różnie mówią-patrz starwność.

Odpowiednio ustawić, minimum dwa razy przepuścić.

Mamy takie coś z sipmy, pozostałość po trzymaniu bydła.

Tyle że my mamy kilka świnek (dla siebie i kilku znajomych).

Przy ostatnich cenach skupu świnek nie chce się przy świnkach robić.


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No ja akurat sobie nie wyobrażam robić taką paszę po pierwsze jak wymieszasz dodatki?żeby np w 0.5 kilo paszy było równo premiksu jakiegoś dodatku na toksyny czy jakiegoś innego cudu? raczej niemożliwe i świnie mają wyliczone ze grubość paszy nie może przekroczyć jakiejś grubości bo będzie bardzo niska strawność dlatego się stosuje sita 2 przy nowszych śrutownikach 3 bo mają większe obroty przez co jest ładnie rozdrobnione;)

 

to już lepszym rozwiązaniem jest poprowadzenie mocniejszej instalacji albo robić w pomieszczeniu gdzie jest dobry prąd.


a

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

zenas    7

:blink: nie którzy w naszej okolicy stosują ale tylko ze wzg.na zapotrzebowanie na energie w stosunku do wydajności, zachwyceni nie są, ja osobiście do samych tylko świnek polecałbym zdecydowanie tradycyjny śrutownik :D


Ciągnik powinien być jak koń-prosty w budowie i nie zawodny w pracy.
www.youtube.com/watch?v=N--TWYKpbYM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
daras77    1

Nie baw się w pół środki, niech cie nie zwodzi małe zużycie energii. Miałem kiedyś gniotownik z silnikiem 2,2kw walce 200mm przez pierwsze pięć minut przeleciało z 100kg ziarna potem walce zaczęły"parzyć", przestały ciągnąć ziarno, pomyśl co wtedy robiło się z białkiem? Ten bijakowy to też kicha, ja w tej chwili mam naszego"bąka" z silnikiem 11kw, tam przez chwile tyle przeleci że nawet nie zdąży się dobrze rozgrzać.POLECAM

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nikita_Bennet    123
Nie baw się w pół środki,niech cie nie zwodzi małe zużycie energii.Miałem kiedyś gniotownik z silnikiem 2,2kw walce 200mm przez pierwsze pięć minut przeleciało z 100kg ziarna potem walce zaczęły"parzyć",....

 

I jeżeli to był zgniatacz sipmy to wystarczyło zgłosić usterkę i wymieniali walce i się nie grzeją, teraz to nawet nie są letnie.


pzdrwm Nikita_Bennet
"Whether we are based on carbon or on silicon makes no fundamental
difference. We should all be treated with appropriate respect."
                                                              Sir A C. Clarke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4368764    0

U nas gniotownik jest używany od lat i nie ma większych problemów ze strawnością. A silnik jest 5,5 kw i jak się otworzy szyber to nie źle ze zbiornika zboże znika. :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez caros2
      Po jakim czasie od desykacji jęczmienia dikwatem 200SL można z niego podać paszę dla świń?
    • Przez Kuba150
      Czy w nowoczesnych chlewniach w specjalnych kojcach  prosięta po porodzie od 2-3 dnia życia mleko od loch pobierają samodzielnie kiedy chcą czy o określonej porze po ingerencji człowieka? Nie jestem do końca w tym obeznany.  
    • Przez TomekMarczyski
      Witam;) Co sądzicie o takiej recepturze dla warchlaków 18-20kg na 1 tonę paszy gotowej
      1 soja 46% białka- 175kg
      2 premix Lidermix Active PW 4% Top- 40kg
      3 jęczmień 235kg
      4 pszenica 549kg
      5 zakwaszacz 2kg
      6 mycosan1kg
      Proszę o wasze opinie na  temat powyższej receptury Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi
       
       
    • Przez Szydre
      Witam! 
      Nie wiem czy w dobrym dziale piszę to pytanie. Macie jakieś sposoby na przetrzymywanie ugotowanych ziemniaków dla świń? Mam 4 świnie i ugotowałem dla nich parnik ziemniaków, jak je przetrzymywać żeby nie skisły? Zostawiłem je w skrzynce wystudzone w ciemnym, chłodnym garażu. 
×

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.