Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 4.12.2025 o 10:45, MatLit napisał(a):

Nie.
Polacy nie chcą sobie puścić kooperantów z innych krajów. Nawet CAT, dla którego produkujemy części wysyłane do Francji, Włoch, Wielkiej Brytanii i Belgii, a który ma swoje fabryki również w Sosnowcu i Janowie Lubelskim, nie chce nawet słyszeć o współpracy z nami tylko dlatego, że jesteśmy ze Słowacji - mimo że mamy technologie, których nie ma żadna firma w Polsce.
Dlatego z Polski jedynie kupujemy materiały i zatrudniamy kilku Polaków.

jesteście częścią HTC Holding ?

W dniu 4.12.2025 o 08:20, JarekBazydlo napisał(a):

Tylko wez znajdz tych dwoch konkretnych pracownikow😂

jak dobrze się ożenisz to masz już jednego 

szukajcie a znajdziecie ...

..pracowników 

https://www.facebook.com/watch?v=1378107533962364

• Confused 1
Opublikowano
11 minut temu, konteno napisał(a):

jesteście częścią HTC Holding ?

Nie, HTC robi zupełnie inne rzeczy, nie jest to nawet ten sam segment premysłu.

Opublikowano
39 minut temu, arosaw100 napisał(a):

Unia zgodziła się na całą 15% nałożone  przez trampa . A USA  do unii eksportuje bez ceł

Coś za coś, na pewno znieśli cła na niemieckie samochody i to wystarczy. Rolnictwo to małym wkład do budżetu nie to co przemysł.

Opublikowano
1 godzinę temu, gospodarz1975 napisał(a):

image.png

Już po mleku, dwa tygodnie przed świętami a pełne poniżej złotówki... 

Tragedia. Najlepsze że się i handlowe chcą żeby tak wyceniać rolnikom mleko a jak nie to wypad.

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma da się zarobić ale wszystko zależy od miejsca gdzie mieszkamy , mamy rodzinę .

Ja akurat mówię na podstawie własnych doświadczeń. 

Nie bądźcie już tacy wygodniccy, mam znajomych, którzy pociągiem dojeżdżają po 80km do roboty. 

2 godziny temu, komizmo napisał(a):

To się zgadza, ale dużo też zmienia lokalizacja farmy, jak jesteś przy dużych ośrodkach miejskich to znalezienie normalnego pracownika, nie alkusa czy kryminalisty to jest jak wygrana na loterii 

Trzeba sobie też zadać pytanie za ile samemu poszło by się do takiej roboty jak się robi u siebie 😂

Lepiej tutaj nie pytaj bo zaraz Ci powiedzą, że dzisiaj praca przy krowach to nie praca tylko przyjemność 😁 

Tak jak u mnie ojciec czasami potrafi odpalić, jak po całym dniu w ciągniku zastękam sobie, mówi że traktor robił, a ty tylko siedzisz i muzyki słuchasz to czego stękasz 😆

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
W dniu 4.12.2025 o 19:37, Supersebusiek napisał(a):

Dla mnie to ty żyjesz w jakimś naprawdę idealnym świecie , stado 150-200 krów nie ma rotacji pracowników , pogadaj najpierw z tymi gospodarzami to ci powiedzą jak z nimi jest czy mu dasz 3 tys czy 12 tyś te same podejście , dziś jest jutro go nie ma , jak to powiedział mi ostatnio jeden gospodarz 260 w doju , masz liczyć tylko na siebie , ludzie dziś są rano wstaniesz i nie ma nikogo . 

Ja sie dziwię że są jeszcze tacy ludzie, w życiu bym nie poszedł zapieprzać przy krowach , robót jest i można wybierać, chyba że to jakieś sieroty idą co nic nie potrafią tylko do krów się nadają albo do kieliszka zaglądają

• Like 1
Opublikowano

Byłem u jednego gościa co ma pasze i dodatki , to mówił że był niego jaki rolnik co oddaje mleko do jakiego pośrednika . Rolnik mówił mi nazwę ale on już nie pamięta  to ma cena za listopada już 1,25. Tylko że on ma mało mleka może dlatego mało 

Opublikowano
17 godzin temu, arosaw100 napisał(a):

Unia zgodziła się na całą 15% nałożone  przez trampa . A USA  do unii eksportuje bez ceł

Wszystko co idzie do USA jest na 15% clach , oprócz samochodów i części samochodowych . A z USA do UE bez cła. Czyli Niemcy znowu sprzedały całą gospodarkę UE  oprócz swojej 

• Like 1
Opublikowano

Proponuję doczytać na temat ceł bo cały czas się zmienia stawka , po drugie cło na import samochodów z USA 10 % UE stosowała od wielu lat i nadal stosuje a odwrotnie było 2 % , Trump miał racje bo na globalizacji zaczeli tracić skoro SERY , WINA z europy itd . szły do USA bez ceł a odwrotnie były ograniczenia 

Opublikowano
5 godzin temu, arosaw100 napisał(a):

Byłem u jednego gościa co ma pasze i dodatki , to mówił że był niego jaki rolnik co oddaje mleko do jakiego pośrednika . Rolnik mówił mi nazwę ale on już nie pamięta  to ma cena za listopada już 1,25. Tylko że on ma mało mleka może dlatego mało 

U pośredników to tak jak w polmleku każdy ma inną cenę a mało mają dno bo na większych doją