Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Karkol94 napisał(a):

Samosiewy hybrydy wydadzą przyzwoity plon?

2 lata temu jak dobrze pamiętam 3,5 t atora mi oddała ze swoich nasion siana.

2 godziny temu, dwdx1906 napisał(a):

jaką macie gęstość rzepaku w tym roku?

Nie wiem , ale lekki jest w tym roku mimo że  ziarno grubsze niż w poprzednim sezonie. 

Opublikowano (edytowane)

Ja siałem ale koszone było razem z kwalifikatem, różnic wizualnych nie było widać. Razem było koszone plon od 3.5 do 4.4 t olej 40.7 wilg 8.9 %

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano
50 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

2 lata temu jak dobrze pamiętam 3,5 t atora mi oddała ze swoich nasion siana.

Siew swoimi nasionami a zostawione samosiewy rzepaku to inna bajka , a gościu pyta o samosiewy zostawione a nie o sianie swoim 

• Thanks 1
Opublikowano
20 godzin temu, ervyn napisał(a):

150kg siarczan magnezu 19.02

250kg saletry 26.02

180kg saletry 10.03

@mysza103tez miał podobne rzepaki i wyszedł mu jeszcze lepiej 

waga nie kłamie

Jak sięgam pamięcią to również byłeś jednym z tych co wyśmiewali jak mówiłem że zostawiam :D

Szkoda ze nie masz zdjec z późniejszych faz. 

Ludzie sieją rzepaki a dalej nie rozumieją jaki potencjał ma ta roślina z byle czego, to nie zboże czy kukurydza. 

Dawałeś biostymulator ten co rozmawialiśmy? 

Opublikowano

U mnie rzepak z jesieni byl piekny, potem z wiosny tez niezle, ale w dostal mrozem na poczatku marca i taka bida rzadka sie zrobila az zal bylo jezdzic na niego i patrzec. Potem znowu przymrozki jak kwitł. Wygladal tragicznie do samych zniw, juz nastawilem sie na 2-2,5t, jak bedzie 3t to bede sie cieszyl. Po skoszeniu wyszly 4t xD

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Zapracowany napisał(a):

U mnie to samo, pzu przeszło tonę do ha dało na porażkę psychicznie przygotowany byłem a tu takie zaskoczenie że samemu mi ciężko to zrozumieć...

Mi PZU dało 200kg a plon tonę mniejsze od 4t.

Szmaciarze 

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
10 minut temu, Claas88 napisał(a):

Pytanie trochę z innej beczki robi ktoś tu ścieżki na 12m siewnikiem 3m?

Na drugim i trzecim  przejeździe zamykasz 6,7 lejek i masz 10rządków  idealnie pod  c360

Opublikowano
4 minuty temu, Łukaszek napisał(a):

Na drugim i trzecim  przejeździe zamykasz 6,7 lejek i masz 10rządków  idealnie pod  c360

Jeździsz dookoła czy raz koło razu?

Opublikowano
18 minut temu, Łukaszek napisał(a):

Raz przy razie, w zależności od której strony zaczynam od prawej strony to zamykasz po prawej stronie ścieżki.

I raz przy razie po drugiej stronie od miedzy nie wychodzą jakieś niespodzianki?

Opublikowano
40 minut temu, Claas88 napisał(a):

Pytanie trochę z innej beczki robi ktoś tu ścieżki na 12m siewnikiem 3m?

Pierwszy przejazd od granicy połową siewnika, następny całym, a kolejnym zamykasz ścieżki za kołami ciągnika lub ewentualnie pod inny rozstaw. Dalej już lecisz co 12m

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
XTRO napisał:

25 minut temu, Zapracowany napisał(a):

U mnie to samo, pzu przeszło tonę do ha dało na porażkę psychicznie przygotowany byłem a tu takie zaskoczenie że samemu mi ciężko to zrozumieć...

Mi PZU dało 200kg a plon tonę mniejsze od 4t.

Szmaciarze 

Może Twój był na 3.2t a kolegi na 4.2

Opublikowano
4 minuty temu, Karkol94 napisał(a):

Pierwszy przejazd od granicy połową siewnika, następny całym, a kolejnym zamykasz ścieżki za kołami ciągnika lub ewentualnie pod inny rozstaw. Dalej już lecisz co 12m

Tak by było chyba najprościej ale ma siewnik pneumatyczny accord i ciężko zatkać połowe siewnika

Opublikowano (edytowane)

@Claas88Ja u siebie to normalnie pierwszy cały w drugim przejeździe ścieżka, później to już standard 3 całe 4 ścieżka, tylko mam opryskiwacz potrójne głowice to po prostu zamykałem ręcznie na te 1,5 m a lanca wystawała, trochę uciążliwe, teraz co 15 m to nie ma problemu tym bardziej że siewnik z hydraulicznym przerzutnikiem ścieżek.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
54 minuty temu, kada2k napisał(a):

Derrick średnia z 5,5ha 4,5t olej 43%

Siew ST 43szt/m2 180N na wiosnę w RSM

Nie za mała ta obsada 43szt/m2? Z reguły populację miały zalecenia 50-60 szt/M2

Sam zastanawiam się czy siać Derricka w ST -czy lepiej postawić na odmianę mieszańcową??