Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Zarabiasz co roku milion. Kupujesz raz na 7 lat za 500.  W pozostałe lata koszta stałe plus jakieś drobiazgi.

Koszt księgowej, zwrot VAT przy sprzedaży.

I kto traci? Pozdrawiam.🤣

Można sobie tak szachować.

Bilans roczny zawsze wyjdzie na plus przy inwestycji. Wieloletni przy dużej sprzedaży raczej na minus.

Kupiłem wiele materiałów budowlanych, wiele nowych maszyn w życiu i zdecydowanie lepiej mi na RR.

Ok. Sprzedając za milion rocznie, ile masz kosztów stałych? 200,300tys? Chodzi mi o te objęte vatem?

Opublikowano

Ja już od jakiegoś czasu też rr jestem i też się bardzo cieszę każdy ma swoje ale wiem że jak ktoś dba o ziemię I ta ziemia rodzi i wychowuje z tych samych  hektarow dużo więcej krow mlecznych i wydajność mleczna ma bardzo wysoka i do tego nie kombinuje z sprzedawanymi maszynami z zaniżaniem ich ceny z cielaczkami i krowami tak samo to w pewnym momencie będzie dokładał bo albo odkładasz zyski i budujesz przyszłość dzieciom bądź sobie żeby było kiedyś lżej albo każdy grosz będziesz całe życie pchał w maszyny gdzie faktycznie nie są one potrzebne i dobieral jeszcze kredyty zeby ta karuzela vatu się kręciła na plus.  Garaz postawisz wiate czy co innego ale vat weźmiesz raz i masz 10 lat na vacie być a tych garażow nie będziesz non stop stawiał.  Późnej zostanie Ci z 2 lata do 10 żeby wyjść i kupisz jakiegos grata poszkodujesz vatu i znów kolejne 3 lata na vat   . . Inaczej sprawa wygląda na produkcji roślinnej tu dałem przykład mleka . Inaczej też by było i w mleku żeby w cenach sor nawozów pasz itp było 23 a nie 8 procent vatu . 

Opublikowano

kupując raz na 5 lat za 500 tys, to raz na rok 100 tys. VAT 23%, czyli 23 tys. sprzedając za za 500 tys, VAT 40 tys. podatek należy odprowadzić, uznać jako stratę. mówimy o inwestycjach. ale aby sprzedać za 500 to kosztów będzie za np 250 tys. VAT na nawozy, śor 8% , to wyjdzie ok 20 tys. może koszty są zbyt małe, paliwo należy doliczyć itp. każde odstępstwo w jedna bądź drugą stronę naliczy bądź odda VAT. jednak ryczałtowiec nie jest aż tak bardzo przegrany, dostanie od 500tys VAT naliczony ,czyli 40tys. jeśli są tu vatowcy, to łatwo to sprawdzić, niech ktoś napisze na przestrzeni np 5-10lat otrzymał zwrot vatu. przeliczy to na np 10ha. następnie z 10ha policzy 70ton pszenicy, przemnożyć przez średnia cenę z tych lat, doliczy 8% i mamy wynik, o który toczy się bój.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, wied7min napisał:

Ok. Sprzedając za milion rocznie, ile masz kosztów stałych? 200,300tys? Chodzi mi o te objęte vatem?

Chcesz sprawdzić czy umiem liczyć?

Paliwo 4500l (oczywiście z autami) tj 35000 brutto  , śor  około 40tys brutto, nawozy około 80tys brutto. Na oko, bo raczej na wyrost podaĺem bo wiele nawozów sprzed 2 i 3 lat.

Vatu około 16 tys. Części oleje inne niech będzie 4000 by łatwo liczyć. To 20tys vatu rocznie, choć nawozy i śor w tym roku na 0%.

Z rr starczyło na stałe wydatki, vat z nowego opryskiwacza i kombajnu do porzeczek oraz ciągnika do tego zestawu plus materiały na halę 25x15. Oczywiście rok wyjątkowy bo zazwyczaj to 40% tego co w tym roku. Niemniej corocznie 15-25tys zł na plus na ryczałcie bez iwestycji

Poprzednie zakupy podobnej skali były w 2012, plus budowa 6 lat temu.

Opublikowano (edytowane)

A po co sie tak bawic? 

Vatowiec niech wezmie sobie wydruk od poczatku przejscia na vat z 2 pozycjami (plus troche liczenia):

1. Wszystkie zakupy  i ile z nich bylo vatu

2. Sprzedaz calkowita towaru ale w wartosci netto

Niech do sprzedanego towaru doda 7% vatu.

Jesli vat z zakupów bedzie wiekszy od tych 7% od sprzedanego towaru, to jest na plusie, inaczej doklada do interesu.

I tyle liczenia

EDIT:

A to ze, niektorzy pisza, ze NIE ODDAJA nic do US, nie znaczy ze zarabiaja na VAT!!!!

Edytowane przez ahten
  • Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

masz rację, tak się powinno policzyć. jedynie sprzedaż musi być uczciwie policzona, bo wstawianie na wojska, brata zaniży przychód. nie dołożenie do US, to nie dochód, należy zróżnicować z 7% podatkiem jaki ryczałtowiec otrzyma.

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, Siedzacybyk napisał:

dyskusja jak najbardziej ciekawa, ale potrzeba informacji, a nie przepychanek. ciekawi mnie jak to faktycznie wychodzi przy zwrotach?

Tu nie chodzi o zwrot z US tylko róznica miedzy vat a RR, zwrot o niczym nie świadczy. 

