Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Ja siałem w tym roku 3 odmiany i wszystkie zasiałem  a ustawieniach       2,4 kg / ha , przy czym Lg Activus bedzie dużo mniejsza obsada bo nasiona zdecydowanie grubsze od Pt 303 i od Tuba  

Nie chciało mi się w tym roku bawić w wyliczanie i ustawianie dokładnie siewnika ale można by rzec ze przy zasianiu 2,4 kg to obsada orientacyjnie powinna być  w granicach.                Tuba i Pt 303  40 -50 sztuk/m2           Lg Activus 30-35 sztuk /m2 

Miałem tylko Tube i jeszcze Cl  zasiać teraz a resztę przełom sierpień- wrzesień,  ale z racji że przy uprawie ziemia była wilgotna więc w jeden dzień ( a raczej w nocy żeby nie schło) 6 ha uprawa - siew -oprysk , i wczoraj tak samo , i rzepak mam ogarnięty z siewem , przy oprysku złapał mnie deszcz 1 litr , a potem coś w nocy padało,  jeszcze nie wiem ile bo ciągle leżę w łóżku,  ale patrząc przez okno to sądzę że do 4-5 litrów dociągnęło , więc na doglebówkę jak znalazł , 

Tak to wyglądało że poszło bardziej na Jędrzejów. U mnie tylko 2,5 niestety, 5 litrów byłoby idealnie.

Opublikowano
50 minut temu, Andpol napisał(a):

Deszcz popadał i popaduje to wzejdzie i kto zasiał to wygrał a ja chyba za tydzień jak kolejka przyjdzie i w okolicy strip będzie.

Nie zawsze jest dobrze że deszcz popadał na zasiane. Umnie wczoraj 43l tam gdzie mieszkam a gdzie mam pola to 55l. Było kilka gwałtownych ulew.

20250824_102753_copy_1200x1600.jpg

Opublikowano
30 minut temu, ervyn napisał(a):

Tak to wyglądało że poszło bardziej na Jędrzejów. U mnie tylko 2,5 niestety, 5 litrów byłoby idealnie.

U mnie 12l było.

Tyle, że ja jutro zaczynam uprawe i siew.

Opublikowano
Godzinę temu, poosa21 napisał(a):

Nie zawsze jest dobrze że deszcz popadał na zasiane. Umnie wczoraj 43l tam gdzie mieszkam a gdzie mam pola to 55l. Było kilka gwałtownych ulew.

20250824_102753_copy_1200x1600.jpg

Ty tą wodę z dachu łapiesz do deszczomierza czy co to za balkon ?

• Root Admin
Opublikowano

Ja sialem 40 roślin i dla 6 odmian wychodziło 2.25kg dla 2 kg.

Opryskane i po temacie 

20250824_110201.jpg

20250824_110213.jpg

20250824_080253.jpg

20250824_080245.jpg

20250824_110158.jpg

3 godziny temu, marcianjargit napisał(a):

Czy jak robisz na głęboko to zostają ci trochę rowki ? Bo kupiłem agrolift i mi czasami zostaja

Zostaje nierówno 

Opublikowano
1 godzinę temu, ervyn napisał(a):

Okolice Racławic/ Działoszyc 0,5 litra w nocy

Opublikowano
2 godziny temu, Nowy81 napisał(a):

A jak tam wasze hybrydy siane swoim? Warto?

Zasiane 

1 godzinę temu, Rowan napisał(a):

U mnie 12l było.

Tyle, że ja jutro zaczynam uprawe i siew.

To drugie tyle co u mnie , a jakoś niedaleko siebie mieszkamy 

Te 12 litrów to przez noc , czy też z wieczora ? bo na wieczór się pojawiła chmura na północny zachód o de mnie , czyli w okolicach Jędrzejowa , to też coś mogło z tego tam popadać 

Opublikowano

W nocy padało bardzo mocno przez kilkanaście minut, około 3-ciej. Wczoraj późnym popołudniem widać było jakby mocno padało nad Potokiem/Jędrzejowem.

• Like 1
Opublikowano
59 minut temu, Rowan napisał(a):

W nocy padało bardzo mocno przez kilkanaście minut, około 3-ciej. Wczoraj późnym popołudniem widać było jakby mocno padało nad Potokiem/Jędrzejowem.

No właśnie około 3:30 jechałem z Magnata to w sedziszowie/pawlowicach kałużę a u mnie niestety lekko wilgotny Asfalt :/

Opublikowano (edytowane)

5 - 6 litrów 

Dziś kończę siać, dziś w mokre to faktycznie pięknie idzie, nie to co wczoraj, bajka no ale tu skoszone większość na 10 -15 cm

IMG_20250824_151929280_HDR_copy_1351x1013.jpg

Edytowane przez ravoj
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)

Chciałbym, to dzisiejsze na pewno powschodzi, leży piękne w mokrym. Na działce gdzie robiłem ścierniskowcem jest jeszcze lepiej. Co mnie pokusiło talerzówką robić dwa razy to ja nie wiem. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
4 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Ty tą wodę z dachu łapiesz do deszczomierza czy co to za balkon ?

Tak to balkon, ale na tyle daleko od dachu że nic tu więcej nie wleci niż powinno.

Opublikowano
10 minut temu, ravoj napisał(a):

Chciałbym, to dzisiejsze na pewno powschodzi, leży piękne w mokrym. Na działce gdzie robiłem ścierniskowcem jest jeszcze lepiej. Co mnie pokusiło talerzówką robić dwa razy to ja nie wiem. 

Ja kiedys zasialem siewnikiem po scierniskowcu u kolegi na jego odpowiedzialnosc. To tam nawet ziemi bie byli widac. Sama sloma. Talerze po wierzchu szly nom stop. Popadalo po siewie tez z 5l i powschodzilo 

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

jedni po siewie, niektorzy po wschodach. po orce mozna po siewie jechac, po bezorce lepiej po wschodach. doglebowka dziala dobrze na czyste pole.

Tyle w teori. W praktyce robie doglebowo bezorkowo po własnej uprawie czy st.