Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
32 minuty temu, Rowan napisał(a):

Ja też w tym roku ide w LaDive, miał być Belkar+Kliper, ale jednak cena troche jest za wysoka. Myśle aby dać jednak delikatnie chlomazonu doglebowo.

Ja nie byłem zadowolony. Jedynie Butisan Star + Navigator zadziałał jak trzeba bez skutków ubocznych. Batis po la divie dziwnie był powykręcany.

Opublikowano

Mam pytanie czy chromazon ( z comand 480 ) gdyby dać ok połowę no może 2/3 dawki ma to sens bo tak szczerze to posiane w Piontek i jest wilgotna gleba; ale całej dawki to się boję żeby nie uszkodzić rzepaku bo niektóre ziarenka są na wierzchu czy warto i czy dodawać metazachlor czy razem z Nawigatorem?

Pytam bo zawsze jedna substancja więcej i to dość tania a mam pytanie co dodać do nawigatora albo jaka dawka bo na polu jest ostrożeń i chce pole wyczyść...

Opublikowano (edytowane)

A czy mozna cos dodac do navigatora + metazaneksu aby poprawic dzialanie na bodziszki? Na jednym hektarze gdzie jest teraz rzepak jest sporo bodziszka. Na hektar chyba LaDivy nie kupie? 

17 minut temu, piotrk8212 napisał(a):

na polu jest ostrożeń

Tez mam taka dzialke i juz 2 razy bylo jechane normalnie metazaneksem z navigatorem i bralo go. Na wiosne nie wylazil juz i do zniw czysto bylo. 0.3l navigatora

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
39 minut temu, kamil800 napisał(a):

A czy mozna cos dodac do navigatora + metazaneksu aby poprawic dzialanie na bodziszki? Na jednym hektarze gdzie jest teraz rzepak jest sporo bodziszka. Na hektar chyba LaDivy nie kupie? 

Tez mam taka dzialke i juz 2 razy bylo jechane normalnie metazaneksem z navigatorem i bralo go. Na wiosne nie wylazil juz i do zniw czysto bylo. 0.3l navigatora

Może jakby dać butisan Star, ale arylexu to nie zastąpi 

• Like 1
Opublikowano

45szt/m² hybrydy dk excited  w na tą chwilę niesprzyjających warunkach będzie ok czy zbyt wysoka obsada?

Płd mazowieckie siew jutro.

Opublikowano
kellyq napisał:

Ktoś może potwierdzić czy rzodkiew świrzepa padnie po ladivie albo belkar+ cliper?

powyżej 4 liści belkar nie wziął.

La diva raczej też nie

Agrest napisał:

45szt/m² hybrydy dk excited  w na tą chwilę niesprzyjających warunkach będzie ok czy zbyt wysoka obsada?

zależy jaką ziemia. u siebie na rędzinie mniej bym nie siał

Opublikowano

Ziemia raczej bardzo łatwa w uprawie, super na wschody, ale nie w tym roku. Najsuchszy w historii i dodatkowo masa słomy która nie skruszała nic bo nie widziała deszczu. 

Opublikowano

La diva wykręca rzepak , niby to nieszkodliwe ale ja tym więcej nie pryskam . Nie macie co się tak cieszyć że zasiane w mokre , rzepak akurat siewu w mokrą ziemię nie lubi 

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, Agrest napisał(a):

45 i niesprzyjające warunki to za dużo? prosze cię, przez lata siało się 50 hybrydy i było obrze, a teraz moda na 35 :)

Opublikowano
8 minut temu, yacenty napisał(a):

45 i niesprzyjające warunki to za dużo? prosze cię, przez lata siało się 50 hybrydy i było obrze, a teraz moda na 35 :)

Wiedzę mam zerową kolega chce próbować 30-35sztuk. Ja się boję tej obsady..zwłaszcza że są miejsca gdzie oprócz suszy przeszkadzać może słoma. No i wtórna sprawa ewentualne szkodniki typu mysz ślimak rolnica.

