Skocz do zawartości

Opryskiwacz 3 sekcyjny - modyfikacja poprzez dodanie przepływomierza.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć,
Chciałbym do swojego zwykłego opryskiwacza z rozdzielaczem 3 sekcyjnych jak na zdjęciu dołożyć licznik przepływu cieczy wypryskanej.
Fajnie byłoby aby zliczana była wypryskana ciecz z 3 przewodów i byłoby to widoczne na jakimś wyświetlaczu w ciągniu, ale pewnie byłoby to bardzo drogie rozwiązanie.
Dlatego zastanawiam się nad założeniem 3 oddzielnych przepływomierzy na każdy przewód sekcji, minus taki, że musiałbym w głowie sumować ile cieczy już zostało zużyte ale z drugiej strony plus jest taki, że po zsumowaniu wiedziałbym ile jej zużyłem.
Czy ktoś robił może coś podobnego w opryskiwaczu i mógłby doradzić?

Pozdrawiam

opryskiwacz.jpg

Edytowane przez m_i_c_h_a_l
Opublikowano

Ilość wypryskanej cieczy oceniasz po miarce beczki 😁 Jak chcesz uzyskać dokładne dawki to trzeba wymienić sprzęt na sterowany komputerem z pomiarem przepływu i prędkości 

Opublikowano
4 godziny temu, m_i_c_h_a_l napisał(a):

Cześć,
Chciałbym do swojego zwykłego opryskiwacza z rozdzielaczem 3 sekcyjnych jak na zdjęciu dołożyć licznik przepływu cieczy wypryskanej.

Jaki to opryskiwacz ( zawieszany ,ciągany ) i czemu miałyby służyć udogodnienia , albo z czym jest problem ?

Opublikowano
4 godziny temu, robi57362 napisał(a):

wejdź w galerie admina Yacenty ,on tam z malego hardika zrobil ful wypas pryskacz

Nie każdego stać na takie zabawy 😁

Opublikowano (edytowane)

Odpowiadając na powyższe pytania

- opryskiwacz zawieszany 
- tak jest wskaźnik poziomu cieczy a jest nim przeźroczysty przewód poprowadzony od dołu do góry opryskiwacza jednak podczas wykonywania oprysku przy zmroku słabo widoczny.

Skąd urodził się w mojej głowie pomysł opisany powyżej. 
1. Chodzi mi o to aby np. po wykonaniu oprysku nie zostawało mi 20-30 litrów w opryskiwaczu, bo nie mam z tym co później zrobić a szkoda wylewać gdzie indziej niż na uprawę.
2. Pryskałem ostatnio groch od chwastów, czyli dokładne dojeżdżanie do rogów itp. Oprysk wykonywałem wieczorem jak robiło się już szaro, opryskwiacz mam tak ustawiony, że dawka wychodzi 200 l na ha i zazwyczaj tak jest. Jakież było moje zdziwienie kiedy okazało się, że pomimo iż wlałem 30 l wody więcej przy ostatnim przejeździe na poprzeczniaku zabrakło mi cieczy. Na wskaźniku wcześniej widziałem, że ciecz jeszcze jest ale była to piana a nie sama ciecz. 
Przyczyną tego zapewne jest to, że krótki kawałek pola, 2 słupy lub nie utrzymałem stałej prędkości jazdy i właśnie wpadłem na pomysł, że taki przepływomierz mógłby być pomocny 🙂 a, że jak to mawiają 'nie ma głupich pytań' to napisałem powyższy post 🙂

Edytowane przez m_i_c_h_a_l
Opublikowano

Na to co opisujesz, przepływomierz nie wiele pomoże. Oprysk opryskowi nie równy (inna lepkość, spienianie itd.), dodatkowo zużycie rozpylaczy i mogą być małe różnice. 

Skoro problemem jest słaba widoczność do zamontuj sobie jakieś podświetlenie ( tylko nie 100W leda bo oślepniesz ). 

Opublikowano

Co prawda nie pomogę Ci z tematem, bo się na tym nie znam, ale w przeciwieństwie do innych uważam że pomysł sam w sobie masz dobry. Patrzenie po miarce beczki to jest chałturnictwo pełną gębą. Jeszcze jak masz pola idealnie równe, skrojone pod opryskiwacz to jak Cię mogę. Ale jak są jakieś kliny, słupy które trzeba ominąć albo nierówne pola gdzie trzeba po prostu wyłączyć niektóre sekcje to opieranie się na miarce to jest klasyczne robienie "na udo": albo się udo albo się nie udo. Raz się uda wypryskac idealnie, raz braknie, a czasem zostanie 40 litrów. 

Mam nadzieję że uda Ci się znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie. I fajnie że chcesz to robić porządnie, a nie tylko odbebnic opryski i po temacie. Nie każdego stać i nie każdy ma taki areał żeby od razu kupować opryskiwacz sterowany komputerowo. 

• Like 1