Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

takie  milczące przedłużenie umowy dzierżawy dotyczy tylko umów długoterminowych czy z tą  zasadą mamy do czynienia przy każdej umowie dzierżawy? Rozumiem że jeśli właściciel nie  domaga się  zwrotu w terminie ustawowym o ile sama umowa nie stanowi inaczej taka umowa zostaje automatycznie przedłużana? Taki sam obowiązek ma dzierżawca jeśli nie  chce dalej gruntu dzierżawić, też należy zwrócić  się  z  odpowiednim  pismem do wydzierżawiającego w stosownym terminie?

Opublikowano

Witam - startuje w przetargu na dzierżawę z gminy 12,5 h w jednym kawałku(7h PS V i 5,5h RVI) cena wyjściowa to 450 zł od hektara rocznie na 5 lat z możliwością przedłużenia + podatek jakieś 30 zł od hektara i tu rodzi siępytanie - do jakiej kwoty licytować - równowartość dopłat bezpośrednich (910zł)?  więcej ? bo na tej ziemi to tylko żyto owies proso i ze skupem ciężko - co o tym myślicie - sam mam 16h i chce się rozwijać ale czy taka ziemia to rozwój ?

Opublikowano

Jeżeli masz w planie tylko te zboża co wymieniłeś to dużego postępu nie zrobisz,wg mnie to sens ma dzierżawa jak wszystkie koszty zmieszczą się w dopłacie,bo przy tej klasie ziemi to nie ma sensu więcej dopłacać.

Opublikowano

Chłop normalnie pyta, a tu takie głupie odpowiedzi...

ale tak jak kolega robo1980 napisał, to maksymalnie licytować do kwoty dopłaty, zresztą ja pewnie nawet za równowartość dopłat bym nie chciał brać. Te 450zł na hektar to raczej niedużo, porównując do umów na gębę, gdzie właściciel bierze dopłaty i jeszcze czynsz dodatkowo. W tym przypadku będziesz miał pewną umowę, pewny czynsz, dopłaty twoje, możesz dopisać sobie tą ziemię do PROW...

Ale gadać to można, a wiadomo, że decyzję i tak podejmiesz samodzielnie na podstawie własnych przemyśleń.

• Like 1
Opublikowano

Witam - startuje w przetargu na dzierżawę z gminy 12,5 h w jednym kawałku(7h PS V i 5,5h RVI) cena wyjściowa to 450 zł od hektara rocznie na 5 lat z możliwością przedłużenia + podatek jakieś 30 zł od hektara i tu rodzi siępytanie - do jakiej kwoty licytować - równowartość dopłat bezpośrednich (910zł)?  więcej ? bo na tej ziemi to tylko żyto owies proso i ze skupem ciężko - co o tym myślicie - sam mam 16h i chce się rozwijać ale czy taka ziemia to rozwój ?

Przetarg rozstrzygnięty - gość wziął za 980 zł od hektara było 8 chętnych, spółdzielnia która dzierżawiła wcześniej tą działke odpuściła więc ja także ( według prezesa spółdzielni 1 h w mokrym roku nie do skoszenia na środku i tylko owies i żyto - raz na jakiś czas qq ale po ogroszeniu i w mokrym roku ) także nie wiem czy chłopak coś na takiej ziemi zarobi oprócz garba :/

Opublikowano

Mam pytanko 5h ziemi w dzierżawe czy realne jest 500zł na mieśiąc do właściciela a cała reszta dla tego co bierze ziemię w dzierżawę dopłaty itp ziemia jest w woj. wielkopolskim

Opublikowano

Mam pytanko 5h ziemi w dzierżawe czy realne jest 500zł na mieśiąc do właściciela a cała reszta dla tego co bierze ziemię w dzierżawę dopłaty itp ziemia jest w woj. wielkopolskim

1200 zł rocznie za 1ha, jak jest III-IV klasa to nie najgorsza oferta, choć w moich stronach w zeszłym sezonie dla nie jednego rolnika to była ponad połowa zysku netto ...

Opublikowano

ja  bym  nie rozpatrywał tematu w  kategorii czy "realne" jest  100zł/1ha miesięcznie  a raczej  jak często-jeśli to III/IV klasa ziemi to  myśle że w moim regionie 70% dzierżaw  jest  zawierane  na  taką wysokość  bądź więcej obecnie-kwestię  ekonomiczną dla  dzierżawcy  pozostawiam oczywiście  każdemu z  osobna  do  oceny...

Opublikowano

Co do klasy ziemi z tego co się orientuję to IV-V ale pewności nie mam bo to nie moja ziemia musiałbym porozmawiać z obecnym właścicielem pole w jednym kawałku proste

Opublikowano (edytowane)

Kolego wcześniej zapytałem, czy 500zł to tak na serio miesięcznie czy po prostu się przejęzyczyłeś. 500 zł miesięcznie za 5ha to daje rocznie 1200zł za hektar. Wydaje mi się, że w Wielkopolsce jest to raczej normalna cena ale moim zdaniem i tak za wysoka, bo najmarniej dwie tony pszenicy oddajesz na samą dzierżawę, no ale może niech się jeszcze ktoś wypowie. Chociaż jeżeli podpisałbyś normalną umowę z właścicielem plus dopłaty dla ciebie i wszystko na legalu to można by się zastanowić, lepsze to niż umowa na gębę, 1200zł i dopłaty dla wlaściciela. :)

Edytowane przez KlimekPL