Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Strongman napisał(a):

Podzwoniłem po znajomych składach, ludzie jeszcze nie pokupowali, czekają ze tańszy będzie bo ze dwa lata pod rząd na wiosnę był tanszy,mi się wydaje ze tańszy nie bedzie ale trzeba będzie kupić 

Tylko w tamtym roku i jeszcze poprzednim w okresie grudzien /styczen to firmy same dzwonily i prosily zeby wziac nawoz chociaz na przechowanie czy sklad , teraz gdzie nie zadzwonisz to juz nie mają albo bedzie za tydzien ale po wyzszej cenie

Opublikowano
5 godzin temu, wilkołak napisał(a):

I jak ryczałtowiec przelej kase vatowcowi ?

I co nawóz vatowiec kupi za gotówke i odliczy vat, pomyślności

Jedną fakturę płatna gotówką możesz zapłacić do 15tys. I jak masz 50tys za nawóz to rozbijasz na 4 faktury.

Opublikowano
49 minut temu, yacenty napisał(a):

Ale wielu rolników zmienia dostawców to skąd taki dostawca wie że rolnik kupił albo nie kupił?

Dużo kupowałem w jednej firmie, ale ze mi firma nie zapłaciła faktury zgodnie z umową to nawóz kupiłem w innej firmie i co twierdzisz że oni dalej myślą że ludzie nie pokupili nawozu jeszcze?

Ja kupuję gdzie taniej ale jeszcze mi się nie zdarzyło żeby gdzie indziej było taniej zawsze obdzwaniam wszystkich i ludzie tak samo robią i wychodzi na to że on ma najtaniej i u niego kupuje i ludzie tak samo więc on wie tylko czy mówi prawdę ale myślę że tak bo rozglądając się po okolicy to u ludzi mauzery pod chmurką są puste czyli nie kupili RSM też nie widać żeby bardzo samochody jeździli z nawozem a ludzie strasznie tera inwestują więc ważniejsze jest kupno jakiejś maszyny czy ciągnika czy spłata raty Czy zakup ziemi niż przeznaczenie tych pieniędzy na nawóz bo nawóz to można jeszcze kupić za jakiś czas nawet i drożej Kiedy będzie potrzebny

Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Ludzie wy nic nie rozumiecie jak to działa, zapłacisz gotówką i odliczysz vat , a US spyta skąd miałeś ta gotówke

A który za przeproszeniem debil tak robi ?? To kasa na wakacje, remonty w domu itp a nie na inwestycje które widzi US ...

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
30 minut temu, wilkołak napisał(a):

Ludzie wy nic nie rozumiecie jak to działa, zapłacisz gotówką i odliczysz vat , a US spyta skąd miałeś ta gotówke

z konta, widzą moje wszystkie faktury sprzedazowe, gdybym więcej kupił niz sprzedał to byłby problem, ale siła rzeczy zawsze mniej kupuje niż sprzedaje, bo za coś trzeba zyc

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, krzychu121 napisał(a):

Czołowa pottinger najlepszy model. Ale chyba będzie Krone 

A propo kosiarek rozglądam się za jakąś dyskową mam pytanie o opinię na temat dwóch firm fella i jf stoll, bo sporo tego nawet w niezłych cenach. Warto się tym interesować jak z częściami? 

Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał(a):

z konta, widzą moje wszystkie faktury sprzedazowe, gdybym więcej kupił niz sprzedał to byłby problem, ale siła rzeczy zawsze mniej kupuje niż sprzedaje, bo za coś trzeba zyc

Ja kupuje ogólnie za więcej jak sprzedaje ,według faktur dopłaty , dofinansowania, odszkodowania upraw, akcyza, materiał siewny , to jest sporo kasy

Opublikowano
Godzinę temu, Skoczek1994 napisał(a):

A propo kosiarek rozglądam się za jakąś dyskową mam pytanie o opinię na temat dwóch firm fella i jf stoll, bo sporo tego nawet w niezłych cenach. Warto się tym interesować jak z częściami? 

Napisz w luźnych rozmowach producentów mleka. Tam napewno ktoś napisze na temat tych.m firm 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, poosa21 napisał(a):

Jedną fakturę płatna gotówką możesz zapłacić do 15tys. I jak masz 50tys za nawóz to rozbijasz na 4 faktury.

Przecież rolnicy nie podlegają limitowi do 15 tys w gotówce. Czy coś się zmieniło?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Kedar88 napisał(a):

Przecież rolnicy nie podlegają limitowi do 15 tys w gotówce. Czy coś się zmieniło?

he? jak faktura powyżej 15 tyś to płatność jest przelew + split payment

15 godzin temu, yacenty napisał(a):

Po co wypłacać gotówke z konta? Żyjemy w PRLu?

15 godzin temu, Tomasz0611 napisał(a):

A który za przeproszeniem debil tak robi ?? To kasa na wakacje, remonty w domu itp a nie na inwestycje które widzi US ...

Opie żeby US się przyglądał to zakupy/faktury musza być na większe sumy niż 10000 zł. 

Edytowane przez ZenekBezSpodenek
Opublikowano

Po to żeby mieć pieniądz w kieszeni, jak wojna wybuchła to z paniki ludzi nawet wybrać nie było można. Daleko mi od bycia szurem, ale gotówke zawsze warto mieć bo nigdy nic niewiadomo. Do sklepu jak wpadam po coś na szybko to mam czasami odliczone pieniądze jak biorę równo skrzynkę piwa i nawet w kolejce nie muszę stać żeby kartą zapłacić tylko pokazuje co biorę kładę pieniądze i jest luksowo, ale ty z tkIm podejściem to wątpię że zrozumiesz takie życiowe sytuacje 😝

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Moja księgowa kiedyś wytłumaczyła mi to tak: Rolnik jest traktowany jako osoba fizyczna a nie przedsiębiorca, natomiast ustawa reguluje kwestie pomiędzy przedsiębiorcami. 

Opublikowano

Księgowym nie można tak do końca ufać, bo też popełniają dużo błędów. Pewnie przez to, że przepisy się zmieniają i nie wszyscy są na bieżąco. Konsekwencje na ogół ponosi podatnik, nie księgowy. 

Opublikowano
2 godziny temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Nikomu jeszcze nie płaciłem z wykorzystaniem splita, za truskawkę czy bób też mam faktury powyżej 15 i nikt mi splitem nie płaci.

Opublikowano
13 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Nikomu jeszcze nie płaciłem z wykorzystaniem splita, za truskawkę czy bób też mam faktury powyżej 15 i nikt mi splitem nie płaci.

split payment obowiązuje powyżej 15 tyś i tylko w określonych towarach w tym nawozy i paliwa.

Opublikowano

Podzielna płatność to   dotczy towarów w załączniku 15 ustawy WAT 

limit płacenia gotówką to  dotyczy przedsiębiorców i wynosi również 15 000 zł. 

przedsiębiorcą jest zarówno rolnik ryczałtowy jak i na zasadach ogólnych WAT  tzw. wydoj...........

• Haha 1