Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Zefir napisał(a):

no tak , kolega wyżej ma polifoske po 2500 brutto , mi zaproponowano po 2700 dziś , sól potasowa 1780 , polidap 3160

Jak dobrze licze to 100 kg polifoski 270 a sól i polidap 230. 40 pln różnicy i ten sam skład , no ale trzeba albo mieszać albo 2 razy wjechać w pole rozsiewaczem . Ja wybrałem tą drugą opcje na tonie mam 400 pln oszczędności a 2 razy rozsiać ha to wyjdzie mnie może nwm 30 pln ? Przy 250 kg to ok 70 pln oszczędności na każdym hektarze 

U mnie wysianie hektara to 0,6 litra paliwa, licząc wszystkie koszty to z 5 zł/ha

Opublikowano
19 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Tych już zamykają działalność, nawet słynny Perqins lawetę w krzaki postawił i yutube nie pomogło 🤷‍♂️

Cienki bolek, Grzesio z Parczewskiego kombinatu prężnie się rozwija 💪

https://www.topagrar.pl/uprawa/nawozy/ceny-nawozow-znow-rosna-brak-rekompensat-wyzsze-cla-i-cbam-uderza-w-koszty-produkcji-w-2026-roku-2554396

Jebanczes 

Opublikowano
8 minut temu, wilkołak napisał(a):

U mnie wysianie hektara to 0,6 litra paliwa, licząc wszystkie koszty to z 5 zł/ha

To po są te protesty rolnicze jak takie niskie koszty produkcji ?  Kosztorys na potrzeby protestów jest inny ? 

Opublikowano
45 minut temu, Soltys85 napisał(a):

Ale chyba go nie przemyci?? Ściągnie tanio dowalą podatek i będzie jak wszędzie na tym ten mechanizm ma polegać czy się mylę?

Mogą i nie dowalić 

Wiesz jak działa biznes

To zależy kto sprowadza 

Za poprzedników w zakładach w worki pakowali i też było ok

Opublikowano
43 minuty temu, GRZES1545 napisał(a):

Tych już zamykają działalność, nawet słynny Perqins lawetę w krzaki postawił i yutube nie pomogło 🤷‍♂️

Przychodzi też taki okres w życiu że grosik przestaję cieszyć, a się okazuje że tyle to w życiu nie potrzebne, bo gonić wiecznie ogon pod definicję wiecznego rozwoju kończy się i tak w ciasnej klitce 2×1

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
45 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Ceny kosmos

Sprzęt bez szału, i przede wszystkim jego ilość 

Zresztą taką drobnice to się bierze na dokładkę

No i kto miał kupić te wynalazki, tym bardziej że były modernizacje małych i średnich gospodarstw 

Oglądający też raczej nie byli klientami 

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, Karol6130 napisał(a):

Ceny kosmos

Sprzęt bez szału, i przede wszystkim jego ilość 

Zresztą taką drobnice to się bierze na dokładkę

No i kto miał kupić te wynalazki, tym bardziej że były modernizacje małych i średnich gospodarstw 

Oglądający też raczej nie byli klientami 

Innym to teraz dobrze sprzęt się sprzedaje? Jak było dobrze to każdy coś dla siebie potrafił uszczknąć 

Opublikowano

Raczej handel jest martwy 

Chociaż u nas jest sporo handlarzy, i coś tam sprzedają, jeden to praktycznie sprowadza tylko pod handlarzy

Napewno złote czasy minęły gdy wydawał złotówkę a zarabiał na niej 3 złote 

Opublikowano

Po sprzedaży nawozu i maszyn widać, że sytuacja w rolnictwie jest juz tragiczna. O ile wczesniej rząd PiS coś tam dosypał pieniędzy do rolnictwa, to obecny zakręcił kurek. Jak jest z cenami na płody rolne - każdy widzi. Kasa idzie teraz na bieżące potrzeby, aby przeżyć, poza tymi, co z rolnictwa mają pralnię pieniędzy - niewielu inwestuje, albo kupuje coś tam za pieniądze spoza rolnictwa, ale raczej drobnice albo używane maszyny w dobrym stanie. Na stare sprowadzane maszyny jest podobno kompletny zastój. 

A co do cen nawozów z importu - zapewne wobec malejących cen gazu, eksporterzy jeszcze obniżą ceny, kompensując w znacznej mierze cła, przynajmniej w następnym roku.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jahooo napisał(a):

Po sprzedaży nawozu i maszyn widać, że sytuacja w rolnictwie jest juz tragiczna. 

Nawet na te słynne kredyty na 1% nie bardzo są chętni. Wydzwaniają z banku żeby brać . Podobno już dawno pula kasy się wyczerpała a jednak dalej jest 🤔

Edytowane przez ZetorMisio
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał(a):

A co do cen nawozów z importu - zapewne wobec malejących cen gazu, eksporterzy jeszcze obniżą ceny, kompensując w znacznej mierze cła, przynajmniej w następnym roku.