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, Agrest napisał:

Chcesz sprawdzić czy umiem liczyć?

Paliwo 4500l (oczywiście z autami) tj 35000 brutto  , śor  około 40tys brutto, nawozy około 80tys brutto. Na oko, bo raczej na wyrost podaĺem bo wiele nawozów sprzed 2 i 3 lat.

Vatu około 16 tys. Części oleje inne niech będzie 4000 by łatwo liczyć. To 20tys vatu rocznie, choć nawozy i śor w tym roku na 0%.

Z rr starczyło na stałe wydatki, vat z nowego opryskiwacza i kombajnu do porzeczek oraz ciągnika do tego zestawu plus materiały na halę 25x15. Oczywiście rok wyjątkowy bo zazwyczaj to 40% tego co w tym roku. Niemniej corocznie 15-25tys zł na plus na ryczałcie bez iwestycji

Poprzednie zakupy podobnej skali były w 2012, plus budowa 6 lat temu.

Skoro srednio 20k na plus na vacie rocznie. To roczna sprzedaz na 600 k ? Czyli po tych podanych kosztach po 10 latach powinieneś mieć 4-5 mln na plus po co tu się w rolnictwo jeszcze bawić:) pozdr

Opublikowano
2 minuty temu, wied7min napisał:

Skoro srednio 20k na plus na vacie rocznie. To roczna sprzedaz na 600 k ? Czyli po tych podanych kosztach po 10 latach powinieneś mieć 4-5 mln na plus po co tu się w rolnictwo jeszcze bawić:) pozdr

Dlatego @Agrest liczy wszystko dokladnie i sie rozwija, a nie narzeka jak mu zle

Opublikowano

Ostatni rok był bardzo korzystny dla ryczałtowców przy tych obnizonych stawkach vat na paliwa, opryski i inne. Praktycznie większość środków do produkcji kupowali w cenie netto, albo że stawka obniżoną tak jak vatowiec, a sprzedawali otrzymując dodatkowo 7%, więc wychodzili na ryczałcie super. 

Co do kredytów, to są sytuację że biorąc kredyt i przysłowiowo robiąc na banki można wyjść na tym dobrze. Przykład, gdy ktoś 4-5 lat temu kupił maszynę, czy ciągnik za kredyt i np już go spłacił to na tej inwestycji w stosunku do dzisiejszych cen wyszedl rewelacyjnie. Maszyny zdrożały np 50-80%, a on zapłacił tyle odsetek co stanowi 10-20% czy nawet 30% w stosunku do wzrostu ceny na dzień dzisiejszy. Ale na pierwszy rzut ok jest wydojonym vacikiem i jeszcze robi na banki. 

Nie wszystko jest takie zero jedynkowe. Sytuacje są różne. 

Opublikowano

dokładniej, czy vat od zakupów może przewyższyć te 7% podatku naliczonego dla RR. jeśli z US wychodzą na 0 to znaczy, że szkoda papierologii, a jeśli mają zwroty co roku, to może i warto. z tego co wiem, mało który rolnik odprowadza VAT.

Opublikowano
41 minut temu, ahten napisał:

A po co sie tak bawic? 

Vatowiec niech wezmie sobie wydruk od poczatku przejscia na vat z 2 pozycjami (plus troche liczenia):

1. Wszystkie zakupy  i ile z nich bylo vatu

2. Sprzedaz calkowita towaru ale w wartosci netto

Niech do sprzedanego towaru doda 7% vatu.

Jesli vat z zakupów bedzie wiekszy od tych 7% od sprzedanego towaru, to jest na plusie, inaczej doklada do interesu.

I tyle liczenia

EDIT:

A to ze, niektorzy pisza, ze NIE ODDAJA nic do US, nie znaczy ze zarabiaja na VAT!!!!

Lepiej już nie dzie wytłumaczyć brawo TY, teraz koledzy liczyć , kto zyskuje ,kto traci

Opublikowano
2 godziny temu, wied7min napisał:

Po to się bawić, że daje się z tego żyć, w mniejszym stresie niż jakaś firma.

Gdyby nie inwestycje to pewnie by i tyle było. Życie też kosztuje. Utrzymanie dzieci, zmiana aut, w tym czasie dokupione ponad 20ha od 35 do 70tys zł za ha, rozbudowa domu, potem remont po małym pożarze, budowa hali kupno używanych maszyn ciągników, mieszkania córce. W tym tygodniu wjedzie kolejny 1,5 roczny ciągnik kupiony w dobrych pieniądzach bo od rr. Ograniczyło mu to sprzedaż bo tylko rr realnie mógł kupić, przez co urwałem blisko 20tys z ceny. 

Opublikowano

Jak paszowa to może i tak. Chociaż się zazwyczaj nie przyczepiali do tego. 

7 minut temu, nojsze napisał:

Macie  podstawę prawną do stosowania 0 stawki vat na pszenicę w listopadzie 2022 roku ?

Skarbowy twierdzi że 5% 

Opublikowano

Siemanko. Mam taką sytuację, że zamierzam sprzedać ciągnik. Ciągnik stoi na ojca, ale brałem do niego części na fakturę i się rozliczałem z tego... Czy w takim wypadku mogę sprzedać ciągnik ( a bardziej ojciec) bez faktury, na umowę kupno-sprzedaż? Nie jestem też współwłaścicielem pojazdu, zarejestrowany jest na ojca. Z góry dzięki za informacje