Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, lukasz493 napisał(a):

w lubelskim błoto się zrobiło więc pewnie do końca tygodnia z zabiegów i w rzepaku i pszenicy nici (dodając spadek temperatur od weekendu)

tez zastanawiam się nad grzybówką w rzepaku, w dwa dni ostro poszedł do góry ale cóż sam nie wiem w niektórych widać już zalążki pączków

planowane

metkonazol + difenokonazol + odzywki + robak

Jakie odżywki w rzepak i na robaka co idzie ? Od jutra ciepło ma być 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, boogie7 napisał(a):

U nas jeden drugiego nie podpierdala że z nawozem albo opryskiem wyjechał, tak jak ma to miejsce u was w głębokiej Polsce, o czym dowiaduję się właśnie na tym forum 😋 To ze ty do najbliższego miasta masz kilkanaście albo kilkadziesiąt km. a wokół siebie samych chłopów, nie oznacza ze wszędzie tak jest. Wyobraż sobie ze poza wioskami, rolnikami, oborami i polami, istnieje jeszcze takie coś jak miasto, miastowi, pracownicy, inteligenci, duchowni, veganie, bezrobotni, którym należy się odpoczynek i cisza.. Nie po to płacili grube pieniądze za działki poza miastem, a teraz płacą podatki, żeby "gumiaki" im przeszkadzały. Ale to trzeba mieszkać i żyć wśród społeczeństwa a nie wśród pól, żeby to pojąć..

To nie tak jak piszesz, na wioskach jest już co raz  mniej rolników, reszta to już mieszkańcy nie mający wiele wspólnego z gospodarzeniem, ludzi z miast czy też jak w moim przypadku blisko położonego trójmiasta też nie brak i jakby nie patrzeć wieś to nie kurort wypoczynkowy, to nie kraina gdzie koguty rano pieją, krówki ryczą koniki  rżą a panny w jakichś strojach ludowych pomykają 😄.

Dziś życie na wsi to mieszanina ludzi, zawodów i przyzwyczajeń. Wiesz co komu się należy? Szacunek i wyrozumiałość a nie  żądaniowość spokoju w jego mniemaniu czy też działań takich jak przybyły chce bo akurat tam kupił działkę i żył w oderwaniu od rzeczywistego życia na wsiach.  Kto tego nie zrozumie ten życia na ciągle ewoluującej wsi się nie odnajdzie.

Nie dziwią mnie też pomysły polityków gdzie chce się chronić dziedzictwo i charakter obszarów wiejskich bo z mediów można się dowiedzieć o wielu patologiach w tym zakresie. Przykład projektu ochrony, w sumie nie pierwszego https://www.cenyrolnicze.pl/podrecznik-rolnika/z-gospodarstwa/37498-konfederacja-chce-ustawy-chroniacej-sensoryczne-dziedzictwo-wsi

Jak jest potrzeba to i w niedziele się pracuje, czy też  po nocy i jak do tej pory nikomu to nie wadziło jak i  głośne letnie imprezy do rana   ludzi  nie związanych z rolnictwem.

Dobra, nie ma co o ludzkich przyzwyczajeniach pisać jak tu temat o rzepaku.

Edytowane przez Pigmei
Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

w latach 80 bylo duzo strajkow, ludzie uciekali,milicja ich bila, nic to nie zmienialo, nie bali sie. teraz nie bija, ale przychodza i nakladaja kare. to jest bardziej bolesne, bo nie da sie nie zaplacic, a jesli kara ogromna, to checi do strajkowania tez maleja. ludzie boja sie kar finansowych, nie ma sie co dziwic. nie wszystkich byloby stac je zaplacic. ktos wpadl na pomysl, ze zamiast bicia lepiej nedzie nalozyc 20 tys kary, bedzie to bardziej bolesne!

Bić również biją , a co do strajków to kiedyś były strajki masowe liczone w tysiącach ludzi, a teraz strajk 20-100 ludzi to se pospisują wszystkich 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, farmer1236 napisał(a):

Jakie odżywki w rzepak i na robaka co idzie ? Od jutra ciepło ma być 

no standard bor 1 kg + siarczan magnezu + akurat ja stosuje odzywki od Grinlist od lat czyli Grinlist Mn 1 l, Grinlist Max 1 l, wczesniej dawałem też Grinlist Mo 0,25 l

a robak deka czy tam cyperkill bo w wiaderkach pusto

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano

To jakie macie teorie na temat działania triazoli ? W planach toprex i tak się zastanawiam czy jak opryskami środa, czwartek w sobote nadają jeszcze 13 stopni ale już w niedzielę tylko 1 stopień i przymrozki. Będzie oprysk skuteczny czy nie ?

