Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, Fugeo napisał(a):

Co będzie lepsza opcją

Saletrosan - 290 kg/ha + 200 kg/ha saletry

Czy kizeryt 120 kg/ha + 400 kg/ha saletry w jednej dawce

Przelicz skład policz paliwo co lepiej wyjdzie. Zapewne wiesz choćby wizualnie czego masz brak na polu. Ja raz stosowałem saletrosan i jakoś mi nie leży choć szwagier stosuje cały czas 500 kg saletrosanu i 200 saletry później ma ładne zboża . Ogranicza się do wjazdów opryskiwaczem w rzepak do dwóch grzybów i pomiędzy robak jak musi go wtedy coś dokłada odżywkę typu mocznik basfoliar i Yara 

• Root Admin
Opublikowano
8 godzin temu, Fugeo napisał(a):

Co będzie lepsza opcją

Saletrosan - 290 kg/ha + 200 kg/ha saletry

Czy kizeryt 120 kg/ha + 400 kg/ha saletry w jednej dawce

Zależy od prób glebowych.

Podobnie do ciebie daje:

Kizeryt - rsm32 - rsm32. 3 wyjazdy z nawozem wiosna.

Opublikowano (edytowane)

Ja kilka lat bazowałem na samym rsm, ale od dwóch lat widzę, że u mnie najlepsze efekty daje siarczan początek lutego, potem saletra i kilka dni po tym rsm, czasem rsm z siarką, czasem 32, jak popadnie. Rzepak na tym kończe, zwykle są to pierwsze dni marca, natomiast w pszenicy robie podobnie, natomiast widzę, że fajny efekt daje podrzucenie po ok 100kg saletry w 1-2 tyg kwietnia. Nie „na kłos”, dla parametrów, bo mi na nich nie zależy, tylko wcześniej aby nie brakło azotu na wypełnienie wszystkich kłosów.

Edytowane przez Rowan
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
6 minut temu, Rowan napisał(a):

Ja kilka lat bazowałem na samym rsm, ale od dwóch lat widzę, że u mnie najlepsze efekty daje siarczan początek lutego, potem saletra i kilka dni po tym rsm, czasem rsm z siarką, czasem 32, jak popadnie. Rzepak na tym kończe, zwykle są to pierwsze dni marca, natomiast w pszenicy robie podobnie, natomiast widzę, że fajny efekt daje podrzucenie po ok 100kg saletry w 1-2 tyg kwietnia. Nie „na kłos”, dla parametrów, bo mi na nich nie zależy, tylko wcześniej aby nie brakło azotu na wypełnienie wszystkich kłosów.

Też sposób.

Mi od 10 lat wychodzi że mam niską i bardzo niska siarkę.

Z tego powodu idzie kizeryt 200kg w rzepaku 150kg w zbożach, a azot w samym rsm. Choć w tym roku będzie próba z mocznikiem 

Opublikowano

Mocznik dobry i tani azot rzepak po nim aż się rusza gruba wybarwiona łodyga i liść ale minus że przy dobrej ochronie lubi długo trzymać zielony rzepak. Ja wcześniej dawałem przez dwa lata 150 kg mocznika na ostatnią dawkę , rzepak piękny ale zbiór masakra. Dlatego odmiana niska i mocznik zaraz po pierwszej dawce saletry. 

Opublikowano
13 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Rzepak pobierze ile chce a reszta zostanie pod pszenicę i jęczmień. Zresztą jak nie będzie kasy na przyszły rok to będą cięcia w azocie i zawsze zapas w ziemi się przyda. Bilanz dał mi 10+ niby to nic nadzwyczajnego na dzień dzisiejszy ale burak zabrał swoje ona swoje i rzepak zobacz jak wygląda , czyli azot się skończył 

IMG_20251116_143007.jpg

Jak taki " profesor " mógł tak rzepak  zagłodzić  ? 

Opublikowano
10 minut temu, Wicherek napisał(a):

Jak taki " profesor " mógł tak rzepak  zagłodzić  ? 

Jak profesor widział go ostatnio to wyglądał tak , dostał 20 kg mocznika dolistnie bor Yare i nie zaglądane. Nie każdy ma tyle czasu i ludzi co ty żeby jeździć i tylko nadzorować . 

Ale jak przetrwać zimę w takim stanie to na wiosnę zobaczysz jak wygląda ten sam rzepak i profesora. Sequel to wdzięczna odmiana aby tylko nie wymarzł. W ubiegłym roku wyglądał gorzej po mrozach i nie było źle ale za to przetrzewił go grad . 

IMG_20251003_150953.jpg

• Like 1
Opublikowano
W dniu 18.11.2025 o 16:25, mysza103 napisał(a):

A kto zasobną ziemię oddaje ? może w skali całości jest takich kilka% ogółu , a tak to jak już nie chce za bardzo rosnąć to się oddaje w dzierżawę , był u nas nawet taki gościu  co oddał w dzierżawe bo nic nie chciało rosnąć , po kilku latach jak dzierżawca pole doprowadził do ładu i plony były przyzwoite , to gość mu tą dzierżawę z powrotem odebrał  

No to byś się zdziwił , u nas gościu oddał 100ha ,pole regularnie wapnowanie , nawożone u nikogo tak nie rosło jak u niego , ludzie się zabijali jak powiedział że oddaje w dzierżawę z tego co wiem 3 osoby wzięły po 4k za ha 

Opublikowano
12 minut temu, korasss napisał(a):

No to byś się zdziwił , u nas gościu oddał 100ha ,pole regularnie wapnowanie , nawożone u nikogo tak nie rosło jak u niego , ludzie się zabijali jak powiedział że oddaje w dzierżawę z tego co wiem 3 osoby wzięły po 4k za ha 

Czemu oddał?

