Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
jankowski17

zetor 7745

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
galeria
zetor

mtracz    71

Jeśli cięzko zapala to może byc wina pompy, wtrysków i zle ustawionego konta wtrysku. Skoro go rozkręcali to nie wiadomo jak złozyli.

Stan silnika czyli kiepska kompresja ma dużo do odpalania jak i samej pracy silnika.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Apista    6
WITAM.

Po pierwsze czy bezpośrednio po odpaleniu pracuje na wszystkie tłoki, czy czasami do któregoć z nich nie dostaje się płyn chłodzacy, to może powodować jego niedomaganie po odpaleniu.Płynu nie ubywa?Jak z olejem w silniku?I mapisz czy po "rozgrzaniu" pracuje normalnie.

możliwe że płyn chłodzący się dostaje do cylindra, bo już w drugiej głowicy z tulei wycieka płyn na zewnątrz, jak się rozgrzeje, ale niewiele, ale kto wie czy może wyciekać też do cylindra..., jedną głowicę wymieniłem pod tym względem, teraz kolej na następną

oleju ubywa tyle że prędzej tą rurką odpowietrzającą, bo strasznie zabrudzona olejem jest i na dodatek na chodzie ciepłego silnika widać parę z niej lecącą, a jak się ją zatka to po chwili ciśnienie się robi w rurce, co by oznaczało zużycie pierścieni

 

Jeśli cięzko zapala to może byc wina pompy, wtrysków i zle ustawionego konta wtrysku. Skoro go rozkręcali to nie wiadomo jak złozyli.

Stan silnika czyli kiepska kompresja ma dużo do odpalania jak i samej pracy silnika.

też się zgadza, pompe to ostatnio sam montowałem, i szukałem jakiegoś wzorca aby prawidłowo ją zamontować ale nie znalazłem, muszę dogłębnie książke przestudiować,

pompa jest po regeracji, ale u dość niezbyt zaufanego gościa,

 

najlepszym wyjściem było by chyba kupić 4 zestawy naprawcze i 3 głowice bo jedna już wymieniona

i po dotarciu powinno wszystko powinno wrócić do normy, pozostałaby tylko sprawa prawidłowego ustawienia pompy

gorzej by było jeśli miałby nadal tak nadal sporo kręcić aby odpalić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

farmer7745    11

W moim 7745 również "dmuchało" rurką z odpowietrzenia miski i postanowiłem wymienić pierścienie.

Mechanicy trochę sceptycznie do tego podchodzili sugrujac wymianę całych kompletów naprawczych bo rozbierać i tak trzeba a nowe pierścienie w starych tulejach mogą się "nie poukładać " i efekt może być wręcz odwrotny.

Decyzja zapadła po zakupie nowych (oczywiście oryginalnych) kompletów pierścieni i wyjęciu tłoków okazało się że stare nie były takie złe.Nie popenkane, a po włożeniu starego i nowego (dla porównania)do tulei różnice były mikros..

Dziś dalej dmucha (oczywiście nie tak mocno), ale równoczesnie zastosowałem olej 15W 40 tylko zagranicznej firmy ROWE.Oleju ubywa podobnie, a moc się praktycznie nie zmieniła.

Przy wymianie głowic albo samych uszczelek zwróć uwagę żeby były jednakowej grubości(oczywiście uszczelki).

Mi jeszcze doradzali żeby to odpwietrzenie połączyć z kolektorem ssącym i po sprawie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl


mtracz    71

I po sprawie.

Czyli nie widzisz nie przejmujesz sie. ;)

 

Takie połaczenie jest w silnikach smochodów osobowych, a więc nie szkodzi ale czy cos daje?

 

Co do ustawienia konta wtrysku to ja bym troszke poeksperymentował, skoro pompa juz jest przestawiona.

Może znajdziesz lepsze położenie pompy - odpowiedni kont wtrysku, może nie idealny ale lepszy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hinco    0

Popuść te 3 śruby popróbuj, zobacz jaki będzie efekt. Ja np u siebie po regeneracji założyłem pompe tak jak była (odbiła sie na bloku) i wygląda na to że jest dobrze(albo nie jest źle ;] ). U siebie mam tą pompe ustawioną tak, że patrzą jakby z siedzenia kierowcy jest ona na tych śrubach maksymalnie w prawo przekręcona. Żeby to profesjonalnie ustawić trzeba jechać do serwisu zetora.. => $$$$$

Ja zawsze jak zapalam swojego to zanim wejdzie powyżej 1000 obr to trzeba gaz do dechy i pare sekund poczekać aż nagle dostanie 'kopa' i śmiga. Z tym że u mnie wyglada to jakby chodził na 2 gary albo przerywał, Podejżewam że na którymś tłoku jest znaczne zużycie tulei i pierścionków i na zimnym bez oleju nie ma kompresji odpowiedniej.. Odme mam w oleju ale ciagnik powera ma! Napewno jeszcze ten rok( z 300mtg) musi pojeździć taki jak jest i jak nie wydmucha uszczelki i nie osłabnie to bedzie tak jeździł w nominale 21 rok ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

mtracz    71

To spróbuj tak jak pisał kolega wyżej aby przepompować go.

