Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Ci więksi to nie mają czasu się tyle zastanawiać. 

Co znaczy więksi do 200 ha to ojciec i syn obrabiają , maja czas na wszystko i są wyrobieni, jeśli jest organizacja

2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Kto ma dużo rzepaku, ten ma duuużo pola, i nie śledzi 24/7 w internetach 😆

Pogode sprawdzaja na bank , co znaczy duzo rzepku ,100 ha , czy 300

Opublikowano
3 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Drugi zabieg na płatek wczoraj wieczorem. Rzepak 150-170 cm wysokości i jakoś się nie uwałował jak to niektórzy twierdzą.

IMG_20250505_153355.jpg

Pewnie dlatego, że to jeszcze w miarę dobra pora na takowy wjazd

Opublikowano
56 minut temu, lukasz222 napisał(a):

Pewnie dlatego, że to jeszcze w miarę dobra pora na takowy wjazd

Od pierwszego zabiegu minęło 12 dni i czekanie na lepsze warunki to tak bez sensu by było. Podstawa to dobrze osłonięty dół ciągnika i jak opryskiwacz zawieszany to też pod nim przez całość. Praktycznie minimalne uszkodzenia roślin. Dobrze że to ostatni zabieg z planowych i mam nadzieję do żniw spokój będzie.

Opublikowano
22 godziny temu, andrzej78 napisał(a):

Zrobiłem podobnie, azoksy na początku " płatka "  ,ale w drugiej fazie pójdzie boskalid + protio. . Triazole min 12 ⁰C , dla boskalidu min 5⁰C ,najlepiej pow 10.

i kiedy jedziesz z tym drugim zabiegiem ? ja też dałem na początku kwitnienia azkosy 

10 godzin temu, Fugeo napisał(a):

przy spadku temperatury w nocy praktycznie do 0 jak ma zadziałać?

nie zadziałała boskalid + protio jak w nocy będzie 0 ?

21 godzin temu, andrzej78 napisał(a):

Prognozy się zmieniają, miało być 3 dni ciepła i miałem zacząć zabieg jutro wieczorem .,ale obecnie podają że już we wtorek dużo chłodniej max 12⁰C.i przymrozki . Jeżeli ten tydzień będzie chłodny - to zabieg w przyszłym tygodniu ( bo grzybowka nie zadziała i nalotu robactwa też nie będzie). Azoksy poszło tydzień temu ( poniedziałek ) obecnie jest pełnia kwitnienia , obydwa preparaty- boskalid ,protio można stosować do końca kwitnienia ( zgnilizna tewardzikowa) . Ostateczna   decyzja jutro zależnie od pogody 

i jaka decyzja ?

Opublikowano
22 godziny temu, Claas88 napisał(a):

I kiedy planujesz jechać z boskalid + protio 

Czysty boskalid to jaki środek bo nie mogłem go kupić? Można go stosować w zbożach?

Opublikowano
6 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Kto ma dużo rzepaku, ten ma duuużo pola, i nie śledzi 24/7 w internetach 😆

ch*j nie gospodarz jak niema kiedy w internetach posiedzieć 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, solek01 napisał(a):

Mam pół hektara rzepaku w którym znalazłem takie paskudztwo. Pryskac to czymś i probować ratować czy kasować i zasiać jeszcze coś innego?

4444998176676818085.jpg

Jak mocno zjedzone rośliny to mogą usychać i efektu nie bedzieb, zadziałać może tylko wycofany chloropiryfos ale czy nie za późno na zabieg ? 

Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Co znaczy więksi do 200 ha to ojciec i syn obrabiają , maja czas na wszystko i są wyrobieni, jeśli jest organizacja

Pogode sprawdzaja na bank , co znaczy duzo rzepku ,100 ha , czy 300

A jak nie ma syna, tylko córki ? 😆

Opublikowano
35 minut temu, Tomek90 napisał(a):

ch*j nie gospodarz jak niema kiedy w internetach posiedzieć 

Nie wyczaiłeś aluzji 😋

Opublikowano
Godzinę temu, jan88 napisał(a):

i kiedy jedziesz z tym drugim zabiegiem ? ja też dałem na początku kwitnienia azkosy 

i jaka decyzja ?

Jadę jutro wueczorem. Ma być cieplej niż dziś. Rzepak - ma ok 40- 50 ,% kwiatu na pędzie głównym , odrosty boczne zaczynają kwitnąć. 

Godzinę temu, piotrk8212 napisał(a):

Czysty boskalid to jaki środek bo nie mogłem go kupić? Można go stosować w zbożach?

Gotowiec na zboża to Duet na start.

Opublikowano

Zrobiłem Empartisem 2,5 ha w tym roku (bo akurat zostało z jęczmienia ozimego) + protio 120 g + tebu 125 g. Reszta Propulse 1,1 l/ha, chociaż patrząc na koszt i zaw. substancji, to pierwsza opcja wypadła zdecydowanie lepiej.. Się zobaczy 😉

Opublikowano
14 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Wstaw zdjęcia z tego wjazgu w przekwitnięty rzepak , nieżle go zwałujesz

Za 10 dni to chyba już same łuszczyny będą , te 2 pierwsze zdjecia to rzepak ma ze 140 cm , a te 2nastepne mają po 120 cm około 

20250505_175316.jpg

20250505_170522.jpg

20250505_170522.jpg

20250505_170506.jpg