Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
29 minut temu, Alpacino napisał(a):

Czyli uważasz że będą rekordowe ceny przy podpisaniu umowy z krajami Mercosur i zbliżającym się zakończeniu wojny ? 

Nie wiem co będzie, może będzie po 400zl/t a może 1000zl/to ... Jak nie dam nawozu to nie urośnie. Więc jak siać bez nawozu to lepiej zasiać jakieś kwiatki i brać dopłaty do jakiś miododajnych ...

Opublikowano

W radiu słyszę o Barbórce dla górników 9500 tysiąca brutto JSW zarząd zdecydował że dostaną 30% nagrody - nieźle jak na bankruta😂. Gospodarstwo które jest bankrutem to komornik licytuje a nie wypłaca sobie nagrody. W takim kraju prowadzić prywatny biznes to hardcore 

• Like 8
Opublikowano

W tym roku tylko jedna działka nowa przyniosła dobry zwrot. 1.5 ha piachu za darmo i moje dopłaty. 

Lubin pod talerzowke zasiany, oprysk 150 zł plon 700 kg, dosiane 10 kg gorczyca pod brony, czyli poplon, a i resztka gnojowicy z aplikatorem była widziana na działce więc kolejne kilka groszy i 8 bel słomy po 80 zł sprzedane 😂

Chyba na niczym więcej w tym roku nie zarobiłem bo i pszenica więcej jak 6 nie wydała 

Opublikowano

Nikt z tym nie dyskutuje. Tylko trzeba mieć parę ładnych ha żeby z takiego łubinu móc żyć. Inaczej coś tam czasem z tego przerwania zostanie więcej. Szczególnie jak ktoś ma jakieś łąki i bez nakładu jakiś zwierz urośnie...

Opublikowano

Przyszły czasy żeby coś tam robić, ale się nie urobic. I trzeba sobie uświadomić że 30 hektarów na zwykłych dopłatach i uprawie ziarna bez hodowli lub jeszcze grunty dzierżawione to jest to ogródek do rozrywki po etacie i dorobienie do budżetu 

• Like 1
Opublikowano

To ograniczą zakup pasz, czytaj zboża 

3 godziny temu, GRZES1545 napisał(a):

Dokładnie...Ale są za to rekordy w imporcie produktów rolnych do Polski, jak tak ma wyglądać polityka rolna w czasie gdy nasze gospodarstwa robiły samozbior a teraz jeszcze skarbowy za to ich ściga to nie tylko nawozu nie będzie komu kupować. 

Ściga ich legalnie

Weź przykład dwóch rolników 

Jeden ryczałt, drugi vat

Jeden kupił środki i odliczył, drugi kupił środki i nie odliczył 

Obaj dostali w kość, zorganizowali samozbiór

Opublikowano
Godzinę temu, HF86 napisał(a):

Oni zawsze beczą. Także ich w ogóle nie biorę pod uwagę 😂

To weź pod uwagę bo tam idzie bardzo dużo zboża i dodatków. Śruty rzepakowe sojowe itp itd. jak zlikwidują do końca świnie w Polsce to trzeba będzie pszenicą palić w piecu. Identycznie śmiali się z małych hodowli świń i bydła w okolicy a teraz wożą do gorzelni ziemniaki po 6 groszy 🙂 w tym interesie jedno ciągnie drugie.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano

W Polce trzeba szybko wprowadzić - podatek katastralny .

Lewica proponuje podatek katastralny. Oby dotrzymali słowa i wprowadzili mają - Marszałka mają wielkie możliwość nacisku na wprowadzenie . Państwo Polskie potrzebuje  kasy .

Opublikowano
14 minut temu, galan99 napisał(a):

Lewica proponuje podatek katastralny. Oby dotrzymali słowa i wprowadzili mają - Marszałka mają wielkie możliwość nacisku na wprowadzenie . Państwo Polskie potrzebuje  kasy .

Wszyscy w domu ?

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, galan99 napisał(a):

no i bardzo dobrze, mieszkanie jest od mieszkania a nie spekulowania. zresztą 3 i więcej mieszkań ma mniej niż 1% więc bogatych nie szkoda 

• Like 3
  • Confused 2
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał(a):

Oni zawsze beczą. Także ich w ogóle nie biorę pod uwagę 😂

Bardzo duży kryzys był w 2021 , następnie 2025 styczeń. Rzeczywiście "zawsze" 

Opublikowano
31 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

To weź pod uwagę bo tam idzie bardzo dużo zboża i dodatków. Śruty rzepakowe sojowe itp itd. jak zlikwidują do końca świnie w Polsce to trzeba będzie pszenicą palić w piecu. Identycznie śmiali się z małych hodowli świń i bydła w okolicy a teraz wożą do gorzelni ziemniaki po 6 groszy 🙂 w tym interesie jedno ciągnie drugie.

