Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Agrest napisał(a):

Bdb cena na superfosfat.

Ja paletę jesienią ponad 1600 płaciłem

Jesienią 1530 był. A tym to aby mróz chwycił to będę sypał po wierzchu 

Opublikowano
ZenekBezSpodenek napisał:

26 minut temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Jak ktoś chce robić po godzinach niech robi, nikomu nic do tego. Ja po 8 godzinach siedzenia przed minutorem w pracy można powiedzieć że relaksuje się w gospodarstwie. Czasami są nerwy bo nie wiadomo w co ręce włożyć, ale ogólnie idzie przeżyć. Robię sam, jedynie na zniwa szwagier pomaga wozić jak ja kosze. 40 ha to jest moim zdaniem max, więcej nie dałbym rady ogarnąć, bo dobrze jest też od czasu do czasu po pracy zająć się czymś innym niż ssiedzenie w ciągniku (dzieci, żona, coś do ogarnięcia przy domu). Dzięki pracy na 2 etaty udalo sie postawic chałupę bez kredytów. Wolę kilka lat ciężej popracować niż zakładać sobie kaganiec na kilkadziesiąt lat. Uważam że głupotą byłoby nie skorzystać z posiadania ziemi, sprzętu i wiedzy w zakresie rolnictwa i skupienie się tylko na etacie, mimo że nie robię za najniższą krajową.

Ale jak to? Przecież się nie opłaca, dokładać trzeba.. na strajki jeździć, drzeć morde i krzyczeć jak źle i niedobrze.. To mówisz, że da się z tego zarabiać? Myślałem, że to tylko hobby z dziada, pradziada..

Czasami sie oplaca, czasami mniej. Na przyklad 2 ostatnie lata na kukurydzy wyszło na 0. Suszyło u nas potężnie. Za to w 2023 sucha po 1500 sprzedawałem to zarobek piękny, plon też wtedy był w miarę. Z etatu nie dokładam, jak nie zarabiam w gospodarstwie to wstrzymuje inwestycje.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Roki212 napisał(a):

Tu chodzi aby zakończyć patologię by nie brali ci co totalnie nic nie robią, a całe pole obrabia ktoś inny i ten obrabiający nic z tego nie ma bo właściciel wszystko zgarnia biorąc dopłaty do hektara, ziarna, nawozów czy paliwa, a nie znów dzielić rolników bo ktoś faktycznie ma sobie kilka ha coś z tym weekendami czy po godzinach robi i nie wykaże minimalnego limitu to co ma nic nie dostać...

W czym problem mam znajomego ( ma biuro projektowe i nadzór budowlany)  ma +-50ha obrabia to kilku rolników  , zawsze ma załatwione Fv na paliwo , do nawozów co była dopłatą ,zresztą ma takie znajomości że każdy mu FV wystawi na co tylko potrzeba 

Opublikowano

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/ile-rolnicy-stosuja-azotu-okazuje-sie-ze-coraz-mniej-i-niewlasciwie-go-bilansuja,156341.html

Teraz się wszyscy zastanawiają  - skąd ta zapaść, dlaczego mniej nawozów, zakłady azotowe upadają

szukanie problemu od d... strony

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, asus921 napisał(a):

@GRZES1545

Coś czuję, że właśnie w ten sposób będą kombinować, a jeszcze właśnie do tego dochodowy, a przy takich przychodach bardzo łatwo wpaść w 32%, co jest absurdem, bo w większości przypadków na byku czy świni nawet się tych 32 nie zarabia, wiec lepiej niech zostanie jak jest, czyli podatek rolny i nikt do kieszeni ci nie zagląda. Przy takich obrotach jakie są w rolnictwie w skali kraju razy chociaż pomniejszony podatek to dla nich łakomy kąsek do wprowadzenia pod przykrywką aktywnego rolnika i walki z kombinatorami. Rozpisujemy się o cenach, a oni jedna zmiana ustawy mogą rozwalic cale rolnictwo jak będą chcieli.

Gdyby podatek dochodowy w rolnictwie był korzystny dla budżetu to już dawno zostałby wprowadzony.

Opublikowano
40 minut temu, Peron napisał(a):

Poszło info, że dzisiaj popołudniu GA wstrzymała przyjmowanie zamówień. 

To się zamykają czy tyle mają zamówień?

