Skocz do zawartości
galoni

Wspomaganie na orbitrol MTZ-82

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
janek82    3

witam mam takim problem zalozylem wspomaganie na orbitrol i chodzi dobrze tylko wyrzuca olej z korka z serwokolumny jaka moze byc tego przyczyna i jak to usunac???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Oleju przy orbitrolu możesz nalać mniej. W serwie jest go tak dużo bo smaruje jego mechanizmy. Sprawdź czy olej się nie pieni. Jeśli tak to albo kiepski albo zaciąga powietrze pomiędzy pompa a zbiornikiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Wiadomość z agroFakt.pl

dawid3p    359

Ja oleju nalałem sobie 5 litrów ale jak mi się wydaje starczy z 3 litry przecież w ciapku mam tylko taki mały zbiorniczek litr tam wchodzi, wszystkie ukąłdy w c360 mają małe zbiorniczki ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
banshe    0

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum. Interesuje sie tematem wspomagania do mtz 82 bo u mnie (stary typ wspomagania) strasznie zle chodzi, chyba nie ma sensu ladowac pieniedzy w nowy cylinder z silownikiem do serwomechanizmu oraz rozdzielacz ze slimakiem?

 

Znalazlem wiec zestawy do montowania wspomagania z silownikiem na orbitrol. Mam pytanie, jak rozwiazac sprawe blokowania tylnych kol po zalozeniu takiego zestawu? Przejrzalem temat, ale wiekszosc linkow z zdjeciami juz nie dziala. Ma ktos obfotografowany taki ciagniczek z zalozonym wspomaganiem i moglby podeslac na mail?

 

Pozdrawiam, dziekuje i licze na wyrozumialosc ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    359

wszystkie zdjęcia ja wstawiałęm,  cofnij się do tyłu jest na tym forum, najwidoczniej blokada ci nie odbija, kupuj sobie gotowy zestaw ( najlepiej firmy agromar wągowiec, ) sklep internetowy, ja jak głupi remontowałem serwo manczety nowe, pompa nowa a to gówno nie będzie chodzić, zakładaj siłownik, instrukcje dostaniesz, przejrzyj forum ja wszystko opisałem jak i inni koledzy ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
banshe    0

Nie zrozumielismy sie sorki ;) zle napisalem, blokada tylnych kol mi dziala i zastanawiam sie wlasnie czy bedzie dzialac jak zaloze ten zestaw nowy? Bo tak jak patrze po fotkach to nie widze polaczenia do blokady ? Czy sie myle?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    359

szczerze to nie wiem czy mi będzie działać, na pewno nie będzie działać że się wyłączy automatycznie przy skręcie, bo ślimak jest wywalony, ale wydaje mi się że bedzie działać, bo przecież idą węże do rozdzielacza od blokady, z resztą na H*uj ta ruska blokada skoro i tak to nie działa jak powinno, chyba że teraz po remoncie będzie mi działać bo miałem membranę przerwaną ;) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
banshe    0
seweryn20    583

Powrót oleju z orbitrola podłączasz pod zawór blokady w to samo miejsce gdzie wcześniej był podłączony powrót z starego rozdzielacza. Wszystko działa dalej normalnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
banshe    0

w pore na czas ta odpowiedz jak juz od dawna wszystko pomontowane co widac na zdjeciach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

To się cieszę. Gdybyś przestudiował zasadę działania tego układu lub poszperał na forum a było o tym pisane sam byś do tego doszedł bez zawracania głowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

Spoko. Zapamiętam sobie ciebie i jak następnym razem będziesz szukał odpowiedzi elegancko twój problem oleję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    359
seweryn20

hahah rozwalacie mnie :D :D :D

 

Ja miałem nsz 14 założoną ale ona z tym orbitorlem jest za duża wydajność, od ciśnienia wywaliło mi oring od rurki co idzie olej, i założyłem na szybko nsz 10 starą co była przy serwie i chodzi elegancko na wolnych obrotach lekko się kręci, więdz zakładanie nsz 14 mija się z celem, chyba że ktoś ma tura, jak założę balast na przód to będe wiedział ale wydaje mi się ze kręcenie pójdzie tak samo, jak dla mnie to do nsz 14 musiał by być jakiś orbitrol inny, w sumie to ten co ja mam szału nie robi, trochę po drodze mi lata,

 

a najlepsze jest to że teraz kupiłem taki sam orbitorol do bizona co mam w mtz to dałem za niego 350 zł brutto ( ja kupiłem gotowy zestaw wspomagania z agro-mar) za 1500 zł 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
seweryn20    583

To coś masz nie tak bo ja wymieniłem nsz-10 na 14-ke i chodzi jak ta lala. Na wolnych obrotach kierownicą kręci się szybciej, przy 1200 już nie nadążysz kręcić tak by pompa nie nadążyła. 

