Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam plug obrotowy 4 skiby bez regulacji szerokosci orki . Przerobiłem trochę jego ko strukcje tzn przesoawalem kat . Teraz bierze 40 cm na jedną skibe jednak skiby się nie pokrywają co sądzicie o przedłużeniu lemieszy ? 

20250404_142518.jpg

20250403_193236.jpg

20250403_193231.jpg

Opublikowano

40 cm to rozstaw korpusów,czy tyle faktycznie zajmuje jeden korpus w czasie orki ? Nie  jest wielkim felerem jeżeli lemiesz nie podcina całej szerokości pasma gleby , jedynie   jest  nieco ciężej.  Nie sądzę aby był sens przedłużania lemieszy bo niewiele to zmieni  ponadto  i tak mają zużyte krawędzie wewnętrzne oraz dłuta - raczej wymiana.  Krawędź wewnętrzna lemiesza ma wystawać ponad linię płozy ( pozwala na zwiększenie szerokości orki) a nie odwrotnie, bo wówczas pług zbiera mniej niż powinien. Większą szerokość orki to większe spiętrzenie gleby przed korpusem i często gorsze krycie resztek pożniwnych, dlatego ma znaczenie długość i wyprofilowanie odkładnicy. Zacznij od testów polowych .

Opublikowano

Może to kwestia ustawienia wzdłużna pługa, linii ciągu. 

Kiedyś orałem starym grudządzem który nie miał ustawienia pierwszej skiby i brał 40cm i nie było za bardzo różnicy między tą 40 a 30cm, bez problemu dorzucał, a tam przecież są dużo krótsze mniejsze odkładnie.

Opublikowano

Widać, że zmieniałeś kąt między korpusami a ramą. Tą regulację widoczną na drugim zdjęciu przestawiałeś? Bo na zdjęciu jest ustawiona na najmniejszą szerokość orki. Tył pługa musi iść bardziej w stronę niezaoranego...

Opublikowano

Plug ora dobrze no nie rewelacyjnie ale kryje ok nie widać bardzo przejazdów przerabiałem go w tamtym roku i nie było kiedy przetestować przejechałem dwa trzy razy i bardzo traktor ściąga w Orane... Ta regulacja nie zdawała egzaminu jeżeli zmieniałem kat ta regulacja pierwsza skiba nie brała wogole Teraz 4 skiby kryją 1.60 m 

Opublikowano

Brakuje regulacji szerokości pierwszej skiby a jeśli jest to pewnie niewystarczająca. Jedyne co możesz zrobić to wrócić do ustawień fabrycznych. Przestawiłeś korpusy i bez przestawienia ramy zawsze będzie ściągać przód ciągnika w orane, poza tym, przy takim ustawieniu i tak nie wykorzystujesz pełnej szerokości roboczej - tej zmienionej. Tak jak teraz jest orka będzie męcząca, paliwożerna, elementy ciągnika też się będą mocniej zużywać i trudno będzie utrzymać prostą bruzdę...

Opublikowano (edytowane)

Ściąga w orane bo te lemiesze są zajechanie , jak pisałem wcześniej boczna krawędź lemiesza ,  a jeżeli są to też krawędź dłuta ma wystawać poza płozę od kilku do kilkunastu mm.  Z fotki ciężko wywnioskować - czy  dłuta są prawidłowe , przynajmniej te na lewych korpusach wyglądają na prawe albo takie " zajechanie".

A taki orientacyjnie powinien być układ elementów roboczych.

Screenshot_20250827-233703.Chrome_copy_379x533.png

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
8 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Ściąga w orane bo te lemiesze są zajechanie , jak pisałem wcześniej boczna krawędź lemiesza

Ściąga w orane bo nie jest zachowany punkt ciągu przez zabawy z konstrukcją pługa ... Autor pisze że bardzo ściąga w orane, a to już coś mówi. Dobry, dobrze ustawiony pług to kierownica jest potrzebna tylko na uwrociach. Jadąc w bruździe można sobie puścić kierownicę i robić coś innego. Jak walczysz z kierownicą to znaczy że albo coś jest źle ustawione, albo pług nie trzyma geometrii.

Opublikowano

Oralem jumzem bez obciążników rama jest ustawiona względem korpusów pod kontem . W tym tygodniu wracam do Polski to zrobię próby i regulacje wrzucę jakis filmik moze coś doradźcie:) 

Opublikowano

Z tego co widzę na zdjęciach, to płozy nadają się na złom. Płoza jest już wyrobiona i nie daje rady utrzymać pługa i cię ściąga na zaorane. Dodatkowo nie podobają mi się dłuta według mnie za założone odwrotnie, czyli dłuto lewe na lemiesz prawy. Jeżeli brakuje regulacji do pierwszej skiby to musisz zwiększyć rozstaw kół.

Opublikowano

Zużyte elementy robocze są powodem złego prowadzenia się pługa ale nie w tym przypadku. Tu podstawową przyczyną jest zmiana kąta między korpusami a ramą. Ramę można by przestawić ale wtedy brakuje regulacji pierwszej skiby. Po prostu ten pług nie jest przystosowany do zmiany szerokości roboczej i nic się z tym nie zrobi. Jeśli autor tematu ma znikome wymagania odnośnie orki to może nim będzie orał. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest powrót do stanu pierwotnego...

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, maniekc360 napisał(a):

U mnie ściągało pług do oranego jak miałem za szeroko ustawioną pierwszą skibę. 

Też wydaje mi się jest teraz ten problem bo bardzo przezucalo teraz wrócę to przestawię i wymienię plozy bo jedna jest wmiare ok reszta ułamana w połowie:D plug ze złomu to nie ma biedy :D

Opublikowano
W dniu 26.08.2025 o 22:06, maniekc360 napisał(a):

Lemieszy raczej nie przedłużysz, bo pękną spawy.

pęknie jak będzie spawany czubek z dłutem i znowu dostanie a w domowych warunkach odpuszczanie też może nie dać zadowalających rezultatów

@darkowe1 może zainspiruje , wiem że hvjowo ale z odpadu ze starego lemiesza dostawka 

P_20250828_200632.jpg

P_20250828_200609.jpg

Opublikowano

Pany plug prowadzi się juz dużo lepiej . Pytanko czemu jak oram lewa strona 3 skiby biura równa a po obrocie 3 skiby bierze dużo mniej w głąb...coś da się podregulować?