Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, yacenty napisał(a):

Za 1.5 miesiąca będzie 25 kwietnia 

Jacku napisałem, za za około. Nie czepiajmy się szczegółów. Na pewno jak zacznie kwitnąć,  to dolnyśląsk będzie miał piękne widoki 😁

Opublikowano

W niedziele był nalot,w środę będzie lekki deszcz a w sobotę/niedziele przymrozek. Lepiej jutro zastosować acetamipryd czy pyretroid ?

Opublikowano

2 dawka azotu podana. W sumie około 178 kg .

W planie jutro robak. Jak radzicie na razie sam perytroid czy acetamipryd też?

Deszcze zapowiadają od środy u nas. RJA

20250310_093418.jpg

Opublikowano

Rzepak ozimy plan na triazole.

T1 - toprex 0.5l/ha 

T2 - pictor revy 1l/ha 

T3 - azoksystrobina 125g/ha 

Będzie ok, czy coś zmodyfikować? 

• Root Admin
Opublikowano
17 minut temu, ROLOMAZ napisał(a):

Rzepak ozimy plan na triazole.

T1 - toprex 0.5l/ha 

T2 - pictor revy 1l/ha 

T3 - azoksystrobina 125g/ha 

Będzie ok, czy coś zmodyfikować? 

Dla mnie kiepsko.

Między t1 a t2 długi okres czasu i zostaniesz bez ochrony

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał(a):

Dla mnie kiepsko.

Między t1 a t2 długi okres czasu i zostaniesz bez ochrony

Jaki schemat masz u siebie ? Co możesz zaproponować? 

• Root Admin
Opublikowano

tzw t1.5, zależnie od cen, ale choć troszkę tebu i azoksy, zwróć uwagę ze często mamy 40-45 dni od t1 do płatka a choćby nie wiem co fungicyd tyle nie utrzyma, dlatego ja po 4 tygodniach wjeżdżam z czymś lekkim na podtrzymanie.

125g tebu i 125g azoksy kosztuje 50zł, do tego dokładasz jakieś mikro i już nawet coś na słodyszka  i już

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał(a):

tzw t1.5, zależnie od cen, ale choć troszkę tebu i azoksy, zwróć uwagę ze często mamy 40-45 dni od t1 do płatka a choćby nie wiem co fungicyd tyle nie utrzyma, dlatego ja po 4 tygodniach wjeżdżam z czymś lekkim na podtrzymanie.

125g tebu i 125g azoksy kosztuje 50zł, do tego dokładasz jakieś mikro i już nawet coś na słodyszka  i już

150 g protiokonazolu też było by chyba ok na zielony pąk? 

Opublikowano
10 minut temu, popo73 napisał(a):

Jak będzie nadal tak sucho w rzepaku to odpuszczam sobie skracanie,pojadę tylko fungicydem.

Rzepak to nie zboże, regulacja ma inną funkcję.

Dzisiejszy nalot, jeszcze liczniejszy niż piątkowy. Poszedł insektycyd.

IMG_6578.jpeg

Opublikowano

Panowie co będzie lepsze protiokonazol z tebukonazolem czy difenokonazol z tebukonazolem ? Nie chodzi mi o mocna regulacje bo rzepaki dostały w kość i słabo się zbierają jak na razie 

Opublikowano

Panowie jutro przed druga zmiana przeleciał bym 7 hektarów rzepaku od robala i tu są dwa wyjścia śm***dziel za wschodu czy Inazuma dodać bor? 

Opublikowano
5 minut temu, Lordkoks napisał(a):

Panowie jutro przed druga zmiana przeleciał bym 7 hektarów rzepaku od robala i tu są dwa wyjścia śm***dziel za wschodu czy Inazuma dodać bor? 

Dziwne te wschodnie smrody, bo bańka niby 5l, a waży 4,35 kg. 🤔

Opublikowano
7 minut temu, boogie7 napisał(a):

Dziwne te wschodnie smrody, bo bańka niby 5l, a waży 4,35 kg. 🤔

A rsm waży tyle co woda?

Poprostu ma większą gęstość. Nic w tym nadzwyczajnego.

Grunt żeby dzialalo

Opublikowano
9 godzin temu, magtom36 napisał(a):

Cześć. Słuchajcie może coś popada kolo środy, myślicie ze warto rozsypałem 2 dawke azotu ( saletra) nie za szybko?

U nas najpierw miał być deszcz wtorek -środa- czwartek , potem suwali aż w końcu miało coś spaść deszczu dopiero w sobotę ,( jeszcze wczoraj tak było) dzisiaj przed południem patrzę a tu się wszystko poprzestawiało bo już dzisiaj od 22 nadają deszcz niby na całą noc , a i jak tak spojrzeć na dalej to cały tydzień do niedzieli może coś padać w każdym dniu 

9 godzin temu, tomek73 napisał(a):

Wiaderko 10 litrów nasypać pszenicy i wlać z  1-1,5  litra  według uznania, żeby nie pływało, wymieszać mieszadłem do farby. Odstawić na dzień i sypać po dziurach. Pięknie działa i tanio. 

Ja jak więcej potrzebuję to w betonoarce kręcę , a jak tak do 10 kg to w wiaderku denko założę i trochę potrząsam wiadrem i się pomiesza

4 godziny temu, yacenty napisał(a):

nie bardzo mi się chce wierzyć ze u nas rzepak zacznie kwitnąć za 1.5 msca.

Jesteśmy sąsiadami więc zakładam ze bardziej 15-20 kwietnia

Prawie 1 maja będzie za półtorej miesiąca , to u ciebie bankowo będzie kwitł 

Godzinę temu, misio3p napisał(a):

Rzepak to nie zboże, regulacja ma inną funkcję.

Dzisiejszy nalot, jeszcze liczniejszy niż piątkowy. Poszedł insektycyd.

IMG_6578.jpeg

O kużwa , masakra , chciałem się pokusić i policzyć ile tu jest tego dziadostwa , ale dostałem oczopląsu , ale ponad 500 sztuk bankowo jest , powiedziałbym że nawet bliżej 1000 sztuk 

4 godziny temu, Okisz napisał(a):

U mnie z piątku na sobotę był nalot. Ze 100 było.  Miałem dziś pryskac. Ale wieje. Patrzyłem dziś do miski nie złapał się ani 1...

Tak czy siak jutro jeśli pogoda pozwoli jadę perytroidem i jakiś mikro delikatne

Ja wystawiłem w piątek pojemnik , to za pół dnia z 60 było , a wczoraj kolega dzwonił że wystawił pojemnik w niedzielę , i mówi że chyba pasuje czekać bo przez całą niedzielę złapało się tylko 4 sztuki . Pole ma z 200 metrów od mojego 

Jak ktoś w porę nie wystawił pojemnika to teraz może błędnie myśleć że nalotu nie było , bo w pojemniku prawie pusto , a chowacza w rzepaku oporowo . Sam wczoraj jak pryskałem to powylewałem stary płyn i nalałem nowego i do dzisiaj po 24 godzinach pojemniki czyste , zero chowacza