Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jesteś głupszy niż myślałem, przeszedłeś na vat i teraz skamlesz jak burek że ci źle i jeszcze wyzywasz inne osoby że zrobiły to samo. Trzeba było nie przechodzić ale pewnie jak byłeś na rr to żaden vatowiec nie chciał twoich faktur na zakupy. 

• Like 3
Opublikowano

Ile tego vatu miałeś , jeśli jest to jedyny wydatek na 5 lat to jesteś dojony , jak Ty to nazywasz, ja jestem 16 lat i pewnie będe do emerytury, bo zyskuje 

Opublikowano
2 godziny temu, terminator1000 napisał:

To jesteś głupszy niż myślałem, przeszedłeś na vat i teraz skamlesz jak burek że ci źle i jeszcze wyzywasz inne osoby że zrobiły to samo. Trzeba było nie przechodzić ale pewnie jak byłeś na rr to żaden vatowiec nie chciał twoich faktur na zakupy. 

problem jest nie w tym że jesteście na WAT tylko o to że liczyć nie potraficie

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Ile tego vatu miałeś , jeśli jest to jedyny wydatek na 5 lat to jesteś dojony , jak Ty to nazywasz, ja jestem 16 lat i pewnie będe do emerytury, bo zyskuje 

watu było tyle co przychodu na rok , a to by wskazywało że doić ja  a nie mnie haha

• Haha 2
Opublikowano
54 minuty temu, stach12 napisał:

problem jest nie w tym że jesteście na WAT tylko o to że liczyć nie potraficie

watu było tyle co przychodu na rok , a to by wskazywało że doić ja  a nie mnie haha

Ty przed przejściem na VAT w ogóle nie zabrałeś się za policzenie czy te przejście ci się opłaca, tylko przy kupnie ciągnika rzuciłeś się jak szczerbaty na suchary. Więc nie zarzucaj tu innym, że liczyć nie potrafią. Takie rzeczy wylicza się w perspektywie wieloletniej, bo żeby to wszystko miało sens to na Vacie trzeba być co najmniej 5 lat. Jak ty przez rok jedyne co znalazłeś do odliczenia to 10 zł za fakturę z Orange, to znaczy, że inteligencją nie grzeszysz. Więc ten młotek i sztacheta, o których tu wcześniej wspominałeś, mają zastosowanie wyłącznie w twoim przypadku.

• Like 1
Opublikowano

10 zł nie całe  mam do odliczenia w tym miesiącu , w poprzednim 45 zł. zdażały się lepsze miesiace haha

nie wiem jak inflacja wpływa na amortyzacie wat być może trzeba uciekać  szybciej niz po 5 latach  na rr

Opublikowano

Ty myslisz że wychodzisz bez konsekwencji, tak dobrze nie ma trzeba się rozliczyć

Opublikowano
Dnia 28.11.2022 o 16:16, rolniczek098 napisał:

Cześć. Szybkie pytanie być może powtórzone za co przepraszam. Ale 620 stron przewijać z czego połowa będzie przepychanek słownych to strata czasu. a teraz do rzeczy. 1. Czy warto przejść na Vat przy 20h gospodarstwie bez hodowli? 2. W co można innego zainwestować niż uslugi rolnicze których w mojej okolicy pełno. Pozdrawiam.

Z 20 ha (nie h) to na przeżycie starczy .  Jeśli zwierząt nie ma , czy warzyw/owoców . W co iść nie mam pojęcia , w to co Umiesz albo się nauczysz i napewno to będziesz Robić . Warzywa , owoce , wierzchowce , czy całkiem inna branża -stolarz , wulkanizator itp . 

A co Vatowca jak już Wielu tu pisało .

Zrób kalkulację roczne dochody 

i wydatki stałe (nawozy , paliwo , czesci , opryski ) 

Przy rr proste liczenie od sprzedaży całkowitej odejmujesz zakupy 

Przy vatowcu trudniej bo rozdzielasz vat i tak od sprzedaży netto odejmujesz zakupy netto . Teraz od tego co wtjdzie odejmujesz Vat sprzedażowy (bo oddać trzeba do us) a dodajesz Vat zakupowy (bo zwracają) 

Opublikowano
14 godzin temu, sebe1033 napisał:

Z 20 ha (nie h) to na przeżycie starczy .  Jeśli zwierząt nie ma , czy warzyw/owoców . W co iść nie mam pojęcia , w to co Umiesz albo się nauczysz i napewno to będziesz Robić . Warzywa , owoce , wierzchowce , czy całkiem inna branża -stolarz , wulkanizator itp . 