Import może sobie obniżać ale grupa azoty ma duże długi i jak nie będą podnosili ceł to po ptakach

Bez zaciskania pasa mamy powrót do wysokiej inflacji więc te dosypywanie bez końca zawsze się tak kończy 

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano
5 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Import może sobie obniżać ale grupa azoty ma duże długi i jak nie będą podnosili ceł to po ptakach

Bez zaciskania pasa mamy powrót do wysokiej inflacji więc te dosypywanie bez końca zawsze się tak kończy 

Czyli jesteś za tym aby  rolnik ratował grupę azoty a sam upadł ?

• Like 2
Opublikowano
44 minuty temu, ZetorMisio napisał(a):

Nawet na te słynne kredyty na 1% nie bardzo są chętni. Wydzwaniają z banku żeby brać . Podobno już dawno pula kasy się wyczerpała a jednak dalej jest 🤔

Z jakiego banku tak wydzwaniają do Cb?

Opublikowano

Dzisiaj zamówione

saletra 1690 brutto

Mocznik 2190 brutto

Saletra od 1 grudnia +40 zł

Co do handlu maszynami to co zaznaczę na olx to po jakimś czasie znika. Także drobny handel nie umarł.. mam na myśli siewniki,  brony aktywne itp Może rzeczywiście ceny trochę po sezonie spadły, ale ruch u handlarzy jest non stop.  

Duży handel jak w Pestrol też widzę ,że ma się bardzo dobrze. 

Opublikowano
Teraz, TommyLee napisał(a):

Dzisiaj zamówione

saletra 1690 brutto

Mocznik 2190 brutto

Saletra od 1 grudnia +40 zł

Co do handlu maszynami to co zaznaczę na olx to po jakimś czasie znika. Także drobny handel nie umarł.. mam na myśli siewniki,  brony aktywne itp Może rzeczywiście ceny trochę po sezonie spadły, ale ruch u handlarzy jest non stop.  

Duży handel jak w Pestrol też widzę ,że ma się bardzo dobrze. 

jeśli chodzi o ogłoszenia na OLX, to ze względu na ceny mało kto to odświeża, masę ludzi przenosi się na darmowe portale albo sprzedaje z polecenia

• Like 2
Opublikowano

Tak wiem że jest drogo na olx , ale handlarze to mają pakiety. Wiem że są darmowe ogłoszenia np . Marketplace. Niezależnie gdzie szukasz ogłoszenia to wszędzie znikają i nie dlatego że wygasły, tylko że się sprzedały.  Jednak pomimo że olx jest drogi to ma największy zasięg. Tylko musi być zachowany jeden warunek. Cena- jakość. 

Opublikowano
10 minut temu, TommyLee napisał(a):

Tak wiem że jest drogo na olx , ale handlarze to mają pakiety. Wiem że są darmowe ogłoszenia np . Marketplace. Niezależnie gdzie szukasz ogłoszenia to wszędzie znikają i nie dlatego że wygasły, tylko że się sprzedały.  Jednak pomimo że olx jest drogi to ma największy zasięg. Tylko musi być zachowany jeden warunek. Cena- jakość. 

Daj spokój, jakie pakiety… Z nimi wychodzi raptem kilka zł taniej. To jak kroi teraz otomoto i olx to coś strasznego. Samochody uszkodzone sprzedaje się teraz na grupach whatapp lub na facebooku, maszyny rolnicze też dużo ogłoszeń na fb. Ja za pół roku za kilka ogłoszeń na olx wydałem sporo ponad tysiąc zł… A jak handlarze mają po 50 maszyn, czy samochodów…?

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, jan88 napisał(a):

Czyli jesteś za tym aby  rolnik ratował grupę azoty a sam upadł ?

A JESTEŚ ZA TYM ŻEBY rząd wprowadził dopłaty do nawozów jak to zrobił poprzednik ? 

17 minut temu, TommyLee napisał(a):

Wiem że są darmowe ogłoszenia np . Marketplace.

ja nie potrafie na tym się poruszać , większość ogłoszeń bez nr tel . i nikt nie odpowiada , jak ktoiś płaci za ogłoszenie to wiem żę chce sprzedać towar .

Opublikowano
10 minut temu, Rowan napisał(a):

Daj spokój, jakie pakiety… Z nimi wychodzi raptem kilka zł taniej. To jak kroi teraz otomoto i olx to coś strasznego. Samochody uszkodzone sprzedaje się teraz na grupach whatapp lub na facebooku, maszyny rolnicze też dużo ogłoszeń na fb. Ja za pół roku za kilka ogłoszeń na olx wydałem sporo ponad tysiąc zł… A jak handlarze mają po 50 maszyn, czy samochodów…?

dobrze, przynajmniej nie ma wystawiania cen z kosmosu tylko realna żeby sprzedać a nie sprzedawać

• Haha 1
Opublikowano

Teraz to mnie rozbawiłeś😄 Czyli jak załóżmy auto jest warte 30tyś, to trzeba go wystawić za 20tyś, żeby sie sprzedało, nie ważne, że się na tym straci.