Skocz do zawartości
galoni

Wspomaganie na orbitrol MTZ-82

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
seweryn20    582

Ten otwór na dole to powrót ale i drugi koniec trójnika to też powrót, tyle że ten na dole to dziwnie zrobiomne bo przez niego olej nie wraca tylko przez zawór blokady na filtr oleju. Możliwe że wystarczy jak wszystek powrót puścisz na zawór blokady i będzie grało. Ja mam jak na rysunku który ci posłałem. Zaworek w kolanku na dole kolumny działa tak że nie puszcze tam oleju tylko na góre przez blokade i filtr oleju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Scarface    2

Witam

 

założyłem kompletne wspomaganie do mtz i coś nie tak jest nie ma płynnej jazdy strasznie ciężko wszystko chodzi na dodatek grzeje się

pompa i orbitrol olej jest jaka może być przyczyna co mam zrobić żeby wszystko było ok ?

 

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

seweryn20    582

To powinno grać. Na powrocie musi być niewielkie ciśnienie do blokady mechanizmu. Sprawdz z czy zaworek który utrzymuje to ciśnienie jest w porządku. Nim jest też przykręcony filtr oleju. To trujnik na powrocie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Scarface    2

Jeszcze inaczej to rozwiąże na powrocie jest zbyt duże ciśnienie tak jak by było małe przejście muszę powrót inaczej puścić

Edytowano przez Scarface

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Wyciąg Z tago trójnika o którym wspominałem zaworek który utrzymuje ciśnienie na powrocie. Tyle że wtedy blokada nie będzie działała. Ale wcześniej sprawdz go. Może podszedł tam jakiś paproch i tyle. U mnie taż cały olej idzie na ten trójnik i temp. oleju jest w normie.

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Scarface    2

a jak to rozwirciłes pewnie kolumne wyciągałes i jeszcze jedno gdzie taki gwintownik można nabyc to nietypowy gwint jest

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Typowy. Calowy, 1/2 cala rurowy, kolanko wkrecone na konopi. Srednicy tylkom nnie jestem pewny.

 

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    582

Scarface wspomaganie chodzi? Mam pytanie. Czy ślimak który założyłeś zazębia się z zębatką? Jesli tak to możliwe że temu grzeje się olej. W zestawie powinna byś zębatka która jest nałożona na kolumne a na niej tylko te ząby które zazębiaja się z listwą zębatom siłownika serwa. Zębów od ślimaka ma nie być. Daj znać.

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Scarface    2

Witam

 

Nie chodzi w sposób prawidłowy blokuje się kierownica i do tego nie kiedy sama skręca trzeba mocno trzymać kierownicę i jeszcze dodam ze jest zalane olejem boxol 26 to powinno śmigać a tu nic co do do tej zębatki to ja ją wyrzuciłem praktycznie został się ten wałek z łożyskami co przechodzi przez kolumnę i do orbitrola mi się wydaje że orbitrol będzie szedł do wymiany bo już nie mam pomysłów na to

 

Pozdrawiam

Mariusz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Scarface    2

Witam problem z wspomaganie rozwiązany orbitrol poszedł do wymiany + wywaliłem 1 łożysko od strony orbitrola ponieważ wałek z frezami był krzywo przyspawany i się klinował a teraz jest ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stanis80    1

Witam. Koledzy mam taki problem a mianowicie: kupiłem napęd do swojego mtz 80 i nie ma w nim otworów ani nadlewów aby zamontować wspornik siłownika wspomagania. Dlatego prosił bym o poradę jak go zamontować mile widziane jakieś fotki. Z góry dziękuję!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hendryk21    2

przeczytaj temat od początku, jest w nim napisane jak można zamontować wspornik, nawet są linki do zdjęć :rolleyes:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stanis80    1

Czytałem kolego i widziałem zdjęcia. Tylko mnie chodzi o jakieś inne rozwiązanie niż przyspawanie tego wspornika...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
grzepo    30

