Skocz do zawartości

Jakie łożysko do wału od agregatu uprawowo-siewnego? Najtańsze czy najdroższe?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam agregat uprawowo siewny firmy Dexwal, szerokość 2.7m z przodu wał strunowy, z tyłu wał rurowy. W sumie 6 łożysk UCF 207. Agregat pracuje na 30ha i może 2 lata wytrzymują łożyska, w sumie to nie wiem, nawet nie pamiętam jakie wcześniej kupowałem, chyba najtańsze. Ceny na znanym portalu aukcyjnym zaczynają się od 17,31 zł, ale są też po 40zł, 70zł, 100zł, ...  kończąc na 651,73zł. Wątpię by te 10x droższe wytrzymały mi 10x dłużej, a wymiana co 2 lata, to nie problem. Może ktoś ma lepszą pamięć i doradzi czy może warto kupić 2x droższe, bo te najtańsze siądą w połowie sezonu. 

Opublikowano

FAG, SKF te powinny trochę wytrzymać, cena ok 100 zł.

Może pomyśl o dodatkowym zabezpieczeniu przed ziemią i sprawdź czy wał nie ma dużego bicia 

Opublikowano

Żadne nie wytrzyma jeżeli sypie się na nie ziemia. Może troche dłużej pochodzi gye xx krrb produkcji ina, to są łożyska pyłoszczelne, stosuję w kombajnie ziemniaczanym ale cena sporo wyższa.

Opublikowano
23 godziny temu, Tomek1509 napisał(a):

Mam agregat uprawowo siewny firmy Dexwal, szerokość 2.7m z przodu wał strunowy, z tyłu wał rurowy. W sumie 6 łożysk UCF 207. Agregat pracuje na 30ha i może 2 lata wytrzymują łożyska, w sumie to nie wiem, nawet nie pamiętam jakie wcześniej kupowałem, chyba najtańsze. Ceny na znanym portalu aukcyjnym zaczynają się od 17,31 zł, ale są też po 40zł, 70zł, 100zł, ...  kończąc na 651,73zł. Wątpię by te 10x droższe wytrzymały mi 10x dłużej, a wymiana co 2 lata, to nie problem. Może ktoś ma lepszą pamięć i doradzi czy może warto kupić 2x droższe, bo te najtańsze siądą w połowie sezonu. 

Nie ma reguły że cena = jakość ja miałem przypadek że kupiłem droższe do śrutownika rozsypało się po 5 tonach później kupiłem tańsze i chodzi 4 rok 

Opublikowano
2 godziny temu, akmaly napisał(a):

W czym to łożysko jest lepsze od wyżej wymienionych? INA kiedyś były super a teraz jak się trafi, SKF i FAG mają być gorsze wg. ciebie?

W czym jest lepsze? W budowie a właściwie w tym jak skonstruowane jest uszczelnienie, nie bez powodu grimme zakłada je na pierwszy montaż. Ina i fag należą do koncernu schaeffler ale fag w swoich łożyskach nie ma takiego uszczelnienia i właśnie dlatego jest gorszy w tym konkretnym przypadku.

Opublikowano
akmaly napisał:

FAG, SKF te powinny trochę wytrzymać, cena ok 100 zł.

Może pomyśl o dodatkowym zabezpieczeniu przed ziemią i sprawdź czy wał nie ma dużego bicia 

z skf mam złe doświadczenia, są tam bardzo miękkie uszczelniacze i piach je wypycha, timken jest ok .Co dobrego to skf ma porządne obudowy gdzie wszystkie inne mam wrażenie że uszy się łatwo obłamia.Ja do takiego walu bym założył PBF cena ok jakość ok i do tego produkowane w Polsce

Opublikowano (edytowane)

Mając na uwadze  warunki pracy omawianego tutaj sprzętu , akurat producent łożyska nie jest tak istotny jak konstrukcja samego łożyska. Każda firma stosuje różne w zależności od potrzeb rodzaje uszczelnień i tym trzeba się kierować przy wyborze i zakupie. Przykładowo wspomniane łożysko PBF - warto wybrać z uszczelnieniem RSR ( mocno szczelne ) a nie RS czy zupełnie nieodpowiednie ZZ. Identycznie jest z łożyskami innych producentów,np z  SKF-a ,łozysko 2RF będzie lepiej uszczelnione od łożyska 2F. 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

FAG za tą powiedzmy stówkę będzie miał dodatkowe zabezpieczenie przed uszczelnieniem właściwym, taką dodatkową metalową osłonkę, nie widzę nic specjalnego w INA. Kiedyś INA to był produkt najwyższej jakości ale były to łożyska produkowane w Japonii (mimo że to niemiecka marka) a teraz SKF, FAG, NSK, NTN to Wietnam, Singapur Chiny itd. Zresztą polskie FŁT-1 szły na eksport do wielu producentów a dzisiaj typowy Chińczyk, PBF niby Kraśnik ale kto to do końca wie.

Opublikowano

Mam przy starym kultywatorze wał packera i nie pamiętam czy jest na ucf 207, czy 208. Ale mniejsza o to. Po zakupie wymieniałem je i też jak patrzyłem na internety, to najtańsze były poniżej 20zl. Wziąłem timkena za chyba ~80zl/szt.

Sam wał widać, że jest zwichrowany lekko. Mam go chyba 6 albo 7 rok. Robi na sezon 15ha x 2przejazdy. Narazie tylko smaruje. 

6 godzin temu, akmaly napisał(a):

eraz SKF, FAG, NSK, NTN to Wietnam, Singapur Chiny

Jak skrzynie w zetorku robiłem, to wiekszosc łożysk brałem z faga. Cześć ntn, koyo. FAG był made in Germany, made in Spain, made in India.. 🤷

Opublikowano

Mam agregat z 2009r. uni 2,7m  w przodzie wał strunowy z tyłu rurkowy rocznie sieję 25ha czasami coś się samym agregatem jedzie zrobić to można liczyć te 30 ha od nowości ani jedno łożysko nie wymienione przed wyjechaniem w pole nasmarowane i zawsze przed siewem zbierane kamienie.