Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

a czy nie jest tak żę jak się bierze kredyt to bank żąda zabezpieczenie o wartosci nie mniejszej niz kredyt ? takim prostym zabezpieczeniem kredytu mieszkaniowego jest wkład własny min 20 % , kredyt rolny też musi być zabezpieczony 

12 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ludzie zamiast samemu sprzedać powiedzmy połowe gospodarstwa dopuścili do licytacji

jak jest zastawiona ziemia to sprzedac nie możę . 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
8 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Dzisiaj wieczorem spróbuję usiąść nad tym wnioskiem to coś więcej powiem ewentualnie wrzucę zdjęcia co i jak. 

Jeżeli chodzi o zabezpieczenie tamtego kredytu to było. Kolega wziol na mieszkanie bo kupował w Krakowie to zabezpieczył swoje pobory w firmie i ciągnik MF 40 tys wartość i pole ok 6 h 

W banku spółdzielczym w Hrubieszowie nie mają żadnej puli na to czekają dopiero. A poprzedni kredyt w Miączynie rozszedł się w 30  min tak twierdzi sołtys który nie zdążył się załapać bo zabrakło kasy dla niego. 

Jak  dla  sołtysa  zabrakło  ,to rzeczywiście  niewielką  kwotą  dysponował  bank  .   Dlatego  nie  dzwonili do  zwykłych  rolników .  Ja  to  myśle  że  radni  to  na pewno  dostali  ten  kredyt .Miłego  wieczoru .

Opublikowano
12 minut temu, jarecki napisał(a):

a czy nie jest tak żę jak się bierze kredyt to bank żąda zabezpieczenie o wartosci nie mniejszej niz kredyt ? takim prostym zabezpieczeniem kredytu mieszkaniowego jest wkład własny min 20 % , kredyt rolny też musi być zabezpieczony 

jak jest zastawiona ziemia to sprzedac nie możę . 

Może w tym sensie, że ten co chce kupić zawiera umowe z właścicielem u notarjusza, że pieniądze trafiają na spłate zadłużenia i po zdjeci zastawu nieruchomość zmienia właściciela. Coś w tym stylu,  nie wchodząc w szczegóły. Sąsiad mój tak kiedyś zrobił.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacor73 napisał(a):

Kolejny i ostatni raz Ci napiszę, nie odwracaj kota ogonem: napisałeś jasno i wyraźnie, że informacje masz od znajomej co pracuje w banku, a później w odpowiedzi wymieniasz trzy konkurencyjne banki. Kto tu jest niepoważny?

Saletrosan 26 1680 brutto

image.png

Człowieku wsadzasz nosa w temat który nie był skierowany do Ciebie, a to że podałem 3 banki które mają te same zasady przyznawania, bo o to pytał chłopak,   to nie znaczy ze osoba która mi pomogła pracuje w tych trzech bankach. Czytaj ze zrozumieniem albo nie ośmieszaj się. Mam wiedzę że te 3 banki nie biorą żadnej kary za wcześniejsza spłatę i tym się podzieliłem tyle w tym  temacie.

Godzinę temu, racic napisał(a):

Saletrzak 1220Saletrzak  1220 netto  z dostawą 

Jaki region?

Edytowane przez GRZES1545
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Tak czy siak, tylko idiota tak się zadłuża i potem nie może spłacić

wystarczy wypadek utrata zdrowia coś na co nie masz wpływu i Ty nazywasz takich ludzi idiotami to szereg zdarzeń zazwyczaj na które nie masz wpływu 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ws71 napisał(a):

Guzik prawda czym większy rolnik tym większe kłopoty banku, przykład po sąsiedzku 120 ha wszystko łyknął komornik, po sprzedaniu wszystkiego właścicielowi zostało jeszcze 4 mln do spłaty 

Mały czy duży jeden wój , jak ktoś myśli ciort wie czym , alba przytrafi się jakaś tragedia w gospodarstwie to można popłynąć nie wiadomo kiedy 

3 godziny temu, Mikua napisał(a):