Opublikowano
3 minuty temu, robercikj100 napisał(a):

To jakie macie teorie na temat działania triazoli ? W planach toprex i tak się zastanawiam czy jak opryskami środa, czwartek w sobote nadają jeszcze 13 stopni ale już w niedzielę tylko 1 stopień i przymrozki. Będzie oprysk skuteczny czy nie ?

W pewnym stopniu tak, tym bardziej że czwartek/piątek maja być bardzo ciepłe.

Opublikowano

ja daję 30 g/ha metko i 200 g/ha tebu 

4 minuty temu, robercikj100 napisał(a):

dobre pytanie, też się właśnie zastanawiam czy jutro robić zabieg czy nie. U mnie od jutra przed 3 dni ma być po 16-18 stopni a od soboty ochłodzenie i przymrozki w nocy.

Opublikowano (edytowane)

U mnie juz od 18 do 6 rano nadaja deszcz..... Ale mimo wszystko po południu jutro mysle, ze będzie sie jechalo bez wiekszych problemow

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
40 minut temu, Fugeo napisał(a):

U mnie w ubiegłą niedzielę spadło ponad 10 litrów i wczoraj pewnie koło 15

To u mnie tylko obiecują te deszcze i na tym się kończy póki co  

Opublikowano
Godzinę temu, robercikj100 napisał(a):

Jutro jadę swój, druga dawka i się nie oglądam spokojnie przez te dni zdarzy się wchłonąć i przerobić w pewnym stopniu przez rośliny. A przy takich temperaturach to jeśli jest dobrze do karmiony to pójdzie do przodu że się niejeden zdziwi.

• Like 2
Opublikowano
Tigon napisał:

to ile u was polało ze już błoto macie? u mnie normalnie jest jest w wtorek deszcze to w środę popołudniu można już jechać.

wjechać to jedno a pół tony ziemi na kolach wyciągnąć to drugie

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Daro20 napisał(a):

Zatrzymali Cię jadąc ciągnikiem?

Regulowałeś rzepak?

Nie, przyszło pismo. Nie, plan jest wjechać w czwartek 

Opublikowano

Ja również się waham czy jechać jutro z taką grzybòwką: metkonazol 30g + tebukonazol 125g. Od soboty do wtorku prognozują w nocy przymrozki -3/-4 i obawiam się czy roślina nie będzie miała fitotoksyczności?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, boogie7 napisał(a):

Ale wtedy przeszkadzasz większości społeczeństwa 😝

U nas jeden drugiego nie podpierdala że z nawozem albo opryskiem wyjechał, tak jak ma to miejsce u was w głębokiej Polsce, o czym dowiaduję się właśnie na tym forum 😋 To ze ty do najbliższego miasta masz kilkanaście albo kilkadziesiąt km. a wokół siebie samych chłopów, nie oznacza ze wszędzie tak jest. Wyobraż sobie ze poza wioskami, rolnikami, oborami i polami, istnieje jeszcze takie coś jak miasto, miastowi, pracownicy, inteligenci, duchowni, veganie, bezrobotni, którym należy się odpoczynek i cisza.. Nie po to płacili grube pieniądze za działki poza miastem, a teraz płacą podatki, żeby "gumiaki" im przeszkadzały. Ale to trzeba mieszkać i żyć wśród społeczeństwa a nie wśród pól, żeby to pojąć..

W jaki sposób im przeszkadzam ,że traktorem jade , motorami więcej hałasu robią , zresztą na mojej wsi tylko jeden dom to nie rolnicy, w okolicy ponad 90 % to rolnicy, bliżej 95 %

Na co się oglądacie rzepak to nie pszenica że przypali , trzeba być zdolnym, żeby rzepak przypalić, u mnie ma już 30 cm , niektóre do 40 i zaczyna pękać

Edytowane przez wilkołak
  • Like 1
Opublikowano

No ja też nie wiem co robić bo rzepqkowi brakuje do regulacji a te przymrozki a potem na resztę przyszłego tygodnia w dzień 10 w nocy 2 i mniej może połowę dawki bym dał w czwartek i czekał co będzie.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, arnoldino napisał(a):

Jutro jadę swój, druga dawka i się nie oglądam spokojnie przez te dni zdarzy się wchłonąć i przerobić w pewnym stopniu przez rośliny. A przy takich temperaturach to jeśli jest dobrze do karmiony to pójdzie do przodu że się niejeden zdziwi.

Jestem tego samego zdania, u mnie pewnie w czwartek będą warunki to opryskam jak jest pogoda i tyle, rzepak rośnie w oczach tu na szczęście już skrócony.

Po niedzieli nawet śnieg ma padać 🙆‍♂️ 

20250401_181441.jpg

9 minut temu, kamil800 napisał(a):

U mnie najwiekszy troche ponad 15 i juz znalazlem pekniete rosliny 🤦

SYbko rośnie albo przymrozki. 

Edytowane przez GRZES1545