Opublikowano
1 godzinę temu, rafal3939 napisał(a):

Tanio nie jest, 3340

To nie tanio, ale wszędzie krzyczą o podwyżkach jakby chcieli paniki zasiać jak w ostatnich latach . Z fb gaki cennik dostałem 

Screenshot_20250117_160518_Drive.jpg

45 minut temu, Peron napisał(a):

Już był mocznik po 6000 i info od handlowca że nie dostępny biorą nie produkują, i cena dnia albo będzie dostępny i licytacja 😄 czasy covid 😎

32 minuty temu, jahooo napisał(a):

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/nawozy/ile-rolnicy-stosuja-azotu-okazuje-sie-ze-coraz-mniej-i-niewlasciwie-go-bilansuja,156341.html

Teraz się wszyscy zastanawiają  - skąd ta zapaść, dlaczego mniej nawozów, zakłady azotowe upadają

szukanie problemu od d... strony

Niech więcej kar za CO² I innych danin Brukseli płacą 👍

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

Tylko niech nie pier**li że rolnik musi ryć na dwa etaty bo ma 3 miesiące wolnego w roku. Ale że przez pozostałe robi na 1,5 etatu to już się nie liczy.

Przejmie jeden z drugim rozwiniętą gospodarkę po ojcu, ojciec w polu obrobi i później kozaczy że ma raptem miesiąc pracy w gospodarstwie bo ojciec ogarnie wszystko w podwórku, psy nakarmi a młody na  miesiąc urlopu wyjedzie.

Rozwiń gospodarkę jeden z drugim od dzieciaka, przechodź poszczególne etapy rozwoju mechanizacji to zobaczysz na co będziesz miał siły w wieku 45 lat i więcej. 

Czytając niektóre wypowiedzi to nie wiadomo czy to rolnicy czy wtyki sądujące nastroje w rolnictwie.

Mówi się o skracaniu tygodnia pracy a chłop musi zarabiać mniej na hektarach by mógł za***rdalać na etacie.

W dzisiejszych czasach tego nie zrobisz z pracy w gospodarstwie, 

2 godziny temu, korasss napisał(a):

W czym problem mam znajomego ( ma biuro projektowe i nadzór budowlany)  ma +-50ha obrabia to kilku rolników  , zawsze ma załatwione Fv na paliwo , do nawozów co była dopłatą ,zresztą ma takie znajomości że każdy mu FV wystawi na co tylko potrzeba 

Mieszkasz w rejonie małych gospodarstw ,co nie biora faktur , u nas wszyscy biora to nie wystawi ci nikt faktury bez pokrycia

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
Godzinę temu, Peron napisał(a):

Maja na UA "dostarczyć" nawozy... Na poprzedniej stronie załączyłem link...

Ktos widzial.w naszym kraju ten mocznik import? Na bigbag byly napisy firmy MIMESIS, towar super byl. Równa, gruba granula... I cena tez spoko :)

Opublikowano
3 godziny temu, boogie7 napisał(a):

Agrest, ale co ku.wa chcesz robić na np. 50 ha typowej produkcji polowej (zboże, rzepak, kuku, ew. burak cukrowy), przez cały rok ??  Z nudów pierdolca człowiek by dostał ! 😆 Owszem, "nieporobieni" też muszą być, jak koleś obrabiający 25 ha, trzymający kilka loch z przychówkiem, kilka opasów, króliki, kury, kaczki, gęsi, dla którego 24 godziny to zbyt mało jak na dobę 😎  Dobra, nie ten temat, bo wczoraj upominałem innych, a teraz sam odbiegam od tematu nawozowego 🙆‍♀️. Obdzwoniłem 5 najbliższych składów, to tylko w jednym ma być po niedzieli Kizeryt 1640 zł netto, a tak to wszędzie siarczan z Tarnobrzegu 22/36 od 1100 do 1180 netto.

Mam 50ha swojego pola, teraz 4 miesiące nic w gospodarstwie nie robie na etat też szkoda życia, to co mam z roślin to mi wystarczy żeby dobrze żyć.

