Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Do przesady tyle przepłacać,ale tez kiedyś myślałem ze 30 to drogo a teraz ile drożej i kupują, niby to nie tanieje tylko drożeje,ale ogólnie dzierrzawca zawsze ma gorzej niby pierwszy kupuje ale właściciel powie cenę zaporową bo inni tyle dadzą jak się ogłosze i dzierżawca nie kupi a drugiemu i taniej sprzeda  jak przetestuje ile dadzą 

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Agrest napisał(a):

Ty możesz wydać wszystko, ja muszę mieć w głowie dobrze poukładane by nie szukać Bociana

zamiast szkuać bociana możę żonę samą na urlop wyslij 🤣 .                                                                                         Rożnie się układa , niektorzy czekają na dopłaty i wtedy kupują nawozy ,

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
20 minut temu, poosa21 napisał(a):

Znam takich co kupowali ziemię po 80tys jak w okolicy była po 30tys. W żniwa nie wiadomo co było na polu rzepak czy pszenica, ziemniaki tak zarośnięte że nie dało rady wykopać, w zbożach herbapol, ale ważne że on kupił a nie sąsiad.

Ja mam dookoła komina prawie 5ha do kupienia za 20tys/ha ale czy to pora inwestować na piachy 5-6klasa z przewagą tej drugiej?

Opublikowano

Z dosyć pewnego źródła dowiedziałem się że pojawiający się na rynku polski fosforan amonu ( Polidap ) wcale nie jest taki polski. Polskie są tylko big bagi. Police w ogóle nie produkowały go w ostatnim czasie. Wątpię żeby komuś zaległ polidap z zeszłego roku, skoro całe nic go wyprodukowali. 

Opublikowano
13 minut temu, Strongman napisał(a):

To tylko droższe bedzie a za taką cenę to kupuj.

Póki co to chyba tylko na ok 1ha łąki się zapatruje odkupic bo łączy się z moją działka i jak polacze to będę wtedy miał 2x większy kawałek łąki i w ładnym kształcie prostokąta. A resztę ornej to chyba odpuszczę choć bije się jeszcze z myślami.

Opublikowano

Za 20 nawet jak piach to warto to jest bardzo niska cena jak na Polskę na 100% na tym wygrasz nawet jak nie zechcesz gospodarzyć czy jak to sprzedaż za jakiś czas znacznie drożej a teraz też taka moda że ludzie jeżdżą po 20 km od gospodarstwa kupują i jeżdżą i obrabiają

Opublikowano
20 minut temu, Michal014d napisał(a):

Ja mam dookoła komina prawie 5ha do kupienia za 20tys/ha ale czy to pora inwestować na piachy 5-6klasa z przewagą tej drugiej?

U mnie na wsi jest dzialka po 90 tys zl/ ha klasa 2 i 3 . Na końcu wsi ale przy asfalcie. Raczej nie pod budowę bo brak infrastruktury obok. Zadzwonil kolega , powiedział, że da tyle. A sprzedający mowi, że fajnie ale podzwoni jeszcze do innych bo może zaproponują mu wiecej :) :)

Kurtyna....

Opublikowano
25 minut temu, Michal014d napisał(a):

To już twoja decyzja, ale wydać 100tys I nie mieć praktycznie z tego zysku to szkoda czasu i pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)

Tak jest sprzedający rzadzi,nawet i gówniane pole kupują ze idzie z lepszym i tak przeważnie każdy robi bo inaczej nie sprzeda 

Opublikowano

Wajha zmienia położenie. Jeszcze trochę i kupujący będzie dyktował cenę.

Rolników ubywa i ubywać będzie a sprzedających będzie przybywać 

Opublikowano
3 minuty temu, Agrest napisał(a):

Wajha zmienia położenie. Jeszcze trochę i kupujący będzie dyktował cenę.