Opublikowano
17 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Rzepak pobierze ile chce a reszta zostanie pod pszenicę i jęczmień. Zresztą jak nie będzie kasy na przyszły rok to będą cięcia w azocie i zawsze zapas w ziemi się przyda. Bilanz dał mi 10+ niby to nic nadzwyczajnego na dzień dzisiejszy ale burak zabrał swoje ona swoje i rzepak zobacz jak wygląda , czyli azot się skończył 

IMG_20251116_143007.jpg

Dasz azotu nie wiadomo ile a chowa z przyleci i zje wszystko. Zresztą zobacz czy w glebie masz odpowiednie zasobności. 

Opublikowano
31 minut temu, pietruszka123456789 napisał(a):

Dasz azotu nie wiadomo ile a chowa z przyleci i zje wszystko. Zresztą zobacz czy w glebie masz odpowiednie zasobności. 

Jak do tej pory moja walka z chowaczem jest skuteczna, raz miałem problem że śmietka w drugim roku uprawy. Wtedy pamiętam że gdzieś pod koniec października waliłem konkretną dawkę pewnego środka który obecnie jest niedostępny i pomogło. Co prawda korzenie były mocno uszkodzone ale azot odżywki i polecony przez sprzedawcę yamato który miał własną leczyć uszkodzenia , co prawda twierdził że ten środek był bardzo dobry jak chowacz uszkodzi ale i zabezpieczył ładnie korzeń który przestał gnić. 

Pożyjemy i zobaczymy. 

A znasz powiedzenie że jak nie dołożysz okiem to dołożysz bokiem akurat w tym wypadku i mnie jest jak znalazł można było pojechać i obejrzeć i dać wcześniej amu. Uczmy się na błędach. 

Opublikowano
2 godziny temu, korasss napisał(a):

No i chlop ma 400k na czysto i sie niczym nie martwi. Najszczersze życzenia jego dzierżawcom, aby mieli 1/4 jego zysku NA CZYSTO z tej dzierżawy😅

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Rowan napisał(a):

No i chlop ma 400k na czysto i sie niczym nie martwi. Najszczersze życzenia jego dzierżawcom, aby mieli 1/4 jego zysku NA CZYSTO z tej dzierżawy😅

Dokładnie, jakby mi zostawało 4k z hektara to byłoby życie. U mnie w okolicy nikt nie płaci za dzierżawę więcej niż tysiąc złotych, nieważne czy ktoś ma krowy mleczne czy nie, bo często gdzieś czytam w internecie że krowiarze płacą po 3-4 tysiące dzierżawy. 4 tysiące na czysto, bez roboty, bez awarii, bez pilnowania to żyć nie umierać.

Opublikowano
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał(a):

To czemu piszesz 4k?

Co zrobisz z zaoszczędzonym czasem?

🤭😆🤭

To chyba Ty masz za dużo czasu jak szukasz problemu gdzie go nie ma. Dwóch użytkowników przede mną bodajże najpierw korasss użył tego skrótu, odpisałeś mu i nie zapytałeś co zrobi z zaoszczędzonym czasem. Potem Rowan napisał o 400k też chyba Ci to umknęło bo nie robiłeś problemu. Ja po prostu odpisałem używając tego samego zwrotu. Nie robi mi różnicy czy ktoś pisze 4k czy 4 tysiące 

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, pietruszka123456789 napisał(a):

A co powiecie żeby z sadownictwa jakis środek dać na chowacza. Może by skutecznie zadziałał. Ja pomimo że dwa razy pryskalem objadl korzenie. 

Zrób hektar czy tam pół na próbę i daj znać. Jak podziała to będziemy sprawdzać 😃

Opublikowano
3 godziny temu, F3dor napisał(a):

To chyba Ty masz za dużo czasu jak szukasz problemu gdzie go nie ma. Dwóch użytkowników przede mną bodajże najpierw korasss użył tego skrótu, odpisałeś mu i nie zapytałeś co zrobi z zaoszczędzonym czasem. Potem Rowan napisał o 400k też chyba Ci to umknęło bo nie robiłeś problemu. Ja po prostu odpisałem używając tego samego zwrotu. Nie robi mi różnicy czy ktoś pisze 4k czy 4 tysiące 

Lubie posty kolegi @12Pafnucy, ale tutaj faktycznie troche przegiął przyczepiając sie do literki „k”… Co to za problem, przecież to prawidłowe określenie, jest skrótem od „kilo - tysiąc”…To tak jakby sie przywalić do określenia „ok” zamiast „dobrze”. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

zaraz zaczniemy wysylac pretensje do urzedu miar i wag, ze przed gram stawiaja jakas literke k?! 😡 powinien sie tym w koncu ktos zajac!

Podsylam ciekawy artykuł o jprawie rzepaku. Moza wywnioskowac ,ze jednak dzeiekenie dawki na jesien i wiosne jest korzystne, oraz jednorazowe podanie wiosna, czy jak yacenty posal, wszystko pozna jesienia, jest korzystne.

https://www.wrp.pl/5-ton-rzepaku-z-hektara-dzieki-prostej-zmianie-w-nawozeniu-oto-najnowsze-wyniki-z-doswiadczen-rapool-xperience/

Edytowane przez Siedzacybyk