karol

VAT w rolnictwie

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
alfa    926

Ja już od jakiegoś czasu też rr jestem i też się bardzo cieszę każdy ma swoje ale wiem że jak ktoś dba o ziemię I ta ziemia rodzi i wychowuje z tych samych  hektarow dużo więcej krow mlecznych i wydajność mleczna ma bardzo wysoka i do tego nie kombinuje z sprzedawanymi maszynami z zaniżaniem ich ceny z cielaczkami i krowami tak samo to w pewnym momencie będzie dokładał bo albo odkładasz zyski i budujesz przyszłość dzieciom bądź sobie żeby było kiedyś lżej albo każdy grosz będziesz całe życie pchał w maszyny gdzie faktycznie nie są one potrzebne i dobieral jeszcze kredyty zeby ta karuzela vatu się kręciła na plus.  Garaz postawisz wiate czy co innego ale vat weźmiesz raz i masz 10 lat na vacie być a tych garażow nie będziesz non stop stawiał.  Późnej zostanie Ci z 2 lata do 10 żeby wyjść i kupisz jakiegos grata poszkodujesz vatu i znów kolejne 3 lata na vat   . . Inaczej sprawa wygląda na produkcji roślinnej tu dałem przykład mleka . Inaczej też by było i w mleku żeby w cenach sor nawozów pasz itp było 23 a nie 8 procent vatu . 

Siedzacybyk    209

kupując raz na 5 lat za 500 tys, to raz na rok 100 tys. VAT 23%, czyli 23 tys. sprzedając za za 500 tys, VAT 40 tys. podatek należy odprowadzić, uznać jako stratę. mówimy o inwestycjach. ale aby sprzedać za 500 to kosztów będzie za np 250 tys. VAT na nawozy, śor 8% , to wyjdzie ok 20 tys. może koszty są zbyt małe, paliwo należy doliczyć itp. każde odstępstwo w jedna bądź drugą stronę naliczy bądź odda VAT. jednak ryczałtowiec nie jest aż tak bardzo przegrany, dostanie od 500tys VAT naliczony ,czyli 40tys. jeśli są tu vatowcy, to łatwo to sprawdzić, niech ktoś napisze na przestrzeni np 5-10lat otrzymał zwrot vatu. przeliczy to na np 10ha. następnie z 10ha policzy 70ton pszenicy, przemnożyć przez średnia cenę z tych lat, doliczy 8% i mamy wynik, o który toczy się bój.

• Like 1

Agrest    22423
38 minut temu, wied7min napisał:

Ok. Sprzedając za milion rocznie, ile masz kosztów stałych? 200,300tys? Chodzi mi o te objęte vatem?

Chcesz sprawdzić czy umiem liczyć?

Paliwo 4500l (oczywiście z autami) tj 35000 brutto  , śor  około 40tys brutto, nawozy około 80tys brutto. Na oko, bo raczej na wyrost podaĺem bo wiele nawozów sprzed 2 i 3 lat.

Vatu około 16 tys. Części oleje inne niech będzie 4000 by łatwo liczyć. To 20tys vatu rocznie, choć nawozy i śor w tym roku na 0%.

Z rr starczyło na stałe wydatki, vat z nowego opryskiwacza i kombajnu do porzeczek oraz ciągnika do tego zestawu plus materiały na halę 25x15. Oczywiście rok wyjątkowy bo zazwyczaj to 40% tego co w tym roku. Niemniej corocznie 15-25tys zł na plus na ryczałcie bez iwestycji

Poprzednie zakupy podobnej skali były w 2012, plus budowa 6 lat temu.

• Thanks 1

Wiadomość z agroFakt.pl

Siedzacybyk    209

dyskusja jak najbardziej ciekawa, ale potrzeba informacji, a nie przepychanek. ciekawi mnie jak to faktycznie wychodzi przy zwrotach?

ahten    168
Napisano (edytowany)

A po co sie tak bawic? 

Vatowiec niech wezmie sobie wydruk od poczatku przejscia na vat z 2 pozycjami (plus troche liczenia):

1. Wszystkie zakupy  i ile z nich bylo vatu

2. Sprzedaz calkowita towaru ale w wartosci netto

Niech do sprzedanego towaru doda 7% vatu.

Jesli vat z zakupów bedzie wiekszy od tych 7% od sprzedanego towaru, to jest na plusie, inaczej doklada do interesu.

I tyle liczenia

EDIT:

A to ze, niektorzy pisza, ze NIE ODDAJA nic do US, nie znaczy ze zarabiaja na VAT!!!!

Edytowano przez ahten
  • Like 2
  • Thanks 2

Siedzacybyk    209

masz rację, tak się powinno policzyć. jedynie sprzedaż musi być uczciwie policzona, bo wstawianie na wojska, brata zaniży przychód. nie dołożenie do US, to nie dochód, należy zróżnicować z 7% podatkiem jaki ryczałtowiec otrzyma.

