Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis dzwoniła pani z ARiMR zapowiedzieć się z kontrola na jutro dotyczącą doplat do bydła i krow mlecznych? co sprawdzaja podczas takiej kontroli? Tylko kolczyki i obecnosc w gospodarstwie sztuk do ktorych wnioskowalem o doplaty?

Opublikowano
W dniu 24.06.2025 o 17:08, damian12345 napisał(a):

Do boiska można brać dopłaty? I do ogródka powyżej 10a koszone zwykłą maszynką?

Ja przylega do innej uprawy to wystarczy nawet 1 ar

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.06.2025 o 17:08, damian12345 napisał(a):

Do boiska można brać dopłaty? I do ogródka powyżej 10a koszone zwykłą maszynką?

Do boiska mogą sie przyczepić, zwłaszcza jeśli widać na mapkach że to pełnowymiarowe boisko ligowe. Możesz zrobić sobie fotki jak zbierasz tam siano albo pasiesz bydło ale ja bym sobie odpuścił te nerwy niewarte tych paru groszy które za to dostaniesz.

A co masz na myśli mówiac ogródek? Jeśli to jest ponad 10a trawy to możesz zgłaszać, nieważne czym koszone

najdziwniejsze-stadiony-swiata-rzadza-stare-zalubice (1).jpg

najdziwniejsze-stadiony-swiata-rzadza-stare-zalubice.jpg

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano

To znaczy ktoś miał tą działkę w dopłatach w tym roku czy w tamtym? Jak wygląda taka sytuacja w praktyce? Pomimo tego komunikatu zmianę do wniosku wysłałem

IMG_0549.jpeg

Jeśli zrobię korektę wniosku po 1.07 to obcinają % tylko do tej zmiany czy całego wniosku? Bo z tego co czytałem to tylko do korekty.

Można po 1.07 usunąć działkę bez konsekwencji finansowych?

Opublikowano

Rozmawiałes z właścicielem działki ? Czy to on złożył czy po prostu ktoś sobie składa i wyłudza, to jest złożone w tym roku, złożyłeś ty i ktoś jeszcze, gadaj z właścicielem, jeśli on złożył to się dogadajcie między sobą aby w arimr się nie dochodzić 

Opublikowano

Różnie może być. To zależy od konkretnej sytuacji, ale za dużo tłumaczenia jak to działa. W tym terminie prawdopodobieństwo, że chodzi o tą kampanię jest na 98%. Teoretycznie mógł ktoś wogóle w tym roku nie składać wniosku i została krzyżówka z poprzedniego. 

No i trzeba mieć tytuł prawny w tym umowę ustną

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Dokładnie.

Nie wprowadzajcie w błąd chłopaka. Ludzie już  wszyscy złożyli wnioski  więc z tych poprzedniego roku kontrola krzyżowa nie wykazuje

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
9 godzin temu, damian12345 napisał(a):

To znaczy ktoś miał tą działkę w dopłatach w tym roku czy w tamtym? Jak wygląda taka sytuacja w praktyce? Pomimo tego komunikatu zmianę do wniosku wysłałem

IMG_0549.jpeg

Jeśli zrobię korektę wniosku po 1.07 to obcinają % tylko do tej zmiany czy całego wniosku? Bo z tego co czytałem to tylko do korekty.

Można po 1.07 usunąć działkę bez konsekwencji finansowych?

usunąć można  ...dodać lub zmienić powierzchnię już nie 

Opublikowano

Witam

Szybkie pytanie. Mam hektarowa działkę zgłoszona jako zwykły TUZ. Natury 2000 nie ma. Trafił się człowiek który chce to wydzierżawić i zaorać.

Jak długo muszę utrzymać trawę na tym polu żeby w razie kontroli nie musieć się bac że ktoś będzie kwestionował że był podany TUZ a jest orne?

Opublikowano

Witam orientuje się ktoś czy agencja przyjmuje wnioski o zwrot kosztów wypełnienie wniosków obszarowych ?

Witam orientuje się ktoś czy agencja przyjmuje wnioski o zwrot kosztów wypełnienie wniosków obszarowych ?

Opublikowano
Godzinę temu, ciupek napisał(a):

Witam

Szybkie pytanie. Mam hektarowa działkę zgłoszona jako zwykły TUZ. Natury 2000 nie ma. Trafił się człowiek który chce to wydzierżawić i zaorać.

Jak długo muszę utrzymać trawę na tym polu żeby w razie kontroli nie musieć się bac że ktoś będzie kwestionował że był podany TUZ a jest orne?

Niby w teorii po 31 lipca mozesz przeksztalcic. Ale tez jestem ciekawy opinii innych jak jest w praktyce. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

Niby w teorii po 31 lipca mozesz przeksztalcic. Ale tez jestem ciekawy opinii innych jak jest w praktyce. 

31 lipca? Nie koniec roku kalendarzowego?

Opublikowano

No nie. Bo jak ten ziomek by chcial po tym tuzie zasiac ozimine,rzepak,qq i zglosic to w przyszlym roku do doplat to juz musi przeciez to posiac na jesieni tego roku.  31lipiec to jest ta data umowna kiedy musisz miec wszystko zrobione co zglosiles do doplat w danym roku. Zglosiles tuzy to do 31 lipca masz je choc raz przekosic. Potem juz dzialasz sobie pod przyszle doplaty( nie liczac jakichs innych zobowiazan typu RŚ czy ekoschematy np miedzyplony)

Opublikowano

co to jest płatność  VI .6 ?  kilku znajomych ma i dziwi mie okrągła suma 12 tys ; 20 tys ? co dziwne ma znajmoma która nie ma dopłat do ziemi a otrzymała 12 tys ? 

Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał(a):

co to jest płatność  VI .6 ?  kilku znajomych ma i dziwi mie okrągła suma 12 tys ; 20 tys ? co dziwne ma znajmoma która nie ma dopłat do ziemi a otrzymała 12 tys ? 

Przestań lustrować ,Wykaz beneficjentów WPR" a będziesz miał głowę spokojniejsza. Chyba wiedzą na co składali to na to dostali.

• Haha 1
Opublikowano

Zastanawiam sie co dołożyć na przyszły sezon , ale już wiem ,  w ubiegłym roku nie pomyslałem i nie zaznaczyłem płatnośći dodatkowej do TUZ wiec wiedza jest potrzebna jakie płatnośći są popularne w regionie 

• Like 1