Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Łukaszek napisał(a):

Weź naszkicuj swoją sytuację bo coś wątpię żeby tyle kosztowało.

Dotyczyło to 30 ha, czyli zwrot + odsetki, przypominam że dopłaty przysługują tylko i wyłącznie fizycznie uprwaiajacemu ziemię 

@Bogdan_ja u nas przy takich numerach zawsze zostali udupieni właściciele ziemi przez Agencję, na 4 znane mi osobiście przypadki dzierżawcy nie ponieśli żadnych konsekwencji 

• Like 1
Opublikowano

Może ale nie musi. Tutaj umowa ustna i na żądanie ARiMR trzeba dostarczyć oświadczenie z podpisem właściciela i jego PESEL. A dzierżawca wiedział, że właściciel nie podpisze i mógłby mieć potem kłopoty to wolał nie ryzykować. Takie niedodeklarowanie to i tak ewentualnie grosze przy tym co czeka właściciela

49 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

no niestety synek ale jest inaczej bo jesli sklada o doplaty to musi wykazac we wbiosku wszystkie dzialki ktore ma w posiadaniu ...wiec sankcje moga byc i dla niego ,malo tego jak jest vatowcem to US oszukuje a to juz będzie z grubej rury. .

Rolnik ubiegający się o płatności bezpośrednie ma obowiązek zadeklarować w swoim wniosku wszystkie użytki rolne, które posiada, a nie tylko te, do których chce otrzymać wsparcie, przy czym grunty te powinny znajdować się w jego posiadaniu na dzień 31 maja danego roku. Obowiązek ten wynika z ustawy o płatnościach w ramach systemów wsparcia bezpośredniego i jest kluczowy dla prawidłowej oceny wniosku przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR). Niezastosowanie się do tego wymogu, np. zatajenie części posiadanych gruntów, może skutkować zmniejszeniem należnych płatności. 

wiec smialo  niech zglasza do agencji i donosi sam na siebie🤣

Opublikowano

koleś wypada z pola i tyle bo to wlasciciel decyduje co robi na swoim  ..malo tego takiemu smieciowi nikt nie da umowy ...niczego w agencji nie udowodni bo nie ma zadnego papieru a takiemu smieciowi nikt nie bedzie stawal za swiadka 

skonczylo sie pole za darmo teraz ewentualnie  bedzie umowa i 1500 zl czynszu albo wiecej dla takich kapusiow 🤣

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

koleś wypada z pola i tyle bo to wlasciciel decyduje co robi na swoim  ..malo tego takiemu smieciowi nikt nie da umowy ...niczego w agencji nie udowodni bo nie ma zadnego papieru a takiemu smieciowi nikt nie bedzie stawal za swiadka 

skonczylo sie pole za darmo teraz ewentualnie  bedzie umowa i 1500 zl czynszu albo wiecej dla takich kapusiow 🤣

U nas gość przedstawił przed sądem zdjęcia z upraw, zbioru sąd uwzględnił jako dowód agencja także i było po zawodach nie potrzeba było żadnych świadków 

Opublikowano

tylko ze pewnie byla kontrola krzyżowa i dochodzenie kto faktycznie uprawial ....

z tego co wiem to agencja zlewa teraz donosy kapusiow bo nie ma ludzi zeby sie tym zajmowac i gowno ich obchodzi kto tam uprawia czy zleca jak jeden sklada 

tacy donosiciele doprowadza do tego ze nikt ziemi im nie da za darmo jak miel do tej pory ...wiec kij ma dwa konce 

umowa na rok i czynsz i gowno z tych doplat jak trzeba dolozyc 🤣

Opublikowano
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

tylko ze pewnie byla kontrola krzyżowa i dochodzenie kto faktycznie uprawial ....