• Like 1

terminator1000    171
15 minut temu, Siedzacybyk napisał:

dyskusja jak najbardziej ciekawa, ale potrzeba informacji, a nie przepychanek. ciekawi mnie jak to faktycznie wychodzi przy zwrotach?

Tu nie chodzi o zwrot z US tylko róznica miedzy vat a RR, zwrot o niczym nie świadczy. 

• Like 2

wied7min    1
26 minut temu, Agrest napisał:

Chcesz sprawdzić czy umiem liczyć?

Paliwo 4500l (oczywiście z autami) tj 35000 brutto  , śor  około 40tys brutto, nawozy około 80tys brutto. Na oko, bo raczej na wyrost podaĺem bo wiele nawozów sprzed 2 i 3 lat.

Vatu około 16 tys. Części oleje inne niech będzie 4000 by łatwo liczyć. To 20tys vatu rocznie, choć nawozy i śor w tym roku na 0%.

Z rr starczyło na stałe wydatki, vat z nowego opryskiwacza i kombajnu do porzeczek oraz ciągnika do tego zestawu plus materiały na halę 25x15. Oczywiście rok wyjątkowy bo zazwyczaj to 40% tego co w tym roku. Niemniej corocznie 15-25tys zł na plus na ryczałcie bez iwestycji

Poprzednie zakupy podobnej skali były w 2012, plus budowa 6 lat temu.

Skoro srednio 20k na plus na vacie rocznie. To roczna sprzedaz na 600 k ? Czyli po tych podanych kosztach po 10 latach powinieneś mieć 4-5 mln na plus po co tu się w rolnictwo jeszcze bawić:) pozdr

ahten    168
2 minuty temu, wied7min napisał:

Skoro srednio 20k na plus na vacie rocznie. To roczna sprzedaz na 600 k ? Czyli po tych podanych kosztach po 10 latach powinieneś mieć 4-5 mln na plus po co tu się w rolnictwo jeszcze bawić:) pozdr

Dlatego @Agrest liczy wszystko dokladnie i sie rozwija, a nie narzeka jak mu zle

• Like 1

driver24    689

Ostatni rok był bardzo korzystny dla ryczałtowców przy tych obnizonych stawkach vat na paliwa, opryski i inne. Praktycznie większość środków do produkcji kupowali w cenie netto, albo że stawka obniżoną tak jak vatowiec, a sprzedawali otrzymując dodatkowo 7%, więc wychodzili na ryczałcie super. 

Co do kredytów, to są sytuację że biorąc kredyt i przysłowiowo robiąc na banki można wyjść na tym dobrze. Przykład, gdy ktoś 4-5 lat temu kupił maszynę, czy ciągnik za kredyt i np już go spłacił to na tej inwestycji w stosunku do dzisiejszych cen wyszedl rewelacyjnie. Maszyny zdrożały np 50-80%, a on zapłacił tyle odsetek co stanowi 10-20% czy nawet 30% w stosunku do wzrostu ceny na dzień dzisiejszy. Ale na pierwszy rzut ok jest wydojonym vacikiem i jeszcze robi na banki. 

Nie wszystko jest takie zero jedynkowe. Sytuacje są różne. 

Siedzacybyk    209

dokładniej, czy vat od zakupów może przewyższyć te 7% podatku naliczonego dla RR. jeśli z US wychodzą na 0 to znaczy, że szkoda papierologii, a jeśli mają zwroty co roku, to może i warto. z tego co wiem, mało który rolnik odprowadza VAT.

miwigos    2795
41 minut temu, ahten napisał:

A po co sie tak bawic? 

Vatowiec niech wezmie sobie wydruk od poczatku przejscia na vat z 2 pozycjami (plus troche liczenia):

1. Wszystkie zakupy  i ile z nich bylo vatu

2. Sprzedaz calkowita towaru ale w wartosci netto

Niech do sprzedanego towaru doda 7% vatu.

Jesli vat z zakupów bedzie wiekszy od tych 7% od sprzedanego towaru, to jest na plusie, inaczej doklada do interesu.

I tyle liczenia

EDIT:

A to ze, niektorzy pisza, ze NIE ODDAJA nic do US, nie znaczy ze zarabiaja na VAT!!!!

Lepiej już nie dzie wytłumaczyć brawo TY, teraz koledzy liczyć , kto zyskuje ,kto traci

• Like 1

Agrest    22423
2 godziny temu, wied7min napisał:

Po to się bawić, że daje się z tego żyć, w mniejszym stresie niż jakaś firma.

Gdyby nie inwestycje to pewnie by i tyle było. Życie też kosztuje. Utrzymanie dzieci, zmiana aut, w tym czasie dokupione ponad 20ha od 35 do 70tys zł za ha, rozbudowa domu, potem remont po małym pożarze, budowa hali kupno używanych maszyn ciągników, mieszkania córce. W tym tygodniu wjedzie kolejny 1,5 roczny ciągnik kupiony w dobrych pieniądzach bo od rr. Ograniczyło mu to sprzedaż bo tylko rr realnie mógł kupić, przez co urwałem blisko 20tys z ceny. 

nojsze    59

Macie  podstawę prawną do stosowania 0 stawki vat na pszenicę w listopadzie 2022 roku ?

