Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał(a):

W agroloku 1372 brutto, a saletra 1550 brutto w agroloku jak się weźmie 10 ton

Agrolok proponował mi przy całym tirze 1516 brutto

Opublikowano
22 minuty temu, jacek37 napisał(a):

Ja mam po 1500 

Jest po 1500 brutto na chwilę obecną przy całym aucie zdrożeć nie zdrożeje bo ludzie i tak kasy nie mają albo zboże na magazynie albo kukurydza na polu 😁 po za tym nawozy potrzebne dopiero za pół roku azotowe 

Opublikowano

ceny zbliżone do zeszłorocznych ,według mnie to ceny jeszcze delikatnie powinny spaść patrząc na ceny energii i gazu które też delikatnie tanieją nie mówiąc już o cenach płodów które nie mają przełożenia na ceny środków produkcji ale mają wpływ na popyt na te środki 

Opublikowano
20 godzin temu, Agrest napisał(a):

Świżynka z 28 września.

W tym roku rezygnuję z rsm. Pod zboża i jagodniki pójdzie eNplus.

Piękna gruba i bardzo równa granula. Ale jest wada, nie daje się piętrować. O trzech warstwach można zapomnieć bo się wszystko rozjeżdża. Nawet drugi dorek potrafi fikać

Resized_20250930_122446.jpeg

20250930_132833.jpg

Dobry ten nawóz miałeś go już wcześniej?

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, caseihc napisał(a):

Dobry ten nawóz miałeś go już wcześniej?

Nie miałem.

To jest produkowane od niedawna i ponoć bardziej z myślą zdobycia rynków zachodnich ( konkurencja dla yary sulfan)

Pierwszy raz zasiałem rzepak i chodzi mi o dostarczenie siarki . Saletrosan mi się nie podoba w rozsiewie. Tu granula ideał równa śliska bez pyłu. A w tym nawozie jest wapń który w dużym stopniu równoważy zakwaszające działanie azotu i siarki.

Jak Zenek mówi - czas pokaże.

Pod jagodowe też fajna opcja ,,i tu też ten wapń jako równoważnik zakwaszenia jest dla mnie ważny.

Miałem zamówione auto saletry ale później zmieniłem zdanie.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Po zamknięciu są pionowo przy ścianie budunku, chba że ktoś zamontował za niskie, lub skos zmontował nisko bo nie miał miejsca pod dachem

A szyny są równolegle do ściany?Idź zobacz dokładnie.Panele są równolegle do ściany a szyny delikatnie po skosie i rolki coraz dalej odstają im wyżej

Opublikowano (edytowane)

Są ten co robił podkładał dystanse jak nie było równo, szpary podlepiłem klejem,dwa dni montuje jedne dzrzwi, jest aż za dokładny, poziony , piony , laser , świra ma na tym punkcie

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
Godzinę temu, wojak1986 napisał(a):

Rzepak już wszyscy sieją ma być opłacalny zobaczymy jak długo?

Dupki będzie podszebny ON , zresztą ta opłacalność od kilku lat to jest tylko dzięki bioestrom 

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Nie miałem.

To jest produkowane od niedawna i ponoć bardziej z myślą zdobycia rynków zachodnich ( konkurencja dla yary sulfan)

Pierwszy raz zasiałem rzepak i chodzi mi o dostarczenie siarki . Saletrosan mi się nie podoba w rozsiewie. Tu granula ideał równa śliska bez pyłu. A w tym nawozie jest wapń który w dużym stopniu równoważy zakwaszające działanie azotu i siarki.

Jak Zenek mówi - czas pokaże.

Pod jagodowe też fajna opcja ,,i tu też ten wapń jako równoważnik zakwaszenia jest dla mnie ważny.

Miałem zamówione auto saletry ale później zmieniłem zdanie.

U mnie jak przywieźli na takiej naczepie saletrę kiedyś to kierowca pocałował klamkę w bramie i pojechał dalej. Na trasie spotkała go ulewa i dosłownie lało się z tej naczepy. Handlowiec nawet ze mną nie dyskutował tylko następny samochód do słał. Na tej kartce co dają ton transportu ton jak wół pisze że ma być transport i przechowywanie bez wilgoci. 