A co Vatowca jak już Wielu tu pisało .

Zrób kalkulację roczne dochody 

i wydatki stałe (nawozy , paliwo , czesci , opryski ) 

Przy rr proste liczenie od sprzedaży całkowitej odejmujesz zakupy 

Przy vatowcu trudniej bo rozdzielasz vat i tak od sprzedaży netto odejmujesz zakupy netto . Teraz od tego co wtjdzie odejmujesz Vat sprzedażowy (bo oddać trzeba do us) a dodajesz Vat zakupowy (bo zwracają) 

po swoim przykładzie widzę że na VAT warto być jeśli zamierzasz dużo w gospodarstwo inwestować. Jeśli masz już maszyny, budynki, itp. i nie zamierzasz ich wymieniać czy remontować to przy takiej prostej działalności (zakup środków produkcji -> sprzedaż plonów) to na VAT bym nie przechodził. 

Opublikowano

Na swoim przykładzie Ci powiem że nie da się 😀 , cały czas jak nie remonty to trzeba coś dokupic czy wymienić .

Jestem już trochę na Vacie juz trochę czasu , muszę ten rok policzyć , wcześniej jak były zakupy większe to zwrot był ostatnio jak są normalne to tak za dużo nadwyzki nie ma .

Ale coś tam w przyszłości planuję ...

Ale znów budowlanka jak remonty sa to ekipa za fakturę chce dopłatę vatu , a jak nie to netto odrazu , uzywane maszyny umowa kupna-sprzedaży albo też te zdopłata do netto 

Opublikowano (edytowane)

Mam pytanie odnośnie Vatu

Czy legalne jest, że skupujący zboże, płaci tyle samo Vatowcowi i Ryczałtowcom? Tłumaczy sie tym, że jest 0%.

Jednak z tego co wiem, to pomimo zerowego vatu do faktur RR powinien być doliczony Vat 7%

a tutaj mam przypadek, że cena dla jednego i drugiego jest taka sama

Edytowane przez MatiRol92
Opublikowano (edytowane)

Ale nieuczciwe

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Przecież rządzący nie będą wspierać osób które pracują (rozwijają się) wolą zrobić coś na pokaz dla tych co się obijają (większa liczba głosów). Dla firm nic nie dało obniżenie vatu a dla takiego mośka z pod sklepu kilka nalewek więcej bo vat zerowy na nawozy i śor i niższy na paliwo.

Opublikowano
5 godzin temu, poosa21 napisał:

Przecież rządzący nie będą wspierać osób które pracują (rozwijają się) wolą zrobić coś na pokaz dla tych co się obijają (większa liczba głosów). Dla firm nic nie dało obniżenie vatu a dla takiego mośka z pod sklepu kilka nalewek więcej bo vat zerowy na nawozy i śor i niższy na paliwo.

mosiek spod sklepu ma tańsze wino i umie policzyć ile mu zostało dzięki temu na kolejne

tobie wat obniżyli i powinieneś się cieszyć bo nie płacisz WATU  i nie czekasz na zwrot

ale wydojony woli dostać 5 % przy sprzedaży i odliczyć z tego co mośki zapłacili jak kupowali nawoz  i im na wino wyrzucić żeby pamietali przy kolejnych zakupach

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Posia zaczyna rozumieć że jest dojony 😂😂😂

Ale jak to możliwe toć vat jest neutralny dla vacika

🤔

Taki vacik sponsoruje kupującemu tańszy zakup o 5% i jeszcze się cieszy z tego faktu... 😂

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Haha 1
Opublikowano

Więcej zyskałem na vat niż jak bym był na RR. Wasze pseudo gospodarki nie są wstanie wypracować takich zysków jak moje. Ale pracujcie ciężko to może coś będziecie mieli.