Przepompuj go przed odpaleniem jak i zaraz po uruchomieniu silnika, może pomoże. Paliwo gdzieś sie minimalnie cofa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Apista    6

paliwo prawie przy każdym zetorku się cofa do zbiornika

można temu zaradzić ale trzeba troche kombinacji

trzeba spojrzeć na C-360 , zbiornik jest na górze to nie było nigdy zdarzenia żeby paliwo wracało do zbiornika

można zamontować mały zbiorniczek paliwa wyżej pompy z zaworkiem jednostronnym, (kulka kauczukowa lub kumowa w spływie zbiorniczka), np koło zbiorniczka płynu hamulcowego lub pod kapułą w kabinie

można również zamontować pompke paliwa z samochodu, jest niedroga, ale myślę że w przypadku montowania w ciągniku mogłaby się okazać bezskuteczna,

czasem trzeba dobrze przemyśleć aby czasem nie żałować

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

michalcium    2

Witam

Mamzamiar kupic zetora 7745

I chcialem zapytac o spalanie

tylko prosze o szczere odpowiedzi

 

W orce spali mniej duzo mniej niż c-360 ja mam c-360 i zetora 7745 zetor pali ok 14 l na hektar a c-360 20l to sam widzisz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

agusia023    0

Witam, Proszę o poradę, mam problem z zetorem 7745. Silnik bardzo ładnie pracuje, nie dymi nawet pod obciążeniem tylko tyle że z rurki odpowietrzającej silnik wydostaje się trochę pary i kapie olej. Co mi poradzicie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

daniel125d    1

W moim 7745 również "dmuchało" rurką z odpowietrzenia miski i postanowiłem wymienić pierścienie.

Mechanicy trochę sceptycznie do tego podchodzili sugrujac wymianę całych kompletów naprawczych bo rozbierać i tak trzeba a nowe pierścienie w starych tulejach mogą się "nie poukładać " i efekt może być wręcz odwrotny.

Decyzja zapadła po zakupie nowych (oczywiście oryginalnych) kompletów pierścieni i wyjęciu tłoków okazało się że stare nie były takie złe.Nie popenkane, a po włożeniu starego i nowego (dla porównania)do tulei różnice były mikros..

Dziś dalej dmucha (oczywiście nie tak mocno), ale równoczesnie zastosowałem olej 15W 40 tylko zagranicznej firmy ROWE.Oleju ubywa podobnie, a moc się praktycznie nie zmieniła.

Przy wymianie głowic albo samych uszczelek zwróć uwagę żeby były jednakowej grubości(oczywiście uszczelki).

Mi jeszcze doradzali żeby to odpwietrzenie połączyć z kolektorem ssącym i po sprawie.

 

nie rób czasem tej głupoty i nie łącz rórki odpowietrzenia z kolektorem ssącym [rady ludzi którzy o mechanice wiedzą ze słyszenia] w silniku lekko zużytym w komorze wału korbowego wytwarza się ciśnienie zaślepiona rurka czy podłączona pod kolektor sprzyja temu ,powypycha ci uszczelki zimeringi i inne ,efekt który uzyskasz to będzie ulany silnik

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

Zaloguj się, aby obserwować  

  • Podobna zawartość

    • Przez samsung335
      Witam wszystkich mam problem z olejeniem w zetorze 5211 wygania mi olej, a dokładniej wyciek znajduję się zaraz pod korkiem wlewu oleju i cały czas mi pali się olejenie, ale ciśnienie oleju na wskaźniku jest maksymalne olej cieknie jeszcze przez czujnik oleju co może być przyczyną wycieku?
    • Przez tedi2
      co o nim sadzicie dane techniczne opinie wszystko o modelu
    • Przez olo1104
      Witam, pomuzcie!doslownie kapie z tej rurki między filtrami oleju,w zetorku 5245,cięzko nie pracuje,z początku nie moglem ustawic tych kubków olejowych bo pod nimi pojawial się olej teraz z tego odpowietrznika ,nie radze,co jest?
    • Przez amix
      Witam!!! Od niedawna posiadamy Zetora 7245 i w tym roku, po dopłatach planujemy wymienić opony przednie na 12.4/r 28 bądź 13.6/r 28 może zaszaleć i kupić 14.9/r 28 , a aktualnie mamy 9.5/r 28 i oto moje pytanie: Czy zgra się przód z tyłem? Dodam jeszcze, że z tyłu mamy 13.6/r 38, które również planujemy wymienić na 16.9/r 38, ale to już na następne dopłaty :angry:
    • Przez Pele94
      Witam. w kilku zdaniach przedstawię mój problem : 
      Ostatnio przeprowadzaliśmy remont skrzyni biegów oraz tylnego mostu w 7211, po złożeniu całego ciągnik   i przeprowadzeniu wszelakich prób wszystko działało jak należy , każdy bieg, wałek wom , podnośnik oraz pozostałe podzespoły. 
      Dziś niestety okazało się że coś poszło nie tak mianowicie nie działa wałek wom ani pompa, Dzwigienka załaczająca wałek wom oraz pompę ( ta po lewej stronie przy nodze )  ''Lata luźno'' bez żadnego oporu czy na włączonym silniku czy na zgaszonym ,  po odkręceniu wodzika widać że listwa przesuwa się bez żadnego problemu ale żadnej pozycji nie załącza, zauważyłem jedynie że działa w w pozycji ( wałek wom zależny od  skrzyni biegów ) wtedy wałek wom się kręci na każdym biegu  ale pompa i tak nie działa. W pozycji tz. luz z tyłu ciągnika wałkiem można swobodnie ruszać , po włączeniu na pozycje np. pompa oraz wałek wom wałkiem z tyłu nie można ruszyć ponieważ pompa robi ciśnienie i ciężko idzie ręką ruszyć. Więc wydaję mi się że  dzwignia załącza wszystkie pozycje jak się należy ale  nic nie działa. Regulowałem już linkę od tz sprzęgła 5 min ale to nic nie dało . Teraz linkę  całkowicie odłączyłem   .
      Wszystko działało bez zarzutów a teraz jest tak jak by cały czas sprzęgło było zaciągnięte 
      Problemem może być sprzęgło Wom ?  ( oglądaliśmy tarczę oraz łopatki były w dobrym stanie ) 
      Dziękuję za pomoc.   
×