Kolego stanis80 ile dałeś za przedni napęd jeżeli można wiedzieć? Sam mam mtz 80 i chętnie bym założył przedni napęd, ale ceny są takie że chyba lepiej już kupić całego z przednim napędem w małej kabinie zamiast samego przodu. Drugie pytanie- czy musiałeś dodawać jakieś koło zębate w skrzyni (a tym samym rozpoławiać ciągnik) do tej przystawki od napędu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mucha    5

kolego ja to dospawywałem przy swoim starym mtz-cie jutro jak nie zapomnę to cykne Ci parę fotek ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
stanis80    1

Ok będę wdzięczny :rolleyes:

Kolego grzepo za most kompletny z belką dałem 3 tyś i trzeba go rozjechać i włożyć koło zębate.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bekba
      Witam, belarus 1025, 2010r, rozdzielacz wschodni po sprawdzeniu we firmie zajmującej sie regeneracją rozdzielaczy został uznany za sprawny(wymieniłem też profilaktycznie zawór przelewowy) , pompa założona nowa, filtr w zbiorniku na olej hydrauliczny nowy, filtr siatkowy na dole ciągnika wyczyszczony, wirnik oleju ze skrzyni tez wyczyszczony. Stan oleju pełny. Sytuacja wygląda tak że ciśnienie na zegarze podłączonym pod obojętnie które złącze przy dużym gazowaniu wzrasta do 80 bar i spada mimo że ciśnienie jest cały czas podawane. Podnośnik też bardzo słaby. Prosił bym o dokładne wskazówki jak podnieść ciśnienie w tym rozdzielaczu bo chyba nie mam takiej klapki na dwie śruby jak jest w starszych wersjach. Pozdrawiam  

    • Przez Peron
      Witam
       
      Czy ktoś z Was wymieniał fotel w swoim MTZ 82 na bardziej komfortowy? Nie chcę kombinować z samochodowymi, chciałbym kupić coś dedykowane do ciągników. Najlepszy to byłby oczywiście jakiś Grammer pneumatyczny, no ale jakiś dobry mechaniczny też może być. 
       
      Zastanawiam się nad czymś takim:
       
      http://allegro.pl/agro-mar-fotel-siedzenie-komfortowe-mtz-pronar-mf-i6574126281.html
       
       
      http://allegro.pl/agro-mar-siedzenie-fotel-mtz-ursus-mf-pronar-i6574129397.html
       
       
      Jeśli ktoś ma, to byłbym wdzięczny za opinie.
    • Przez dzony9203
      Mam problem. Od niedawna nie mogę załączyć przedniego napędu w belarusie 920. Przedni napęd na krzyżakach, załączany dźwignią.
      Dźwigienka jest w jednej pozycji, jakby zablokowana i nie można jej przestawić. 
      Co może być przyczyną?
      Pozdrawiam.
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez marka
      Kilka wieczorów poświęciłem na przejrzenie forum dotyczące MTZ i Belarusa i stwierdziłem że każdy ciągnik jest z innej bajki więc postanowiłem otworzyć własny temat na którym będę opisywał własne kłopoty z belarusem 820.3 rocznik 2008 i rozwiązania problemów, zwłaszcza że dzięki forum rozwiązałem już dwie "awarie"patrz problem z WOM w MTZ - Agrofoto.pl Forum - strona 2 i mtz nie odpala - Agrofoto.pl Forum
      A na dzisiaj nowy problem czyli niedziałający wentylator nagrzewnicy oraz prawdopodobnie świeca żarowa .studiując schemat doszedłem do wniosku że za wentylator odpowiada przekaźnik pierwszy licząc od strony kierowcy i na kostce powinno być napięcie idące od bezpiecznika .Czy z tą awarią mogą mieć związek bezpieczniki zabezpieczające ładowanie i gdzie one są fizycznie w ciągniku ?
×