• Like 4
  • Confused 1
Opublikowano
12 godzin temu, jarecki napisał(a):

150 ha ornych i praca na etacie ? w sąsiedniej wiosce ma 140 ha ornych . i zatrudnia dodatkowo  pracownika na lato , produkcja zbożowa  

60 ha ornych i praca na etacie to ja nie wiem ,jak to obrabia.Chyba,że jeszcze tato,bracia robią

• Root Admin
Opublikowano

Co w tym trudnego? Ja prowadzę firmę, pracuje jakby było kilka etatów i prowadzę 30ha gospodarstwo 60km od domu, a w domu 2 dzieciaków. Jak się chce to te 30ha to bulka z masłem.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
yacenty napisał:

Co w tym trudnego? Ja prowadzę firmę, pracuje jakby było kilka etatów i prowadzę 30ha gospodarstwo 60km od domu, a w domu 2 dzieciaków. Jak się chce to te 30ha to bulka z masłem.

Wszystko robisz sam w gospodarstwie? Absolutnie wszystko? Łącznie z podczepianiem rozsiewacza i nalaniem.wody do opryskiwacza?

• Root Admin
Opublikowano

Wszystko poza koszeniem, po wylewie taty to wręcz muszę się pilnować żeby go nie przejechać. Chłop 73lata, całe życie na roli i teraz jest trochę jak dziecko. Więc najbezpieczniej jest jak siedzi na siodełku koło mnie, choć czasem wyciągnie mi przyczepę na pole czy przytrzyma jakiś worek.

Marek kosi i zajmuje się kombajnem, ja ogarniam transport, magazyn czy wywózkę na skup.

W 2024 wziąłem 3dni urlopu, Marek kosząc żadnego dnia urlopu.

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano
4 minuty temu, paktofonikas1987 napisał(a):

Wszystko robisz sam w gospodarstwie? Absolutnie wszystko? Łącznie z podczepianiem rozsiewacza i nalaniem.wody do opryskiwacza?

A co jest trudnego w podczepieniu rozsiewacza, czy nalaniu wody do opryskiwacza? Jak ma się zachodni sprzęt i to wcale nie musi być najnowszy to masz z tyłu ciągnika regulację wysokości. Nawet bez tego to nie jest aż tak skomplikowane bo to nie raz robiłem sam to bez tego. Fakt przy ładowniu nawozów z bigbag jest trochę latania, ale idzie to ogarnąć normalnie. Szczególnie gdy tak jak ja mam do tego cyklop z hakiem. 

Opublikowano
9 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Co się dziwisz 😜 Widać że chłopaki mają nasrane w gaciach. I w sumie dobrze, dopłaty dla rolników a nie dla chłopków co o jałmużnę proszą, do gminy przelecą po akcyzę. Kij z tym, że sąsiad pole uprawia i zbiera plon. 

Żeby zabić ten proceder powinno się zlikwidować dopłaty całkowicie i byłoby po problemie. Grunty by potaniały i ci co żyją z dopłat wzięli by się w końcu do pracy.

Saletra Anwil po 1700

Albo dzierżawca by wyrównał utratę dopłat 

Chłopek jakby nie dopłacił, mógł by z pola zejść 

Opublikowano
12 godzin temu, Agrest napisał(a):

Tylko niech nie pier**li że rolnik musi ryć na dwa etaty bo ma 3 miesiące wolnego w roku. Ale że przez pozostałe robi na 1,5 etatu to już się nie liczy.

Przejmie jeden z drugim rozwiniętą gospodarkę po ojcu, ojciec w polu obrobi i później kozaczy że ma raptem miesiąc pracy w gospodarstwie bo ojciec ogarnie wszystko w podwórku, psy nakarmi a młody na  miesiąc urlopu wyjedzie.

Rozwiń gospodarkę jeden z drugim od dzieciaka, przechodź poszczególne etapy rozwoju mechanizacji to zobaczysz na co będziesz miał siły w wieku 45 lat i więcej. 

Czytając niektóre wypowiedzi to nie wiadomo czy to rolnicy czy wtyki sądujące nastroje w rolnictwie.

Mówi się o skracaniu tygodnia pracy a chłop musi zarabiać mniej na hektarach by mógł za***rdalać na etacie.

Dobrze, że są jeszcze myślący i rozsądni ludzie, niektórzy to żyją, żeby zapierd...ć na dwóch etatach, jeszcze się z tego cieszą, władza takich lubi...

• Like 2
Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 19:05, Marl napisał(a):

Zaraz sezon aplikacyjny bedzie.

Nie ma co liczyć na obniżki.

W woj. zachodnich to po 20 luty juz wyjadą w rzepak z nawozami typu azot lub azot + siarka.

Przy tej pogodzie to w rzepaku trzeba wjeżdżać początkiem lutego