Rolników ubywa i ubywać będzie a sprzedających będzie przybywać 

powtarzasz to od lat a w tym czasie u mnie tylko w górę górę górę 150 3b 4a

• Like 3
Opublikowano
34 minuty temu, poosa21 napisał(a):

Znam takich co kupowali ziemię po 80tys jak w okolicy była po 30tys. W żniwa nie wiadomo co było na polu rzepak czy pszenica, ziemniaki tak zarośnięte że nie dało rady wykopać, w zbożach herbapol, ale ważne że on kupił a nie sąsiad. 

Mam znajomego, dobry facet ale w polu ma często tak jak opisałeś, pare latek temu przebił dzierżawe innemu i dał tysiaka z ha, widząc jego pola to z własności nie wiem czy mu coś zostaje to jeszcze do dzierżaw teraz dokłada. I po co mu to ehhh...

Nie dawno też dostałem oferte 80tyś za hektar 3 klasa i mnie z butów wywaliło. Rędzina  taka okrutna że aż się płakać chce a dodatkowo z tych nierodnych, i dookoła taka pałyga że strach kombajnem jeździć. Tam zużycie paliwa 150% a plony 60-70% normalnych pól(o męczeniu maszyn nie wspomne),,,, ciekawe czy trafi się jaki szaleniec który tyle za to położy. Właściciela troche rozumiem bo na ziemi się nie zna, ale jak który chłopina da za to tyle pieniądza to już prosto do choroszczy mu miejsce szykować.

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, Michal014d napisał(a):

bierzesz kartkę długopis i liczysz, jeżeli mówisz że przewaga 6, to przy suszy robisz stratę i to sporą na czysto, finalnie efekt wyjdzie taki że ta ziemia spłaci się po 30 latach, a dalej to będzie piasek 😂

Ja mówię to oczywiście ze swojej perspektywy, każdy robi jak uważa.

W mojej opinii lepiej  mieć  25 ha i z rozwagą je prowadzić by mieć z tego zysk, niż identyczny zysk mieć z 50 ha, a narobić się 2 x tyle :] 

1 minutę temu, Strongman napisał(a):

Raczej nie,ci co nie sprzedali do tej pory to dlatego nie sprzedali bo chytrzy mają pieniadze i tanio nie oddadzą.

każdy towar idzie sprzedać kwestia ceny. Kupić ziemię po 80 żeby męczyć 190 konnym ciągnikiem 4 skiby, później w agregacie wszystkie zęby połamać[ swoje też] przy uprawie, by na końcu jak kolega wspomniał zebrać 80% standardowego plonu, to trzeba być naprawdę szalonym albo j**niętym, jak kto woli

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

powtarzasz to od lat a w tym czasie u mnie tylko w górę górę górę 150 3b 4a

Nie od lat a od kilku miesięcy.

Widzę co się dzieje u mnie. Tu gdzie mieszkam sama ziemia idzie, a 8km dalej sam swojego sprzedać nie mogę

Opublikowano (edytowane)

A le nie za frajer idzie.Zeby kupić za frajer to juz nie te czasy a 20tyś to cena jak za frajer.Wazne tez aby droga jaka była bo na końcu świata to tez umenczy

Opublikowano
11 minut temu, poosa21 napisał(a):

To już twoja decyzja, ale wydać 100tys I nie mieć praktycznie z tego zysku to szkoda czasu i pieniędzy.

W tym właśnie rzecz że dopłaty z takich pól to jedyny zysk. Jeszcze jak ma się zwierzęta to też zawsze coś zbierzesz i skarmisz i jakoś to potem wychodzi. Ale chcac być typowym "zbozowcem" to długo się nie pociągnie na takich glebach.

Opublikowano

Od nowego roku nowe prawo. Koniec z działkami budowlanymi gdzie popadnie. To też ostudzi rynek

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał(a):

Nie od lat a od kilku miesięcy.

Widzę co się dzieje u mnie. Tu gdzie mieszkam sama ziemia idzie, a 8km dalej sam swojego sprzedać nie mogę

Sławek, ale ta teoria ma się nijak do tej Twojej ostatniej transakcji🤔

• Like 2