z tego co wiem to agencja zlewa teraz donosy kapusiow bo nie ma ludzi zeby sie tym zajmowac i gowno ich obchodzi kto tam uprawia czy zleca jak jeden sklada 

tacy donosiciele doprowadza do tego ze nikt ziemi im nie da za darmo jak miel do tej pory ...wiec kij ma dwa konce 

umowa na rok i czynsz i gowno z tych doplat jak trzeba dolozyc 🤣

To był bardzo podobny przypadek wlasciel kontra dzierżawca ( jak przedstawiono w poście)

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ws71 napisał(a):

Dotyczyło to 30 ha, czyli zwrot + odsetki, przypominam że dopłaty przysługują tylko i wyłącznie fizycznie uprwaiajacemu ziemię 

Jak by tak było jak piszesz to dopłaty powinien brać zetor józka i kasztanka zośki . W przypadku dwóch chętnych na dopłaty z jednej działki wygrywa właściciel jak nie ma inaczej  napisane w umowie 

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

Jak by tak było jak piszesz to dopłaty powinien brać zetor józka i kasztanka zośki . W przypadku dwóch chętnych na dopłaty z jednej działki wygrywa właściciel jak nie ma inaczej  napisane w umowie 

Doucz się przepisów, bezwzględnie ten co uprawia fizycznie działkę, czyli w przypadku dzierżawy na pewno nie właściciel 

Opublikowano

tylko ze przepisy sie zmieniają i w mysl nowej ustawy od 2026  r ma mieć umowe dzierżawy na papierze ...

wiec agencja zmienia podejście   o 360 ° i zlewa tych co uprawiaja na gebe i nie maja zadnego potwierdzenia od właściciela  

nie maja prawa wnioskować o doplaty 🤪

Opublikowano
45 minut temu, Bogdan_ja napisał(a):

tylko ze przepisy sie zmieniają i w mysl nowej ustawy od 2026  r ma mieć umowe dzierżawy na papierze ...

wiec agencja zmienia podejście   o 360 ° i zlewa tych co uprawiaja na gebe i nie maja zadnego potwierdzenia od właściciela  

Na razie, to jest projekt nowej ustawy, której Karolek może nie podpisać i będzie klapa🤭

Opublikowano

A jak uzyskać podpis od prababki która w 50r bramy św Piotra przekroczyła?😜 wiem że są tacy co i 140 latków do notariusza wożą ale  to wybrani🤣

Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał(a):

A jak uzyskać podpis od prababki która w 50r bramy św Piotra przekroczyła?😜 wiem że są tacy co i 140 latków do notariusza wożą ale  to wybrani🤣

A to kiedyś był pewien ,, kurpiok ," w temacie pogody , specjalizował się w ,, podpisach " ale chyba już znikł 🙃

Opublikowano

Aktywny rolnik miał dać więcej kasy tym co uprawiają , a narobi dziadostwa i ci co uprawiają dostaną mniej , bo albo właściciel całkowicie zrezygnuje z dopłat i te 500 będzie chciał więcej , albo trzeba mu kwitki załatwić i tak jak do tej pory kombinowali tylko z wnioskiem o dopłaty to teraz zaczną kombinowanie z wnioskiem i  fakturami  . Jak zaczną sprzedawać na właściciela  ziemi to się właściciel papierów wystraszy i  zrezygnuje z dopłat i nie da  dopłat dzierżawcy , bo ten może go  nieświadomie  wymeldować z KRUSU  np. a jak na jego ziemię nikt dopłat nie weżmie to może się tłumaczyć że jest rolnikiem na swoje potrzeby i dopłaty / rejestry ma w doop.............. 