Bo kredyty są dla mądrych, taka okazja może sie nie zdarzyć aby 1 % spłacić sobie 7 %

Najpierw trzeba miać te wysokie kredyty % , żeby brać te niskie aby spłacać wysokie , 

Jestem przekonany ż trafi się sporo osób że ten kredyt mimo na mały % to ich jeszcze bardziej dobije zamiast pomóc , bo ludzka mentalność jest taka że jak się trafi komuś łatwo dostępny pieniądz to biorą ot tak , bo trza brać , potem większość z tego się przepierdziela , a kredyt zostaje bez pokrycia , i za 3-4 lata może być płacz i zgrzytanie zębami , 

• Like 1
Opublikowano

Dlatego najlepiej nie brać żadnego kredytu i rozwijać się z własnych pieniędzy tak jest najlepiej i spokojnie można się rozwijać i żyć za swoje

9 minut temu, Alpacino napisał(a):

wystarczy wypadek utrata zdrowia coś na co nie masz wpływu i Ty nazywasz takich ludzi idiotami to szereg zdarzeń zazwyczaj na które nie masz wpływu 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, jan88 napisał(a):

Dlatego najlepiej nie brać żadnego kredytu i rozwijać się z własnych pieniędzy tak jest najlepiej i spokojnie można się rozwijać i żyć za swoje

Mądry kredyt nie jest zły. Sąsiadowi sprzedającemu kawałek ziemi przez miedzę nie powiesz żeby poczekał 2 lata bo ty musisz nazbierać pieniądze ... A jak bawisz się w jakieś bardziej dochodowe uprawy to ten kawałek ziemi się spłaci w kilka lat ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Alpacino napisał(a):

Niestety ale i na nieprzewidziane zdarzenia też trzeba wziąć pod uwagę biorąc kredyt. Bank czekał nie będzie.

Edytowane przez Desperado
  • Like 1
Opublikowano

Kredyty mają to do siebie, że trzeba je spłacać - chyba że brało się na partie Nowoczesna i przeszło sie do  Platformy  Obywatelskiej, to wtedy to nie.

Można ubezpieczyć ale czy wszystkie to nie mam pojęcia.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Można ubezpieczyć ale czy wszystkie to nie mam pojęcia.

Ubezpieczenia to coś jak z ubezpieczeniem upraw, fajnie jak spłacasz i nic od nich nie chcesz.

Opublikowano (edytowane)

Ja nie jestem fanem kredytowania się ponad stan. Sam mam kredyt na ciągnik ale to 50 % wkładu własnego + 5 lat 0 %. Znam ludzi ze ledwo ciągną i kredyt kredytem poganiają. Co roku cały azot na wiosnę w kredyt, pola i maszyny w kredyt i potem płacz bo się nie opłaca. Tłuste lata minęły, kto za dużo nie nakredytowal czy ma inne źródła zarobku,to jakoś przetrwa

Edytowane przez Badwolf
  • Like 2
Opublikowano
27 minut temu, Badwolf napisał(a):

Ja nie jestem fanem kredytowania się ponad stan. Sam mam kredyt na ciągnik ale to 50 % wkładu własnego + 5 lat 0 %. Znam ludzi ze ledwo ciągną i kredyt kredytem poganiają. Co roku cały azot na wiosnę w kredyt, pola i maszyny w kredyt i potem płacz bo się nie opłaca. Tłuste lata minęły, kto za dużo nie nakredytowal czy ma inne źródła zarobku,to jakoś przetrwa

No i takie kredyty to rozumiem , spłacasz tylko cenę ciągnika , a ciągnik robi na siebie , sam tak robię , a takiego kredytu na normalne % to jeszcze nie miałem w swoim pół wiecznym żywocie  no może prócz jednego przypadku kiedy się zakredytowałem na ponad 100 tys( 15 lat temu) , na 5 lat , ale po 4 miesiącach go spłaciłem w całości , bo jakoś nie lubię jak kredyty na de mną wiszą 

Opublikowano
19 minut temu, mysza103 napisał(a):