Wiem że ciągnie, tylko tych co znam to nigdy się nie obejrzeli że można u sąsiadów się zakupić, czy w lokalnej paszarni. Upcaunskie ziarno też swinie dobrze zjadły i wyjeżdżały po ponad 10 i nikt nie beczał że za dużo zarobił 

• Like 2
Opublikowano

Swego czasu kupowałem zboże na paszę i jak piszesz żaden z sąsiadów nie był zainteresowany sprzedażą zboża sąsiadowi.

Kiedyś dałem ogłoszenie że kupię jęczmień był tylko jeden telefon że może przywieźć mi z Słowacji i przywiózł, po pewnym czasie telefon że ktoś ma do sprzedania ale jak powiedziałem że kupiłem ze Słowacji to z tekstem że pewnie taniej było.

Opublikowano
29 minut temu, HF86 napisał(a):

Wiem że ciągnie, tylko tych co znam to nigdy się nie obejrzeli że można u sąsiadów się zakupić, czy w lokalnej paszarni. Upcaunskie ziarno też swinie dobrze zjadły i wyjeżdżały po ponad 10 i nikt nie beczał że za dużo zarobił 

fakt jest taki że żaden biznes na tych świniach, wiem o czym mówię. Ja akurat jechałem na własnym zbożu lub zakupionym od okolicznego rolnika. Ale absolutnie się nie zgodzę z ostatnim zdaniem w twoim wpisie, na upaińskim zbożu jechały wielkie tuczarnie, nie po 10 zł tylko 9 zł i przez bardzo krótki okres czasu. Tucznik większość czasu oscyluje w granicach 6,50 a od stycznia  w granicach 4,50. W lutym tego roku byl po 3,80. OD kilku lat z tucznika nie wiele zostaje. Argument że był po 9 zł, kukurydza była po 1050, rzepak po 3600, pszenica po 1450. To znaczy że teraz mam powiedzieć każdemu kto żyje z uprawy roślinnej że ma nie płakać bo był taki rok?  W żadnym aspekcie nie bronię tych którzy mają hodowle, ale jeżeli oni usiądą to ci którzy żyją ze zboża upadną, dlatego że nie będzie co z tym zrobić. Aktualnie import idzie na stoły a dużą część krajowego na paszarnie. Jak hodowla upadnie to towar z zagranicy dalej będziemy kupować, a nasz będzie szedł do pieca. Jeżeli ktoś nie wie o czym mówię lub się z tym nie zgadza niech zobaczy jak aktualnie wygląda ziemniak i burak, bo to idealny przykład tego typu działań.

• Like 4
  • Thanks 2
Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

Ja nic jeszcze nie kupiłem. Rsm 32 znajomy brał to 1550 

Dokładnie te rekordów zbiory i zyski będą ale na yutube. Ale kryzys potrzebny, ludzie pluja na rolników jak nigdy że taki dobrobyt mają.

Te kukurydzę co śnieg przyjely j czekają to ch*j nie plon już został, połowa połamana resztę zwierzyna goli pięknie.

Myślisz że kryzys kogo dotknie? Nas.  Wszyscy z tego powodu będą szczęśliwi . A konsument i tak zawsze Obrywa a obwini rolnika. tak jak Tomek pisał. Po tym covidovym szaleństwie gdzie w sumie wszystko sprzedawaliśmy drogo u nas 1 sezon i powrót do normalności. A w sklepach ceny zostały. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał(a):

Inflacja spada wszystko co do produkcji potaniało czemu narzekać ?. 

Premier nie kłamie . Były nawozy po 5 tyś - źle - jak potaniały i nadal źle .

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Donald Tusk @donaldtusk Wiem, że to już nudne, ale w listopadzie inflacja znowu niższa od prognoz: 2, 4 procenta! 2,4 Świąteczne zakupy nie będą już cenowym norrorem jak było za rządów PiS. #RobimyNieGadamy Fot. Fot.KPRM KPRM Koalicja Obywatelska”

5 q saletry po 5 tys /t , to 2,5 tys , 5 q saletry po 1700 zl, to 850 zl , zysk z róznicy 1750 zl . Pszenica 7 ton po 1500 zl to 10500 zł , pszenica 7 ton po 700 zł to 4900 zl  strata 5600 zł . wiec i tak przy drogiej saletrze zostawalo prawie 4 tys zl nadwyżki . Czego nie rozumiesz ?

• Like 1
Opublikowano

Za dużo ciekawych rzeczy się dzieje u Jarka i nie panują już nad tym cyrkiem medialnym. Cała rzecz w tym że masz władze to sterujesz opinią publiczną za pomocą mediów. Jak przychodzi do głosowania to i tak chłopaki są w stanie się porozumieć i razem zagłosować ponad podziałami...