Skarbowy twierdzi że 5% 

Leszy    3476

Jak paszowa to może i tak. Chociaż się zazwyczaj nie przyczepiali do tego. 

7 minut temu, nojsze napisał:

Macie  podstawę prawną do stosowania 0 stawki vat na pszenicę w listopadzie 2022 roku ?

Skarbowy twierdzi że 5% 

nojsze    59

Ale się czepneli , w nazwie paszowa ale parametry ma konsumpcyjnej.

Leszy    3476

Lepiej pisać na fakturze po prostu pszenica. Bez dodatku, że paszowa. 

• Thanks 1

michal12301    27

Witam. Wiem że nie w temacie ale może podpowiecie, czy jest coś takiego w KRUS jak wypłacone lata czy trzeba płacić aż do wieku emerytalnego?

robert1226    1183

Coś tam jest chyba 25 lat ale o szczegóły  pytaj u źródła,bo mają popieprzone te przepisy.

• Thanks 1

lexiflexi    20

Siemanko. Mam taką sytuację, że zamierzam sprzedać ciągnik. Ciągnik stoi na ojca, ale brałem do niego części na fakturę i się rozliczałem z tego... Czy w takim wypadku mogę sprzedać ciągnik ( a bardziej ojciec) bez faktury, na umowę kupno-sprzedaż? Nie jestem też współwłaścicielem pojazdu, zarejestrowany jest na ojca. Z góry dzięki za informacje 

Leszy    3476
Napisano (edytowany)

A jak ty byś chciał sprzedać na siebie ciągnik który dna ojca należy? 

Edytowano przez Leszy
  • Like 1

Bogdan_ja    2384

Skoro nie jesteś właścicielem to co chcesz sprzedać ? Części które odliczyłeś nielegalnie? 

Axd529    113

Panowie jak to jest z podatkiem od sprzedaży złoża za kwotę powyżej 20000tys? Jestem na zusie użytkuję pole które jest na mamę. Mama również pracuje jest na zusie. Czy żeby sprzedać takie zboże płatność przelewem na konto to bym musiał być na ryczałcie żeby było legalnie.

Kupie cylinder,tłok do husqvarny 51 

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Bonex157
      Witam,
      Mam ofertę kupna działki ponad 2 ha, działka od ponad 20 lat lub więcej jest ugorem, rosną tam brzozy oraz krzaki ale to nie jest problemem, problemem jest to że na tej działce odkad pamiętam było bagno i rządziły tam bobry. Od kilka lat wody już tam nie ma, że można tam wejść lecz około 1 ha z 2 hektarów to obecnie ( po intensywnych opadach ) istane grzezawisko oraz rowy wykonane przez bobry, miejsami wchodzi cały szpadel. Moje pytanie brzmi czy ktos borykał się z takim problemem i poradził sobie? Nie wiem czy się pchać w kupno dzialki na której połowy nie da się uprawiać 

• Przez karat7
      Od dziś ruszyły ubezpieczenia upraw z dofinansowaniem do 65 %. Nie wiem jakie fundusze na dopłaty są przewidziane , więc może trzeba się pośpieszyć.
    • Przez PatrykReich
      Witam, mam pytanie odnośnie przetargu na grunty rolne. KOWR wystawia na licytację działkę, która leży w sąsiedztwie mojej działki, jestem jej właścicielem. Na przetargu będzie wielu chętnych na tą działkę, Czy mogę się starać aby wydzierżawić tą działkę bez licytacji i w jaki sposób ? 
      Kiedyś, gdzieś w TV mowili o możliwości odstąpienia od licytacji lub przetargu jeżeli napisze się podanie do dawnego ANR jeżeli się sąsiaduje z tą działką i jest się jej właścicielem. 
    • Przez kingway
      Witam , dziś bez mojej wiedzy i zgody został zawieszony na słupach energetycznych kabel światłowodowy . Niestety nie mieszkam w tej samej miejscowości gdzie jest położana działka bo żebym chociaż wiedział , że zakładają to od razu bym wyrzucił z pola .... Niestety zanim zostałem poinformowany przez sąsiada to ekipa już odjechała . Próbowałem się skontaktować z firma Nexera niestety nie ma żadnego kontaktu telefonicznego .... wysłałem podanie , formularz , ale z doświadczenia wiem , że oni i tak mi na niego nie odpowiedzą ....  Bo już miałem z nimi styczność w przeszłości i więcej nie chcę mieć ... Może ktoś miał podobny problem ??? I podzieli się co zrobić w takiej sytuacji ?? Bo jeśli się nikt nie odezwie to raczej zgłaszam sprawę na policję ... 
    • Przez dominikl95
      witam czy kwalifikując się na rentę można prowadzić gospodarstwo rolne dalej czy trzeba je przepisać lub wydzierżawić I czy na rencie trzeba płacić składki KRUS proszę o odpowiedź
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj