Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, czarny1211 napisał:

No cóż... naprawdę wierzysz, że wszystkie JPK - całe łańcuchy danych sprzedawca - kupujący będą weryfikowane NA BIEŻACO - naiwniak albo idiota. Potrafisz wyobrazić sobie ile to danych do prześledzenia przez, jak się wyraziłeś, "zjebane algorytmy"?

To idź z tymi danymi do IPN. Nie jesteś w stanie przetworzyć danych na bieżąco to idź do IPN hahahhha

Opublikowano

Nie no teraz to PRZESADZIŁEŚ - któż ważyłby się tknąć posiadacza kilkudziesięciu doktoratów honoris causa... i kto wtedy dawałby te WYKŁADY :):) dla innych dla autorytetów.

Ale popłynąłeś - to już bardziej prwdopodobne jest, że JPK będą weryfikowane na bieżąco.

Opublikowano

Telefon, internet na firmę i 70 % dla prowadzenia działalności a reszta sprawy osobiste.

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie faktury korygującej a w zasadzie jej wpisywania w deklaracje vat 7.

Nabycia pozostałe 26 tyś netto,  vat 8% 2080zł, faktura korekta 13800 netto, vat 23% 3174. Czyli wychodzi vat   -1094zł.

Czy w takim przypadku w deklaracje vat 7 D2 poz. 46 mam wpisać kwotę na minusie?

Opublikowano

Jak masz korekte na minus ,to wpisujesz róznice na minus,

Opublikowano

ciekaw jestem jak to teraz jest z przerzuceniem nieopłaconej faktury na 3kwartał tego roku (część nawozów) aby za pierwszy kwartał dostać zwrot w 25 dni.
Niby mamy prawo odliczać VAT z faktur z dwóch ostatnich okresów rozliczeniowych. Ktoś na bieżąco w tym temacie?

Opublikowano
1 godzinę temu, Arek napisał:

@pawelektryk

a masz FV na czynsz?

@fezoi

brałeś zwrot 60dni? Ostatnio zwykle wypłacają przed terminem.

60 dni . Niby mogłem na 25 dni ,ale nigdy nie występowałem o przyspieszony zwrot (brak kontroli przez 12 lat) i przy nadchodzącym JPK nie chciałem tego zmieniać . Ps. Pod koniec roku też mnie zaskoczyli b.szybkimi zwrotami , ale to były mniejsze kwoty .

Opublikowano
2 godziny temu, farmerss34 napisał:

przy zwrocie na 25 dni musi być wszystko opłacone w 100 %

100% z faktur o które składam zwrot, do tej pory jak była faktura z odległym terminem to rozliczałem ją kiedy przypadał termin płatności (bo mam na to dwa okresy rozliczeniowe-u mnie kwartały). Ciekaw jestem jak to jest w 2018r.

Chodzi o sytuacje gdzie nie składam tej nieopłaconej faktury teraz tylko jak przypadnie termin zapłaty (i zwrotu z niej VATu) czyli gdzieś za kilka miesięcy.

Opublikowano

A co za rożnica czy zwrot 25 czy 60 ,bez przesady ten miesiąc

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, miwigos napisał:

A co za rożnica czy zwrot 25 czy 60 ,bez przesady ten miesiąc

zależy jak duży zwrot ;) i czy na nim np mi zależy ;)

1 godzinę temu, jaro86 napisał:

Jeśli masz faktury nie opłacone to zwrot 60 dni. Przy 25 dniach wszystko musi być opłacone.

Za pierwszy kwartał składam faktury - wszystkie opłacone - 25dni i mam zwrot.

Za drugi kwartał składam faktury z drugiego kwartału i np 2 z pierwszego (bo mam prawo odzyskać VAT w dwóch następnych okresach rozliczeniowych) które w pierwszym nie były opłacone ale teraz już są, więc wszystkie które składam są teraz opłacone więc 25 dni i zwrot.

Kiedyś to zawsze przechodziło.

Teraz nie wiem jak będzie z z JPK-VAT a rozliczeniem kwartalnym i czy to przejdzie.

Pamiętać trzeba że podatnik Vatowiec ma prawo do odliczenia VATu a nie obowiązek go odliczać z każdej faktury. Przynajmniej tak było do niedawna.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Opublikowano

Jeśli wysyłasz co miesiąc JPK VAT , a deklarację VAT 7 co kwartał , to trwanie w tym układzie jest dla mnie bez sensu .Strasznie sobie komplikujesz . Jak wyślesz JPK , to deklaracja vat7 to raptem 5 minut roboty i masz wszystko wyprostowane , chyba , że jest jakieś drugie dno ? 

Opublikowano

Witam was zaczynam przygodę z vatem i chciałem sie was poradzić

a mianowicie na vacie bedę od 1 kwietnia tego roku chiałbym teraz w (marcu) kupić ciągnik (nadarzyła sie okazja) i moje pytanie brzmi czy jeżeli sprzedawca wystawi mi fakturę z dniem np 5 kwietnia to czy nie bedzie to kolidowało ze zwrotem podatku, dodam że ciagnik kosztuje powyżej 15 tysiecy wiec bedzie potrzebny przelew i tu kolejne pytanie czy US wymaga potwierdzenia przelewu?

Dziękuję z góry za odpowiedzi ;)