Nawóz pod względem granulacji i pylenie jest lux. Tylko worki są wąskie a za to wysokie. Źle się to się sztapluje. 

Na ten nawóz, ze względu że to nowość była dobra promocja. Jak nie wiem jak jest teraz. 

Opublikowano

Nie powiedziałbym że są takie wysokie. Porównywalne z solą potasowa. Tylko śliska granula i pływa,,worki się rozjeżdżają.

Z Puław miał do mnie 60km. Deszcz to coś co tylko w prognozie ostatnio występuje.

Dzień wcześniej uzgodnione czym przyjedzie.

Worki bardzo szczelne, w każdym poduszka powietrzna pomimo dociśnięcia drugim workiem

20251001_143911.jpg

17593226434831253511136134479598.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Są ten co robił podkładał dystanse jak nie było równo, szpary podlepiłem klejem,dwa dni montuje jedne dzrzwi, jest aż za dokładny, poziony , piony , laser , świra ma na tym punkcie

Ale sama szyna jest tak skonstruowana lekko z klina,jak podnosisz dzrzwi to delikatnie się odsuwają od uszczelki.Wiem bo mam 6 sztuk takich drzwi

Edytowane przez thomek
Opublikowano
Agrest napisał:

Nie miałem. To jest produkowane od niedawna i ponoć bardziej z myślą zdobycia rynków zachodnich ( konkurencja dla yary sulfan) Pierwszy raz zasiałem rzepak i chodzi mi o dostarczenie siarki . Saletrosan mi się nie podoba w rozsiewie. Tu granula ideał równa śliska bez pyłu. A w tym nawozie jest wapń który w dużym stopniu równoważy zakwaszające działanie azotu i siarki. Jak Zenek mówi - czas pokaże. Pod jagodowe też fajna opcja ,,i tu też ten wapń jako równoważnik zakwaszenia jest dla mnie ważny. Miałem zamówione auto saletry ale później zmieniłem zdanie.

ta siarka z anhydrytu zdąży się uwolnić na tyle żeby rzepak skorzystał? w saletrosanie jest jednak siarczan amonu.

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Nie powiedziałbym że są takie wysokie. Porównywalne z solą potasowa. Tylko śliska granula i pływa,,worki się rozjeżdżają.

Z Puław miał do mnie 60km. Deszcz to coś co tylko w prognozie ostatnio występuje.

Dzień wcześniej uzgodnione czym przyjedzie.

Worki bardzo szczelne, w każdym poduszka powietrzna pomimo dociśnięcia drugim workiem

20251001_143911.jpg

17593226434831253511136134479598.jpg

Podobno miałeś zapasy na 10 lat 😂

Jak cenowo sól potasowa? Bo może by się zatowarował 

Opublikowano

Jeden palnie głupotę którą sobie wydumał w przypływie  sam nie wiem czego, drugi ją ciągnie i pisze dalszy scenariusz. 

Pozostaje przytakiwać. W rzeczy samej, macie rację.

Sól propozycja 1730brutto.

Kupię teraz dla synowej, dla zięcia już jedzie. Po weekendzie pomyślę o wnukach.

Opublikowano
35 minut temu, Agrest napisał(a):

Jeden palnie głupotę którą sobie wydumał w przypływie  sam nie wiem czego, drugi ją ciągnie i pisze dalszy scenariusz. 

Sławomir, wyluzuj, piszesz jakbyś od wczoraj był użytkownikiem tego forum 🤭

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Pozostaje przytakiwać. W rzeczy samej, macie rację.

Sól propozycja 1730brutto.

Kupię teraz dla synowej, dla zięcia już jedzie. Po weekendzie pomyślę o wnukach.

Przy jakiej ilości ta cena i gdzie pytałeś. Ja na razie mam wykopki i inne prace około gospodarcze i nie interesowałem się teraz cenami.  Został bb soli z wiosny to 70zł/t droższy mam. Ja to myślę że przy obecnych cenach zbóż i płodów rolnych to nawóz powinien stanieć ale to pewnie pobożne życzenia