Opublikowano
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

Kolego jeżeli ta ustawa przejdzie to jak właściciel nie uprawiający ,wydzierżawiający na lewo  będzie zmuszony ,, zorganizować faktury " aby w ogóle dostał jakąkolwiek złotówkę dopłat, w Polsce mamy ok 800 tys takich ,, właścicieli" , jeśli wydzierżawią oficjalnie to jak nie ogarną tematu wylecą z KRUS i zrobi się bardzo ciekawie szczególnie dla nich 

2 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Aktywny rolnik miał dać więcej kasy tym co uprawiają , a narobi dziadostwa i ci co uprawiają dostaną mniej , bo albo właściciel całkowicie zrezygnuje z dopłat i te 500 będzie chciał więcej , albo trzeba mu kwitki załatwić i tak jak do tej pory kombinowali tylko z wnioskiem o dopłaty to teraz zaczną kombinowanie z wnioskiem i  fakturami  . Jak zaczną sprzedawać na właściciela  ziemi to się właściciel papierów wystraszy i  zrezygnuje z dopłat i nie da  dopłat dzierżawcy , bo ten może go  nieświadomie  wymeldować z KRUSU  np. a jak na jego ziemię nikt dopłat nie weżmie to może się tłumaczyć że jest rolnikiem na swoje potrzeby i dopłaty / rejestry ma w doop.............. 

Już obecnie co bardziej kumaci żądają faktur zakupowych i sprzedażowych, czyli zostanie w sumie po staremu,  ale spora część może w następnym naborze mieć spore problemy 

58 minut temu, jacor73 napisał(a):

Na razie, to jest projekt nowej ustawy, której Karolek może nie podpisać i będzie klapa🤭

Niestety ale ta ustawa musi wejść w życie w 2026 r ( wymóg Brukseli) , gdyby nie weszła ciekawe co zrobiła by w takim razie KE i nasze rządzące orły 

Opublikowano

Do sprzedaży  swojej produkcji  rolnej zmusić nikogo nie mogą , do kupowania kwalifikatu , nawozu , chemii , kosztów uprawy / paliwa  itd.  również  jak mają przykaz z unii to wymyślą furtkę taką żeby się wszyscy zmieścili .   Nie widzę również problemu z pozyskaniem faktur sprzedażowych przez beneficjentów będących na ryczałcie , wystarczy formularz wydrukować i napisać ile sąsiadowi się  kaczkom  pszenicy sprzedało  żeby pokazać w ARIMR że się jest aktywnym 

Opublikowano
10 godzin temu, ws71 napisał(a):

jeśli wydzierżawią oficjalnie to jak nie ogarną tematu wylecą z KRUS i zrobi się bardzo ciekawie szczególnie dla nich 

KRUS nie jest powiązany z ARIMR chyba a mógłby , to jest wieksza patologia i koszt ponoszone przez państwo niż te kilka % wyłudzających dopłaty azazwyczaj są to też gospodarstwa kilku hektarowe 

Opublikowano

W krus masz obowiązek aktualizować powierzchnię gospodarstwa.

Jeśli mi wydzierżawisz i ja zgłoszę to w krus to Ty automatycznie tą powierzchnię tracisz

Opublikowano (edytowane)

Dlatego musi wejść aktywny rolnik aby przykrócić manipulacje, bo samo oświadczam to pfff a jak trzeba zwracać to w bek. 

"Bambry" już szczaja w gacie co widać po wpisach🤣

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
Godzinę temu, Kowalsky30 napisał(a):

Dlatego musi wejść aktywny rolnik aby przykrócić manipulacje, bo samo oświadczam to pfff a jak trzeba wracać to w bek. 

"Bambry" już szczaja w gacie co widać po wpisach🤣

Raczej niewiele się zmieni pójdą w ruch,,faktury " i zostanie tak jak obecnie, po prostu w gestii dzierżawcy zostanie dołożony kolejny obowiązek ,, załatwienia faktur" na wydzierżawiana ziemię na rzecz właściciela 

• Like 1
Opublikowano

@Celownik07 robiłem dodanie wymieszania obornika, Nie wiem czy dobrze to zrobiłem 

Odpaliłem wniosek tak jak składa sie go na nowo, klikłem działkę i zmieniłem punkt z terminu późniejszego na termin wiosenny/zmiana do wniosku i uzupełniłem date i godzinę, bo w terminie późniejszym nie wyskakiwała mi zakładka z datą i godziną i wyślij, tak miało byc ?