Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Matmen napisał(a):

Tylko mlekpol i mlekpvita strzeliły sobie w kolano tym że mało promują swoje produkty i markę dały się wyr...c dla hipermarketów produkując im marki własne 

Chłopie co ci da reklama ? produkujemy ponad 13 mld litry mleka rocznie a co najlepsze ta liczba rośnie średnio o 4% r/r . Jedynym realnym sposobem na utrzymanie długofalowej opłacalności jest nałożenie limitów produkcji i ograniczenie importu produktów mleczarskich do europy . Kto ma w głowie trochę oleju wie , że obecny model rynku to jest bomba z opóźnionym zapłonem . Niemcy i holandia już mają potężne problemy z nadprodukcją i teraz cena mleka w ich mleczarniach jest niższa niż w mlekpolu w PL a to jest tylko kwestia czasu jak niemiec i holender przejmą zagraniczne rynki zbytu polski  . Więc wniosek taki albo odpuścimy sobie obory na 100 , 200 czy 300 sztuk albo będziemy doić po 1,8 i to nie ma zmiłuj się bo to nie gdybanie tylko 3-4 kwartał przyszłego roku

• Like 5
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Zefir napisał(a):

Więc wniosek taki albo odpuścimy sobie obory na 100 , 200 czy 300 sztuk

Czyli od razu na 3000 lepiej stawiać. Kto nie idzie do przodu to się cofa. I 1.8pln to nie koniec przyszłego roku tylko ten grudzień w mlekovicie. Przynajmniej dla zakładów peryferyjnych, a nie centrali

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

No chyba nie zrozumiałeś mnie za bardzo , sam obecnie mam dokładnie 72 szt i uważam , że to dla mnie i rodziny wystarczy a i tu cię zaskoczę bo jak skończę budować dom to planuje zredukować do 65 szt a jak sprawdzi się to co na horyzoncie to koniec I kwartału 2026 będzie u mniej max do 60 szt aby po drodze nie strzeliły głupie pomysły inwestycyjne i nie trzeba było płakać jak przyjdzie zamknąć hodowle . A na powiedzeniu kto nie idzie do przodu to się cofa wielu już się przejechało. Noo ale też zazwyczaj słyszę to od krowiarzy którzy poza dojeniem to innego fachu w ręku nie mają 

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano
7 godzin temu, Zefir napisał(a):

No chyba nie zrozumiałeś mnie za bardzo , sam obecnie mam dokładnie 72 szt i uważam , że to dla mnie i rodziny wystarczy a i tu cię zaskoczę bo jak skończę budować dom to planuje zredukować do 65 szt a jak sprawdzi się to co na horyzoncie to koniec I kwartału 2026 będzie u mniej max do 60 szt aby po drodze nie strzeliły głupie pomysły inwestycyjne i nie trzeba było płakać jak przyjdzie zamknąć hodowle . A na powiedzeniu kto nie idzie do przodu to się cofa wielu już się przejechało. Noo ale też zazwyczaj słyszę to od krowiarzy którzy poza dojeniem to innego fachu w ręku nie mają 

tacy jak ty to są nieliczni. jak się patrzy dookoła to wszyscy zachłanni byle więcej 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

tacy jak ty to są nieliczni. jak się patrzy dookoła to wszyscy zachłanni byle więcej 

Nie każdy jest zachłanny ale trzeba też brać pod uwagę to że nie u każdego w domu jest gromada ludzi do pracy i wiele osób buduje obory żeby mieć lżej niż obecnie. Znajomy rusza z budową na 80 sztuk, ma obecnie 60 ale praca u niego to mordęga i większość dnia spędza w "oborach" druga sprawa wielu ma za mało i albo się rozwinął i zwiększą albo się zwinął. Często mają sporo zapas ziemi, paszy więc niech budują ale Ci co chcą mieć 100 dojnych na 10ha własnej ziemi to powinni pomysleć co robia.