No i takie kredyty to rozumiem , spłacasz tylko cenę ciągnika , a ciągnik robi na siebie , sam tak robię , a takiego kredytu na normalne % to jeszcze nie miałem w swoim pół wiecznym żywocie  no może prócz jednego przypadku kiedy się zakredytowałem na ponad 100 tys( 15 lat temu) , na 5 lat , ale po 4 miesiącach go spłaciłem w całości , bo jakoś nie lubię jak kredyty na de mną wiszą 

Do końca tak nie jest(0% , bo i tak prowizje 1 procent wartości netto też trzeba zapłacić ale i tak nie wychodzi źle taka opcja. Niektórzy dilerzy chcą 2%, 1.5%.

Opublikowano
15 godzin temu, ws71 napisał(a):

Guzik prawda czym większy rolnik tym większe kłopoty banku, przykład po sąsiedzku 120 ha wszystko łyknął komornik, po sprzedaniu wszystkiego właścicielowi zostało jeszcze 4 mln do spłaty 

bajki piszesz a komornika to w telewizji może widziałeś. Byłem na licytacjach gospodarstw. W czerwcu za 1.30ha 6 klasy zapłacili 170 tys. Dwóm rolniką zależało na tej działce bo graniczyło z ich polami. To się zaczeli licytować bez opamiętania. Jakby przyszli do właściciela to by za 80 tys im to sprzedał. 

Kto Ci da tyle kredytu żeby wartość całego gospodarstwa przerosła? 

RSM 32% najtaniej był 1270 netto

teraz 1350 netto. 

Opublikowano (edytowane)

panuje błędna opinia żę od komornika to nie kupować , jesli chcemy pomóc ,, bankrutowi '' a przedmiotem jestesmy zainteresowani to licytujmy bo jak nie to kupi handlarz czy spekulant , i zazwyczaj własnie tak jest , ze kupuje spekulant bo ludzie mają opór przed licytowaniem 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, kibix napisał(a):

bajki piszesz a komornika to w telewizji może widziałeś. Byłem na licytacjach gospodarstw. W czerwcu za 1.30ha 6 klasy zapłacili 170 tys. Dwóm rolniką zależało na tej działce bo graniczyło z ich polami. To się zaczeli licytować bez opamiętania. Jakby przyszli do właściciela to by za 80 tys im to sprzedał. 

teraz 1350 netto. 

Cena wylicytowana 50 tys za ha , kupiłbyś 50 ha w kawałku u nas nie było odważnych na taki numer, kolejne  70 za 44 tys/ha kupił gość spoza rolnictwa, to gospodarstwo powstało w 80-90 latach i zwyczajnie po wejściu do unii przeinwestowalo i to mocno a później odsetki od odsetek załatwiło 

Opublikowano
3 godziny temu, jarecki napisał(a):

panuje błędna opinia żę od komornika to nie kupować , jesli chcemy pomóc ,, bankrutowi '' a przedmiotem jestesmy zainteresowani to licytujmy bo jak nie to kupi handlarz czy spekulant , i zazwyczaj własnie tak jest , ze kupuje spekulant bo ludzie mają opór przed licytowaniem 

Takie np. maszyny z licytacji to najgorsze co można kupić po pierwsze jak nie stać było go spłacać raty to i olejów nie zmieniał i nie dbał po drugie wiadomo czy czegoś nie wykręcił jakiegoś czujnika czy jakieś inne cuda nie zrobił z tym  

Opublikowano
6 godzin temu, kibix napisał(a):

teraz 1350 netto. 

Żebyś  sie nie zdziwił . Pod zastaw działki pod budowe kurnika brali po 1,5 mil kredytu.

Opublikowano
29 minut temu, malorolny121 napisał(a):

Żebyś  sie nie zdziwił . Pod zastaw działki pod budowe kurnika brali po 1,5 mil kredytu.

I dostali wszystko na raz przed rozpoczęciem inwestycji ?? Czy może jak był zakończony jeden etap budowy to przyjeżdżał pracownik banku, sprawdzał realizację i przelewał pieniądze na kolejny etap budowy ??