Jednostki zakupiona na 45szt. I chyba na tym poprzestanę

Opublikowano
1 godzinę temu, piotrk8212 napisał(a):

Mam pytanie czy chromazon ( z comand 480 ) gdyby dać ok połowę no może 2/3 dawki ma to sens bo tak szczerze to posiane w Piontek i jest wilgotna gleba; ale całej dawki to się boję żeby nie uszkodzić rzepaku bo niektóre ziarenka są na wierzchu czy warto i czy dodawać metazachlor czy razem z Nawigatorem?

Pytam bo zawsze jedna substancja więcej i to dość tania a mam pytanie co dodać do nawigatora albo jaka dawka bo na polu jest ostrożeń i chce pole wyczyść...

Chlomazon do 5 dni po siewie.

53 minuty temu, 1993michal napisał(a):

chlomazon 0.25 uszkodzi rzepak?

0,25 480ki solo. W duecie można zejść do 0,2.

3 godziny temu, ervyn napisał(a):

Jeszcze dobrze z ziemi nie wyszedł a 800kg nie ma 😆

IMG_3349.jpeg

Dlaczego aż 1000g metazachloru ?

• Root Admin
Opublikowano

ja w tym roku poszalałem. zoaczymy co z tego wyjdzie.

Rzepak o mtz 5.4-5.9, czyli przy 40 roślinach powinno byc 2,19 do 2,36

Siewnik ustawiłem na 2,2kg - zobaczymy co z tego wypali

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ziemia raczej bardzo łatwa w uprawie, super na wschody, ale nie w tym roku. Najsuchszy w historii i dodatkowo masa słomy która nie skruszała nic bo nie widziała deszczu. 

Siej sobie te 45 sztuk i też będzie dobrze , szczerze jak zasiejesz i 55 sztuk to nikt cię bił o to nie będzie , jednego roku jak jeszcze miałem starą amazonkę d8 i nie dokręciłem śruby na rączce do przesuwu w ustawianiu to w polu mi się zaczęła powoli odsuwać i to co miałem wysiać 2 jednostki na 6 ha i miało mi trochę zostać w siewniku , to po 4 ha siewnik był prawie pusty , i też rzepak był , ale idealnie jak by docelowo był po zimie te 30 -35 sztuk - równo rozmieszczonych , 

14 minut temu, Agrest napisał(a):

Wiedzę mam zerową kolega chce próbować 30-35sztuk. Ja się boję tej obsady..zwłaszcza że są miejsca gdzie oprócz suszy przeszkadzać może słoma. No i wtórna sprawa ewentualne szkodniki typu mysz ślimak rolnica.

Jakim siewnikiem będziesz siał ? bo takie liczenie na styk to jedynie pneumat, może z siewnika wybrać do zera , zwykły mechaniczny to trzeba liczyć że z 0,5 kg w siewniku zostanie bankowo , a potem trzeba się liczyć z tym że ta reszta będzie się siała nie równo 

Opublikowano
33 minuty temu, Agrest napisał(a):

Jeśli masz możliwość zasiej w swoje opcji 45 szt i drugiej 30/35szt zobaczysz na własnej skórze kto miał rację.

Opublikowano
Godzinę temu, STIG13 napisał(a):

Nie każdy kręci. Zbyt mały i jakby niektóre odmiany

A czysto po tej la divie chociaz? Bop szukam jakiejs kosy na rzepak bo metazanex i command nie czysci do zera

• Root Admin
Opublikowano
Teraz, paktofonikas1987 napisał(a):

5 dni po siewie to już rzepak jests na wierzchu.

Ale niektórzy twierdzą że można wtedy chlomaOn dawać. Jak ładnie posiany i troszkę wilgoci to już trzeciego dnia jest na wierzchu 

Opublikowano
14 godzin temu, toooomaszewski napisał(a):

Dlaczego udało ? Był normalnie dostępny w dlaroslin.pl.  Mam 2 js do odsprzedania jak coś, bo jednak dojechał jeszcze na dniach bachus i zamieniam.

A no dlatego bo w ubiegłym roku w całym Internecie nie mogłem go już zakupić na tydzień przed siewem...

W tym roku próbuje go pierwszy raz.