To zazwyczaj tacy "mądrzy"podbijają ceny dzierżaw czy ziemi bo muszą mieć

Edytowane przez Rrolniik
  • Like 3
Opublikowano (edytowane)

W następnym jeszcze więcej mleka będzie dobry rok na paszę objętościowe to i wydajności w górę pójdą. Widać dobre czasy na mleku się kończą 

Edytowane przez dantur96
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ciekawe co z takimi gospodarstwami co budują albo pobudowali obory za miliony plus do tego roboty.bo jak mleko np w takim mlekopolu spadnie na 1.6/7 to jest ogrom pieniędzy dla takiego gospodarstwa. Niech jeszcze susza dokuczy to już nie robi się ciekawie 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
42 minuty temu, KoneserOporu napisał(a):

Kończą się co kilka lat a później znowu jest lepiej. Teraz zlikwidują niektórzy, może nawet trochę produkcja spadnie w PL i kiedyś tam znowu będzie lepiej.

Produkcja nie spadnie bo to nie rozwiązanie przy tańszej cenie mleka ci co mają zrezygnować zrezygnują bo to jest już w planach a nowe obory dokoptuja  mleka i tak skończy się zwyżka w kraju i jakieś 4 5 procent . Znajomy handlujący bydłem właśnie obsadza powoli obory łączne zamówienie na 400 sztuk nie ważne czy jałówki czy pierwiastki 

48 minut temu, KoneserOporu napisał(a):

Kończą się co kilka lat a później znowu jest lepiej. Teraz zlikwidują niektórzy, może nawet trochę produkcja spadnie w PL i kiedyś tam znowu będzie lepiej.

Produkcja nie spadnie bo to nie rozwiązanie przy tańszej cenie mleka ci co mają zrezygnować zrezygnują bo to jest już w planach a nowe obory dokoptuja  mleka i tak skończy się zwyżka w kraju i jakieś 4 5 procent . Znajomy handlujący bydłem właśnie obsadza powoli obory łączne zamówienie na 400 sztuk nie ważne czy jałówki czy pierwiastki . A jeśli chodzi o 25 rok to na ten moment idziemy na ponad 7 procent wzrostu także 26 może byc podobny także 18 mld rocznie czeka nas pewnie w 2026 

2 godziny temu, Marcin133 napisał(a):

Jeśli nic się nie zmieni nie ma szans na cenę 1.8 bliżej 1.5 bym obstawiał. Zalewami się sami mlekiem plus nam pomogą sasiady

Tak tylko że tych sąsiadów z jednej strony trzeba chwalić bo jak by naszego nie wzięli to czarna d*pa

Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Ciekawe co z takimi gospodarstwami co budują albo pobudowali obory za miliony plus do tego roboty.bo jak mleko np w takim mlekopolu spadnie na 1.6/7 to jest ogrom pieniędzy dla takiego gospodarstwa. Niech jeszcze susza dokuczy to już nie robi się ciekawie 

Zbudowałeś taka oborze?

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, dantur96 napisał(a):

Jak to co? Po pierwsze po wypłacie w pierwszej kolejności do banku i spłata kredytu, a reszta na co i komu starczy 🤣 a na wiosnę szykujcie się, że usługodawca za nim wjedzie w pole to będzie chciał kasę z góry bo oni zawsze będą przez cały rok ściągać kasę 😅

Opublikowano

Świński scenariusz przed nami. Zjazd cen do katastrofy, potem odbicie na chujnie i znów zjazd do katastrofy. I tak latami , chyba że coś na świecie solidnie pierdolnie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Panowie właśnie taką strategię chyba obrali, jeden drugiemu dokłada żeby obrzydzić aż do likwidacji. 

A potem odkupić mlecznice żeby nie opłacało się jeszcze bardziej 🤭 

Edytowane przez pedro2
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

nie pierwszy dołek i nie ostatni w 2015 roku po 1,25 zł się doiło i wtedy była na gospodarstwie budowa hali , silosów i inne inwestycje , ceny były ok bo był dołek , potem przyszła górka ceny poszybowały do góry a ja miałem już zrobione po niższej cenie , i dużo innych tak myślało i też na tym zyskali , w tamtym czasie znajomy postawił oborę na 180 djp za 2,3 mln  dziś śmieszne pieniądze 

Edytowane przez Supersebusiek
  • Like 3
Opublikowano
22 minuty temu, michalcium napisał(a):

Dokładnie ja pamiętam fakturę 1,08 brutto jeszcze z tego odcinali "na karę" za przekroczenie kwoty mlecznej 90 gr 😂

kurła ja pamiętam 88gr 

• Like 1