Zalana hl-46, w zimie i w lecie chodzi dobrze. W lecie i tak po rozgrzaniu oleju czuć delikatnie spadek wydajności. Orbitrol już chyba też nie pierwszej świeżości teraz został jedyną częścią z której pod deska kapnie czasem kropla. Wymiana uszczelniacza pomogła tylko na 2 lata.

 

Edytowano przez seweryn20

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
banshe    0

Spoko. Zapamiętam sobie ciebie i jak następnym razem będziesz szukał odpowiedzi elegancko twój problem oleję.

 

Ale sie przejalem... Chyba zrobie nowe konto zeby otrzymac jednak ta twoja fachowa pomoc w moim nastepnym problemie wrozbito Macieju.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dawid3p    359

jednak nsz 10 jest za słaba, na min obortach pompa nie nadarza, założę nsz 14 spowrotem, a wydaje mi się ze miałem oring za cienki, za mocno dokręcałem i gwint się przerwał, bo to aluminiowe i delikatny gwint, tylko teraz co z tą pompą, jest nowa, i ma gwint wyrwany a jak z m6 prze gwintuje na M 8 to już będzie duża śruba, 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
rumcio40    7

Chciałem zastąpić dwa drążki poprzeczne, połączone na ramieniu serwo-kolumny  jednym długim, czy muszę zmienić także dźwignie zwrotnic kół?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się


  • Podobna zawartość

    • Przez bekba
      Witam, belarus 1025, 2010r, rozdzielacz wschodni po sprawdzeniu we firmie zajmującej sie regeneracją rozdzielaczy został uznany za sprawny(wymieniłem też profilaktycznie zawór przelewowy) , pompa założona nowa, filtr w zbiorniku na olej hydrauliczny nowy, filtr siatkowy na dole ciągnika wyczyszczony, wirnik oleju ze skrzyni tez wyczyszczony. Stan oleju pełny. Sytuacja wygląda tak że ciśnienie na zegarze podłączonym pod obojętnie które złącze przy dużym gazowaniu wzrasta do 80 bar i spada mimo że ciśnienie jest cały czas podawane. Podnośnik też bardzo słaby. Prosił bym o dokładne wskazówki jak podnieść ciśnienie w tym rozdzielaczu bo chyba nie mam takiej klapki na dwie śruby jak jest w starszych wersjach. Pozdrawiam  

    • Przez Peron
      Witam
       
      Czy ktoś z Was wymieniał fotel w swoim MTZ 82 na bardziej komfortowy? Nie chcę kombinować z samochodowymi, chciałbym kupić coś dedykowane do ciągników. Najlepszy to byłby oczywiście jakiś Grammer pneumatyczny, no ale jakiś dobry mechaniczny też może być. 
       
      Zastanawiam się nad czymś takim:
       
      http://allegro.pl/agro-mar-fotel-siedzenie-komfortowe-mtz-pronar-mf-i6574126281.html
       
       
      http://allegro.pl/agro-mar-siedzenie-fotel-mtz-ursus-mf-pronar-i6574129397.html
       
       
      Jeśli ktoś ma, to byłbym wdzięczny za opinie.
    • Przez dzony9203
      Mam problem. Od niedawna nie mogę załączyć przedniego napędu w belarusie 920. Przedni napęd na krzyżakach, załączany dźwignią.
      Dźwigienka jest w jednej pozycji, jakby zablokowana i nie można jej przestawić. 
      Co może być przyczyną?
      Pozdrawiam.
    • Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez marka
      Kilka wieczorów poświęciłem na przejrzenie forum dotyczące MTZ i Belarusa i stwierdziłem że każdy ciągnik jest z innej bajki więc postanowiłem otworzyć własny temat na którym będę opisywał własne kłopoty z belarusem 820.3 rocznik 2008 i rozwiązania problemów, zwłaszcza że dzięki forum rozwiązałem już dwie "awarie"patrz problem z WOM w MTZ - Agrofoto.pl Forum - strona 2 i mtz nie odpala - Agrofoto.pl Forum
      A na dzisiaj nowy problem czyli niedziałający wentylator nagrzewnicy oraz prawdopodobnie świeca żarowa .studiując schemat doszedłem do wniosku że za wentylator odpowiada przekaźnik pierwszy licząc od strony kierowcy i na kostce powinno być napięcie idące od bezpiecznika .Czy z tą awarią mogą mieć związek bezpieczniki zabezpieczające ładowanie i gdzie one są fizycznie w ciągniku ?
×